Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Η Πόλη της Στάχτης


 







ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: CASSANDRA CLARE
ΣΕΙΡΑ: ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (MORTAL INSTRUMENTS) –BIΒΛΙΟ 2
ISBN:  978-960-6665-55-4
ΑΡ. ΣΕΛΙΔΩΝ:  528
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ:  ΠΛΑΤΥΠΟΥΣ

Επιτέλους μετά από μήνες συνεχούς αναμονής οι εκδόσεις Πλατύπους κάνανε και πάλι το… θαύμα τους. Το δεύτερο βιβλίο της σειράς Θανάσιμα Εργαλεία της συγγραφέα Κασσάνδρα Κλερ κυκλοφορεί και στην Ελλάδα -σε μετάφραση της Φωτεινής Μοσχή- από τις 15 Οκτωβρίου με τίτλο «Η Πόλη της Στάχτης».
Εφιστώ όμως την προσοχή στους απανταχού ανύποπτους αναγνώστες στους οποίους θα πέσει στα χέρια τους -μα και στους αναγνώστες που περίμεναν τον ερχομό του- ότι πρόκειται για ένα τρομερά επικίνδυνο βιβλίο. Και ο λόγος είναι ότι πρόκειται για μια απόλαυση που θα έπρεπε να ανακηρυχθεί παράνομη. Για όσους ανυπομονούσαν να καθίσουν στον καναπέ παρέα με το συγκεκριμένο βιβλίο θα έχουν σερβιριστεί πολλά περισσότερα από αυτά που περίμεναν. Για όσους τώρα μαθαίνουν για το βιβλίο -σας το λέω- θα είναι μια από τις καλύτερες και μεγαλύτερες εκπλήξεις της χρονιάς που φεύγει -ειδικά γι αυτούς που αγαπάνε τη λογοτεχνία του φανταστικού.

Μπαίνοντας ξανά τον κόσμο των Κυνηγών των Σκιών ήταν τόσο συναρπαστικό που πραγματικά δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτα άλλα για μέρες. Ρούφηξα το βιβλίο κυριολεκτικά σε μερικές ώρες. Σύμφωνα λοιπόν με το πανέμορφο οπισθόφυλλο του βιβλίου η ιστορία εξελίσσεται ως εξής:
Το μόνο που θέλει η Κλέρι Φρέι είναι να ξαναγίνει η ζωή της φυσιολογική. Πώς είναι όμως δυνατόν κάτι τέτοιο όταν είσαι μια Κυνηγός Δαιμόνων, η μητέρα σου έχει πέσει σε ένα ανεξήγητο κώμα, και μπορείς να δεις ξαφνικά έναν ολόκληρο κόσμο από λυκανθρώπους, νεράιδες και βρικόλακες; Η Κλέρι θα ήθελε να περνάει περισσότερο χρόνο με τον κολλητό της, τον Σάιμον. Όμως, οι Κυνηγοί των Σκιών δεν την αφήνουν, ειδικά ο πανέμορφος Τζέις, που μόλις έχει μάθει ότι είναι αδερφός της. Και η μοναδική ευκαιρία της Κλέρι να σώσει τη μητέρα της είναι να κυνηγήσει τον αποστάτη Κυνηγό Βάλενταϊν, που είναι μάλλον παράφρων, σίγουρα σατανικός, όπως επίσης και… πατέρας της. Όταν εξαφανίζεται και το δεύτερο από τα Θανάσιμα Αντικείμενα, η τρομερή Ανακρίτρια υποπτεύεται τον Τζέις. Θα μπορούσε πραγματικά ο Τζέις να προδώσει όλα όσα πιστεύει για να βοηθήσει τον πατέρα του;
Στο δεύτερο μέρος, της ιστορίας των Θανάσιμων Εργαλείων η συγγραφέας μας τραβά πιο βαθειά στη σκοτεινή πλοκή του κόσμου των νέφελιμ και του πολέμου τους ενάντια στους δαίμονες που απειλούν να ρουφήξουν τη ζωή του δικού μας κόσμου.
Οι χαρακτήρες που ήδη γνωρίσαμε από το πρώτο βιβλίο -Η πόλη των Οστών- αποκτάνε περισσότερο βάθος, ενώ δευτερεύοντες χαρακτήρες παίρνουν ζωή και έρχονται στο προσκήνιο δίνοντας νέο νόημα στο τεράστιο συναισθηματικό γόρδιο δεσμό από τον οποίο ήδη πήραμε μια μικρή μόνο γεύση στο πρώτο βιβλίο. Η συγγραφέας όμως δεν σταματάει εκεί, αφού μας συστήνει νέους χαρακτήρες από τους οποίους κάποιοι θα μπορούσαν να κάνουν τις νύχτες μας απολύτως άυπνες -ας πούμε η Ανακρίτρια- και άλλοι για τους οποίους θα δίναμε πολλά για να βρεθούμε έστω και δέκα λεπτά στην παρέα τους -ας πούμε μοναδικός μάγος Μάγκνους Μπέην.
Σε αυτό το άνοιγμα της ιστορίας βρίσκουμε τον Τζέις και την Κλέρι να παλεύουν με τα συναισθήματά τους, αφού σαν φυσικά αδέρφια δεν θα έπρεπε να νιώθουν τον έρωτα να τους ελκύει με τον τρόπο αυτό. Ο καθένας προσπαθεί να το πολεμήσει με όποιο τρόπο μπορεί, αλλά τα μπλεξίματα του Τζέις είναι πολύ μεγαλύτερα. Μετά την τρομερή αποκάλυψη ότι ο Τζέις είναι ο γιος του σατανικού Βάλενταϊν το παιχνίδι αλλάζει ριζικά. Τα πιόνια αλλάζουν θέση στη σκακιέρα ενώ νέα πιόνια προσπαθούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Για τον Τζέις χάνεται η γη κάτω από τα πόδια του. Πατέρας του δεν είναι ο Μάικλ Γουέηλαντ όπως ήξερε όλα τα προηγούμενα 17 χρόνια της ζωής του αλλά ο μεγάλος κακός όλης της υπόθεσης, ο Βάλενταϊν Μόργκενστερν. Το χειρότερο βέβαια γι αυτόν είναι ότι το κορίτσι το οποίο αγαπάει τελικά είναι η αδελφή του και κόρη του ίδιου ανθρώπου που προσπαθεί να καταστρέψει το Κονκλάβιο και μαζί με αυτό τον κόσμο ολόκληρο.
Μετά την εξαφάνιση του Χοτζ και την αρπαγή του Πρώτου Θανάσιμου Αντικειμένου η μητέρα του Άλεκ και της Ίζαμπελ γυρίζει στο σπίτι εσπευσμένα στο σπίτι με τον μικρό τους αδερφό –Μαξ. Αυτομάτως ο Τζέις πετάγεται έξω από το σπίτι. Η εμπιστοσύνη τους κλονίζεται και ο Τζέις κατηγορείται ότι ανέκαθεν ήξερε ποιος ακριβώς ήταν. Το Κονκλάβιο προσπαθώντας να βρει τι ακριβώς συμβαίνει στέλνει την τρομερή Ανακρίτρια στη Νέα Υόρκη για να διαλευκάνει την ιστορία. Η Ανακρίτρια όμως έχει τελείως διαφορετικά σχέδια και το πρώτο πράγμα που κάνει μόλις φτάνει στη Νέα Υόρκη είναι να «πετάξει» τον Τζέης στη φυλακή της Σιωπηλής Πόλης.
Όταν όμως χάνεται και το δεύτερο Θανάσιμο Αντικείμενο από τη Σιωπηλή Πόλη τότε όλες οι υποψίες πέφτουν στον Τζέις ο οποίος ανακαλύπτεται στο κελί του δεμένος μεν πληγωμένος δε…
Από την άλλη πλευρά έχουμε την Κλέρι, η οποία ακόμα παλεύει να πιστέψει ότι όχι μόνο υπάρχει ένας κόσμος κρυμμένος μέσα στον ήδη θνητό κόσμο -γεμάτος με δαίμονες, μάγους, βρικόλακες, λυκανθρώπους και ξωτικά- αλλά και το ότι η ίδια και η μητέρα της είναι μέλη μιας μυστικής -ας πούμε- οργάνωσης που κυνηγούνε το κακό και ονομάζονται Κυνηγοί των Σκιών. Ακόμα και ο πιο κοντινός της άνθρωπος που θεωρούσε απόλυτα θνητό ήταν κάποτε Κυνηγός των Σκιών και πλέον όχι ένας απλός λυκάνθρωπος αλλά ο αρχηγός της τοπικής φυλής. Ο Λουκ -θαμμένος κάτω από το δικό του πόνο όλων αυτών των χρόνων- προσπαθεί να παίξει το δικό του ρόλο σε όλη την ιστορία δίνοντας κάποιες ισορροπίες στις ήδη χαμένες από χέρι καταστάσεις που βρίσκει γύρω του.
Η Κλέρι χαμένη ακόμα μέσα στο κεφάλι της και προσπαθώντας να βρει την άκρη του νήματος με το υποτιθέμενο κώμα στο οποίο βρίσκεται ακόμα η μητέρα της, την ανακάλυψη του πραγματικού -παράφρονα ίσως- πατέρα της, τις αμφιβολίες της και την ανάγκη της να κρύψει τα αισθήματά της για τον Τζέις βρίσκεται ξαφνικά πολύ κοντά με τον κολλητό της το Σάιμον. Ο ίδιος ο Σάιμον βέβαια είναι πολύ πιο οξυδερκής απ’ ότι εμείς παραδεχόμαστε και καταλαβαίνει ότι το δέσιμο του Τζέις και της Κλέρι δεν είναι απλώς αδελφικό.
Μέσα σε όλα αυτό το μπλέξιμο η παρέα έχει να κάνει με ένα θεότρελο μάγο με τεράστια δύναμη και μόλις μερικούς αιώνες εμπειρίας τρελά ερωτευμένο με τον Άλεξ, όπως και με μια ολόκληρη αυλή νεράιδων με πολλά μυστικά και κουίζ που οι ήρωες μας θα πρέπει να ανακαλύψουν αν θέλουν να φύγουν ζωντανοί. Όταν όμως ο Σάιμον βρίσκεται νεκρός στην πόρτα του Ινστιτούτου τα πράγματα αλλάζουν. Ένας ολόκληρος πόλεμος μαίνεται και οι μόνοι που μπορούν να τον σταματήσουν είναι ο Τζέις και η Κλέρι. Θα καταφέρουν να σταματήσουν τον αδίστακτο Βάλενταϊν; Θα καταφέρουν να λύσουν το μυστήριο που ξετυλίγεται γύρω τους; Να αποφύγουν όλα τα εμπόδια και να βγούνε ζωντανή από τη νέα θανατηφόρα απειλή που βρίσκεται μπροστά τους;
Η πραγματικότητα του να μεγαλώνει κανείς και να περνάει μέσα από όλα τα στάδια της εφηβείας είναι έξυπνα πλεγμένη μέσα στο υπερφυσικό στοιχείο της ιστορίας μας. Η μαγεία, το δράμα και η φαντασία παρουσιάζονται τόσο ξεκάθαρα που είναι απίστευτα εύκολο να το μπερδέψει κανείς με την πραγματικότητα. Όχι, δεν είναι αληθινή ιστορία, απλώς η τρομερή φαντασία της συγγραφέα Κασσάνδρα Κλερ.
Η πρόζα της είναι ρευστή και υπέροχη, σε τραβάει σε ένα κυκεώνα σκοτεινών μυστικών και μαγικών απειλών απολύτως απολαυστικών να τους διαβάζει κανείς.
Ο ενθουσιασμός μου με αυτή τη σειρά αυξάνεται με κάθε ανάγνωσμα αυτών των βιβλίων. Όπως και πολύ άλλοι, περιμένω με αδημονία το τρίτο βιβλίο της σειράς να μας έρθει και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πλατύπους. Βέβαια, θα πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν πραγματικά έκπληξη όταν έμαθα πως πριν μερικούς μήνες η συγγραφέας ανακοίνωσε την έκδοση τριών βιβλίων ακόμη μετά το τέταρτο βιβλίο της σειράς αλλά και ακόμη τριών βιβλίων που λαμβάνουν χώρα πριν από την εξιστόρηση των γεγονότων της σειράς Θανάσιμα Εργαλεία. Βέβαια, υπάρχει και η φήμη πως η σειρά θα μεταφερθεί και στον κινηματογράφο και συχνά πυκνά αναζωπυρώνεται και γεμίζει με ελπίδες τους απανταχού φαν της σειράς… Σε αυτό εδώ, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι ελπίζουμε και εμείς κάποια στιγμή να δούμε στη μεγάλη οθόνη τον Τζέις και την Κλέρι με όλο τους το επιτελείο, αλλά μέχρι τότε απολαύστε ένα από τα συναρπαστικότερα διηγήματα της χρονιάς του 2010.

1 σχόλιο: