Προτάσεις για παιδιά
Επιλέξαμε γι αυτή την εβδομάδα να σας παρουσιάσουμε τρία λογοτεχνικά αριστουργήματα για παιδιά. Οι συγγραφείς Ειρήνη Καμαράτου Γιαλλούση, Νίκος Μιχαλόπουλος και Χρύσα Κοζανίτα εμπνεύστηκαν τρεις καταπληκτικές ιστορίες για παιδιά στην πιο τρυφερή τους ηλικία. Οι μικροί αναγνώστες θα απολαύσουν τις δυο αυτές ιστορίες οι οποίες δεν θα τους ψυχαγωγήσουν απλώς, αλλά η ανάγνωσή τους θα διδάξει πολύ σημαντικά σύγχρονα μηνύματα. Και εσείς οι ίδιοι όμως δεν θα μείνετε ασυγκίνητοι…

Το περιστέρι δικαστής

 

 
 
Συγγραφέας: Ειρήνη Καμαράτου-Γιαλλούση
Εικόνες: Εύα Καραντινού
ISBN: 978-960-422-843-0
Σελίδες: 48
Ηλικία Από: 7 ετών
Εκδοτικός Οίκος: ΑΓΚΥΡΑ

Τα ζώα του δάσους, για να λύσουν τις διαφορές τους, όρισαν αρχικά για δικαστή τους το άγριο γεράκι. Οι λύσεις όμως που έδινε δεν τα ευχαριστούσαν κι έτσι όρισαν για δικαστή τους το ειρηνικό περιστέρι που κατάφερε όχι μόνο να αποδώσει δικαιοσύνη αλλά και να πετύχει την συμφιλίωσή τους.

Το δρομάκι που ήθελε να γίνει λεωφόρος

  
 

Συγγραφέας: Νίκος Μιχαλόπουλος
Εικόνες: Ειρήνη Καραλέκα
ISBN: 978-960-422-822-5
Σελίδες: 50
Ηλικία Από: 8 ετών
Εκδοτικός Οίκος: ΑΓΚΥΡΑΤι μπορεί να συμβεί όταν ένα κόκκινο όνειρο σε ξεσηκώνει; Τι μπορεί να συμβεί όταν το ίδιο το όνειρό σου σε ξεπερνάει; Τι μπορείς να κάνεις όταν θες να γυρίσεις πίσω και να τα αλλάξεις όλα; Η εξέλιξη του μικρού, ταπεινού μας δρόμου προς μια υπέρλαμπρη λεωφόρο είχε όλα εκείνα τα στοιχεία, που κάνουν το όνειρο σημαντικό, τον ονειροπόλο αλαζόνα και την επιστροφή προς την πραγματικότητα απαραίτητη. Ένα παραμύθι για τη ματαιοδοξία, που καμιά φορά χρειάζεται τη σκόνη του μικρού μας δρόμου, για να κρύψει την υπερβολή της και τη δύναμη των φώτων, για να δείξει την ψευτιά της. Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, που κάποιες φορές παρασύρονται από τη δύναμη των προβαλλόμενων προτύπων, τα οποία συνήθως είναι για αποφυγή και σπανίως για μίμηση.

Τρεις λεύκες στην αυλή μας


 

 

Συγγραφέας: Χρύσα Κοζανίτα
Εικόνα εξωφύλλου: Θανάσης Τσίτσικας
ISBN: 978-960-422-826-3
Σελίδες: 144
Ηλικία Από: 12 ετών
Εκδοτικός Οίκος: ΑΓΚΥΡΑ

Μια διευθύντρια με τσιριχτή φωνή. Ένας δάσκαλος που μιλάει με παροιμίες. Ένας μουσικός «φόβος και τρόμος» των μαθητών. Μια μαμά που θέλει να τα μαθαίνει όλα. Ύστερα είναι κι οι φίλοι. Ο Χάτσι, που φέτος μοιάζει να μεγάλωσε πιο γρήγορα απ’ τα υπόλοιπα παιδιά. Η Γιώτα, που κρύβει ένα ένοχο μυστικό. Πώς να βρει τη θέση της η Νένη μέσα σ’ έναν κόσμο τόσο παράξενο, σ’ έναν κόσμο που της επιφυλάσσει προβλήματα και δυσκολίες σε κάθε της βήμα; Πώς να ισορροπήσει σ’ ένα τόσο τεντωμένο σκοινί;
Κατά τη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς η Νένη θα μάθει πολλά. Όχι τόσο από τα βιβλία, όσο από τις καθημερινές της σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω της. Και πολυτιμότερη σύμμαχός της σ’ αυτό το γνωστικό ταξίδι θα αποδειχτεί η κυρία Φιλομήλα, η πιο ασυνήθιστη δασκάλα του κόσμου!
Ένα μυθιστόρημα που μιλά με άμεσο τρόπο για σύγχρονα αλλά και πανανθρώπινα ζητήματα, όπως αυτό της διαφορετικότητας και της αποδοχής του Άλλου, της εκπαίδευσης και του ρόλου που παίζει η τέχνη στη ζωή μας. Ένα μυθιστόρημα που θα μιλήσει στις καρδιές των εφήβων, γιατί στους ήρωές του θα ανακαλύψουν ένα κομματάκι από τον εαυτό τους.


Χρωματίζοντας το καλοκαίρι μου 


 

Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Μεταφραστής : Νίκα Βασιλική
Εικονογράφος : Whatmore Candice,Barber Lizzie
Σχεδιαστής : Whatmore Candice

Για παιδιά από 4 ετών και πάνω. 32 σελίδες απίθανων σχεδίων και χρωματισμών των εικονογράφων Whatmore Candice και Barber Lizzie σε μετάφραση της Βασιλικής Νίκα. Ζωγραφιές και οδηγίες για τα παιδιά για το σχεδιασμό εικόνων με θέματα από τις διακοπές και το καλοκαίρι τυλιγμένα με φροντίδα για τα παιδιά που πάντα θα λατρεύουν το χρώμα. Μπορείτε να το πάρετε μαζί σας στις διακοπές, στο χωριό, στο βουνό ή στη θάλασσα, στο αεροπλάνο ή στο τρένο.
Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν:
- Χρωματίζοντας το βιβλίο του αγροκτήματος
- Χρωματίζοντας το βιβλίο των ζώων
- Χρωματίζοντας το βιβλίο των Χριστουγέννων
Τα επόμενα βιβλία είναι για παιδιά από την Α’ δημοτικού μέχρι και το την ΣΤ’ δημοτικού. Σπαζοκεφαλιές και σταυρόλεξα μαθαίνουν στους μικρούς μαθητές μέσα από την απόλαυση μιας τέτοιας δραστηριότητες ότι τελικά δεν είναι καθόλου δύσκολο να μάθει κανείς ξαφνικά ορθογραφία χωρίς καν να το έχει προσπαθήσει. Είναι εύκολο. Οι εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ έχουν φροντίσει γι αυτό.

Καλοκαιρινές στιγμές με την Αλέκα και το Μανόλη


 

Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Συγγραφέας : Βαρβαρέσου Αλέκα,Βινιχάκης Μανόλης
Εικονογράφος : Ναζλής Γιώργος

Τα βιβλία αυτής της καλοκαιρινής σειράς καλύπτουν συνοπτικά, μέσα σε 48 σελίδες, τους βασικούς στόχους του νέου αναλυτικού προγράμματος που ακολουθούν τα σχολεία και αποτελούν συνδετικό κρίκο της προηγούμενης και της επόμενης τάξης. Εύληπτα και ελκυστικά, κυρίως λόγω της εικονογράφησης σε μορφή κόμικ και του παιχνιδιάρικου λόγου συχνά σε μορφή ρίμας. Μέσα από εικονογραφημένους διάλογους, γλωσσικές ασκήσεις, μαθηματικά προβλήματα, ασκήσεις λογικής και μνήμης, σπαζοκεφαλιές, χειροπρακτικές δραστηριότητες και απολαυστικά κείμενα οι μικροί μας φίλοι θα έχουν ευκαιρίες για κινητοποίηση των ενδιαφερόντων τους. Πρόκειται για μια τετράχρωμη, μεγαλόσχημη έκδοση (21x28), που δεν είναι μια συνέχεια των σχολικών υποχρεώσεων αλλά μια πρόταση για δραστηριοποίηση των παιδιών και καμιά φορά και των ενηλίκων.

Φανταστικές καλοκαιρινές διακοπές 

 

Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Συγγραφέας : Καραγιάννης Βασίλης,Καραγιάννης Γιώργος
Εικονογράφος : Παπαδόπουλος Ζαχαρίας,Καλογερή Λίλα

Ευχάριστες δραστηριότητες και παιχνίδια που στηρίζονται στο σχολικό πρόγραμμα και βοηθούν στην επανάληψή του. Συνολικά θα κυκλοφορήσει ένας τόμος για κάθε τάξη του Δημοτικού και αντίστοιχα βιβλία για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Μέχρι στιγμής μπορείτε να βρείτε το αντίστοιχο βιβλίο για παιδιά που έχουν τελειώσει την Α’, τη Β’ και τη Γ’ Δημοτικού. Απίθανα κουίζ, λαβύρινθοι, συμμετρικά σχήματα, πυραμίδες, βεντάλιες, σουντόκου, κρυπτόλεξα, τάνγκραμ, μαγικά τετράγωνα και ανθολογήσεις κειμένων δεν θα αφήσουν κανένα παιδί αδιάφορο. Το βιβλίο χωρίζεται σε εβδομάδες δραστηριοτήτων και ο λαγός Γοργοπόδαρος δίνει οδηγίες μέσα από τις σελίδες του βιβλίου για το πώς θα περάσουν αξιόλογα το χρόνο τους.

Σταυρόλεξα
Ορθογραφίας με τις λέξεις του σχολικού βιβλίου της Γλώσσας Α΄ Δημοτικού

 
Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Συγγραφέας: Στέλλας Νικήτας Π.
Εικονογράφος: Κυριτσόπουλος Αλέξης,Παπαδόπουλος, Ζαχαρίας,Γκιόκας, Θανάσης, Καλογερή Λίλα

 Τα Σταυρόλεξα Ορθογραφίας µε τις λέξεις του σχολικού βιβλίου της Γλώσσας Α΄ Δημοτικού «Γράμματα, λέξεις, ιστορίες» περιέχουν κατά ενότητα, σε σταυρόλεξα και κρυπτόλεξα, τις λέξεις που μαθαίνουν να γράφουν ορθογραφημένα οι μαθητές της Α΄ Δημοτικού. Επίσης, υπάρχουν και λεξιλογικές ασκήσεις, προσαρμοσμένες στο επίπεδο των μαθητών αυτής της τάξης.
Η πλούσια εικονογράφηση δίνει στον μαθητή τη δυνατότητα να συνδυάσει και να αφομοιώσει καλύτερα τις λέξεις, κατανοώντας μέσα από τα σκίτσα το περιεχόμενο και τη σημασία τους.
Το βιβλίο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μαθητές σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, στις διακοπές, για εξάσκηση στην ορθογραφία, αλλά και από παιδιά που έχουν τελειώσει την τάξη αυτή, για επανάληψη.

Σπαζοκεφαλίες από 10 έως 12 ετών


Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Συγγραφέας : Στέλλας Νικήτας Π.
Εικονογράφος : Κυριτσόπουλος Αλέξης,Παπαδόπουλος Ζαχαρίας,Γκιόκας Θανάσης,Καλογερή Λίλα

Ένα βιβλίο με πολλές δραστηριότητες και παιχνίδια για όλο τον χρόνο (σταυρόλεξα, ανόμοιες εικόνες, αινίγματα κ.ά.). 64 σελίδες με απίθανες εικόνες και πλούσιους χρωματισμούς σε πολυτελέστατο χαρτί και ασύγκριτη τιμή θα κρατήσει σε εγρήγορση τα παιδιά περνώντας δημιουργικές ώρες παιχνιδιού.
Θα τους κρατήσει συντροφιά με προτάσεις για εξερεύνηση, παιχνίδια, έξυπνες ασκήσεις, σταυρόλεξα και ζωγραφιές παντού: στο πλοίο, στην κατασκήνωση, στην παραλία ή κάτω από τη σκιά τα ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια.
Επίσης, κυκλοφορεί:
- Σπαζοκεφαλιές από 8-10 ετών


Το μαγικό κουκλόσπιτο
(για παιδιά από πέντε ετών)

Εκδότης : ΑΓΚΥΡΑ, ΑΘΗΝΑ 2010
Συγγραφέας : ΑΝΘΟΥΛΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ
Εικονογράφος : ΛΙΑΝΑ ΔΕΝΕΖΑΚΗ
ΣΕΛΙΔΕΣ: 32


Η Έλλη παίρνει ένα καταπληκτικό δώρο στα γενέθλιά της, ένα κουκλόσπιτο. Μαζί με την ωραία έκπληξη, όμως, της έρχεται και μια στενοχώρια, που έχει να κάνει με μια διαφωνία ανάμεσα στους γονείς της. Η ευχή που κάνει, να γίνει μικροσκοπική και αόρατη, πιάνει. Αρχίζει να ζει μέσα στο κουκλόσπιτο, όπου της δίνεται η ευκαιρία να μάθει πολλά για τον εαυτό της και τους γονείς της και να καταλάβει πόσο τη λατρεύουν...
Μια σύγχρονη ιστορία της συγγραφέα Ανθούλας Αθανασιάδου σε έντονα χρώματα και προσεγμένη εικονογράφηση που θα συναρπάσει τα κορίτσια και όχι μόνο. Η ιστορία δίνει ένα πολύ σοβαρό διδακτικό μήνυμα στα μικρά παιδιά με τον καλύτερο τρόπο. «Πρόσεχε τι εύχεσαι» και κυρίως την εκτίμηση και το σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε στους γονείς μας, ακόμα και όταν εκείνοι κάποιες φορές μαλώνουν είναι το μήνυμα που περνά μέσα από τις όμορφες σελίδες του βιβλίου.

Οι νεράιδες της οικογένειας Φέγγο Ντε Λα Στέκο
 (για παιδιά από πέντε ετών)
Εκδότης : ΑΓΚΥΡΑ, ΑΘΗΝΑ 2010
Συγγραφέας : ΝΙΚΟΥ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΝΝΑΣ ΒΕΡΟΥΛΗ
Εικονογράφος : ΛΙΑΝΑ ΔΕΝΕΖΑΚΗ
ΣΕΛΙΔΕΣ: 32


Όνειρα γερά σαν σχοινί, αξίες στητές και ξεκάθαρες σαν κορίνες, χαρακτήρες ολοκληρωμένοι σαν στεφάνια, επιθυμίες, που σαν μπάλες τινάζονται ψηλά στον ουρανό και δρόμοι μακρινοί σαν κορδέλες, που κυματίζουν στον αέρα.
Οι νεράιδες της οικογένειας Φέγγο Ντε Λα Στέκο ζωντανεύουν σ’ ένα παραμύθι, που μας δείχνει, πως κάποια όρια υπάρχουν για να ξεπερνιούνται και οι φόβοι υπάρχουν για να καταργούνται.
Με αυτό το πρωτότυπο παραμύθι οι συγγραφείς δηλώνουν πως τα όνειρά μας και οι στόχοι μας μπορούν να πραγματοποιηθούν αρκεί να προσπαθούμε να ξεπερνούμε τους φόβους μας. «Οι Νεράιδες της οικογένειας Φέγγο Ντε Λα Στέκο» είναι το πέμπτο βιβλίο των συγγραφέων και επεκτείνει το σύνολο των θεμάτων που παρουσιάζουν σε διαδραστικές παρουσιάσεις τους, που σε λιγότερο από τρία χρόνια έχουν ξεπεράσει τις 100 σε όλη την Ελλάδα, ενώ σε πολύ λίγο καιρό θα βρίσκεται κοντά στους μικρούς τους φίλους και το επόμενο παραμύθι τους, «Το δρομάκι που ήθελε να γίνει λεωφόρος». Από τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ έχουν κυκλοφορήσει επίσης και «Το όνειρο της Άννας», «Η περιπέτεια του Νικόλα», «Οι πέντε σωματοφύλακες κλεισμένοι στο ψυγείο» που γνώρισε τεράστια επιτυχία και έγινε θεατρικό έργο από το Ινστιτούτο παιδαγωγικού θεάτρου «Θεατρομάθεια» και περιόδευσε σε πολλά μέρη στην Ελλάδα αλλά και το βιβλίο «Ο Αη-Βασίλης φέτος είναι πράσινος» που ξεπέρασε κάθε προσδοκία και άγγιξε τις 35.000 αντίτυπα στους δύο μόλις μήνες κυκλοφορίας του, ενώ αποτέλεσε και το κύριο εκπαιδευτικό κομμάτι του Συλλόγου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ). Μια συνεργασία, που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Οργανισμών Δημοσίου «Οικόπολις» από την επιστημονική επιτροπή του ECOCITY.


52 Ιστορίες για κάθε Τετάρτη βράδυ

 

Εκδότης : ΑΓΚΥΡΑ, ΑΘΗΝΑ 2010
Μεταφραστής : ΕΜΥ ΜΑΝΟΥΣΗ
ΣΕΛΙΔΕΣ: 144

52 εικονογραφημένες ιστορίες για κάθε Τετάρτη βράδυ, που θα σας συντροφεύσουν όλο τον χρόνο. Ιστορίες λαιμαργίας, μαγικές, ιστορίες με σούπερ ήρωες, πριγκίπισσες και ιππότες, πειρατές και εφευρέτες. Ιστορίες για ονειροπόληση πριν κοιμηθείς είτε...
Ένα βιβλίο με απίθανες ιστορίες γεμάτες χιούμορ και φαντασία. Η καταπληκτική του εικονογράφηση, οι προσεγμένες του γραμματοσειρές και το ο ευφυής σχεδιασμός του θα προκαλέσει τα παιδιά να το ξεφυλλίσουν και μόνα τους αλλά και να το διαβάσουν τα μεγαλύτερα.


Συναρπαστικές ιστορίες με Μάγους

 


Εκδότης : ΑΓΚΥΡΑ, ΑΘΗΝΑ 2010
Συγγραφέας : GILLIAN DOHERTY
Μεταφραστής: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΡΙΣΚΟΥ
ΣΕΛΙΔΕΣ: 104

Σ’ αυτές τις μαγευτικές ιστορίες, θα ανακαλύψετε τα μυστικά των μάγων και θα συναντήσετε τον Μέρλιν, τον μεγαλύτερο μάγο που έζησε ποτέ.
Όπως θα δείτε κι εσείς σ’ αυτό το βιβλίο, όλα μπορούν να συμβούν στον κόσμο των μάγων. Απολαύστε, μαζί με τα παιδιά λοιπόν τις περιπέτειες των ηρώων σε αυτές τις συναρπαστικές ιστορίες, που μπορούν να συμβούν όμως μόνο στη χώρα της φαντασίας.
Πρόκειται για ένα βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο που θα αντέξει ακόμα και στη δύσκολη χρήση των μικρών παιδιών με μπόλικη φαντασία και πιπεράτες περιπέτειες που θα μεταφέρει τους μικρούς αναγνώστες στον κόσμο των μάγων και των μαγικών φίλτρων. Ο Γκίλιαν Ντόχερτι είναι ένας συγγραφέας που έχει να επιδείξει αμέτρητους τίτλους παιδικών βιβλίων που γνώρισαν τεράστια επιτυχία στους μικρούς απαιτητικούς αναγνώστες. Ενώ η Λίντα Έντουαρτς έχει κάνει μια από τις καλύτερες εικονογραφήσεις της με πλούσια φαντασία και μεράκι.