Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Γκρέγκορ ο Αναχωρήτης



 






Τίτλος: Γκρέγκορ ο Αναχωρήτης (Gregor the Overlander)
Σειρά: Τα Χρονικά της Κάτω Χώρας, Βιβλίο 1 (Τhe Underland Chronicles)
Συγγραφέας:
Suzanne Collins (Η συγγραφέας των Αγώνων Πείνας)
Μετάφραση: Χριστόδουλος Λιθαρής
Εκδοτικός Οίκος: Πλατύπους
Έτος Έκδοσης: Μάιος 2012
Αρ. Σελίδων: 304

Ο εντεκάχρονος Γκρέγκορ ξεκινάει για να σώσει τη δίχρονη αδερφή του, που έχει πέσει σε ένα φρεάτιο εξαερισμού στο υπόγειο της πολυκατοικίας τους στη Νέα Υόρκη, και καταλήγει στη σκοτεινή Κατωχώρα, βαθιά κάτω από την πόλη. Εκεί ζουν άνθρωποι σε μια αβέβαιη συνύπαρξη με γιγαντιαίες αράχνες, νυχτερίδες, κατσαρίδες και αρουραίους - όμως η εύθραυστη ειρήνη σε λίγο θα διαλυθεί.

Ο Γκρέγκορ δεν θέλει να πάρει μέρος στον πόλεμο. Θέλει μόνο να βρει το δρόμο για το σπίτι του. Αλλά όταν ανακαλύπτει ότι μια προφητεία προβλέπει το δικό του ρόλο στο μέλλον του υπόγειου κόσμου, συνειδητοποιεί ότι αυτός είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να λύσει το μεγάλο μυστήριο της ζωής του: την εξαφάνιση του πατέρα του. Η αναζήτηση αυτή θα αλλάξει τόσο τον ίδιο, όσο και την Κατωχώρα.

 Άποψη

Θα πω για άλλη μια φορά κάτι που ίσως με κάνει να φαίνομαι επαναλαμβανόμενη -αλλά και πότε δεν είπα ξανά και ξανά τα ίδια λόγια για κάθε βιβλίο από τις εκδόσεις Πλατύπους; 

Η δύναμη που χρειάζεται για να αφήσεις ένα από αυτά τα βιβλία κάτω και να συνεχίσεις με την καθημερινή σου ρουτίνα πρέπει να είναι τεράστια. Πρέπει κάποιος να φτάσει σε απίστευτα βάθη, και να αντλήσει τεράστιες ποσότητες αντοχής για να αφήσει το βιβλίο στη μέση και να πάει στη δουλειά του ή να φτιάξει το φαγητό του ή να καθαρίσει το σπίτι του. 


Μερικές φορές είναι τελείως αδύνατο. Αν υπάρχει κάποιος που θα πιάσει το βιβλίο του Γκρέγκορ του Αναχωρήτη και το αφήσει πριν τελειώσει, πρέπει να επαινεθεί πάραυτα.
Για μένα πάντως αποδείχτηκε όχι απλώς αδύνατο, αλλά ούτε καν ιδέα στην άκρη του μυαλού μου. Βούλιαξα με τέτοια ευδαιμονία στον κόσμο του Γκρέγκορ, που κυριολεκτικά δεν θυμάμαι αν πήραν καν ανάσα μέσα στις 300 του σελίδες. Δεν το νομίζω.

Το πρώτο βιβλίο των Χρονικών της Κάτω Χώρας απευθύνεται κυρίως σε μια ηλικία παιδιών πριν την εφηβεία. Και σίγουρα είναι μια καλή πρόταση ακόμη και για παιδιά που δεν θέλουν να διαβάσουν λογοτεχνία. Σας προτείνω να τους το δώσετε, αλλά όχι πριν να το διαβάσετε και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Θα ενθουσιαστείτε τόσο πολύ που μικροί και μεγάλοι θα ψάχνετε για τη συνέχεια μετά μανίας.

Ναι, το βιβλίο έχει και συνέχεια προς καλή τύχη πολλών αναγνωστών. Και το λέω αυτό, διότι ο Γκρέγκορ μπορεί να κινδύνεψε την ίδια του τη ζωή για να φύγει από το μαγικό κόσμο που δημιούργησε η συγγραφέας Suzanne Collins, αλλά οι αναγνώστες πανταχού τον κόσμο παρακαλούσαν και γι’ άλλο. Έτσι, το θεώρησα μεγάλη τύχη όταν ανακάλυψα ότι στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου η συγγραφέας μας υπόσχεται περισσότερα ταξίδια.

Ο Γκρέγκορ είναι ένα παιδί μόλις 11 χρονών, και από ΄δω και μόνο πηγάζει η προτεινόμενη ηλικία των αναγνωστών. Τίποτα, άλλο όμως μέσα στο βιβλίο δεν προτείνει ότι θα έπρεπε να διαβαστεί μόνο από αναγνώστες αυτής της ηλικίας. Ο Γκρέγκορ είναι ένα παιδί που αναγκάστηκε να μεγαλώσει νωρίτερα. Έτσι, οι αποφάσεις του και οι πράξεις του πηγάζουν από ένα πιο ενήλικο μυαλό. Το καθήκον και το πρέπει, οι ώριμες αποφάσεις και το άγχος να κρατήσει την οικογένειά του σώα είναι σκέψεις ενός ενήλικα και όχι ενός παιδιού τόσο μικρής ηλικίας.

Το βιβλίο ξεκινάει με το Γκρέγκορ να μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι για τον ίδιο και με ποιο κόστος πληρώνει το να πρέπει να μείνει πίσω και να προσέξει τις μικρότερες αδερφές του και την ανήμπορη γιαγιά του, όταν στην πραγματικότητα θα ήθελε να τρέξει πίσω από τα άλλα παιδιά της ηλικίας του.

Τα τελευταία δυο χρόνια ο πατέρας του Γκρέγκορ έχει εξαφανιστεί, χωρίς προειδοποίηση. Πίσω του άφησε όλο το βάρος των εξόδων και της φροντίδας τριών παιδιών από δυο χρονών εώς έντεκα και της γιαγιάς του στους ώμους της μητέρας του. Αυτή στάθηκε πατέρας και μάνα, στυλοβάτης και ακίνητος βράχος για τα τρία της παιδιά, τη στιγμή που και η ίδια θα ήθελε να σπάσει σε κομματάκια. Η απότομη εξαφάνιση του πατέρα όχι μόνο κόστισε, αλλά έκανε και την οικονομική τους επιβίωση σχεδόν αδύνατη.

Ο Γκρέγκορ το θεωρεί προσωπική του ευθύνη να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί. Στα έντεκά του προσέχει το σπίτι και μεγαλώνει τις δυο μικρότερες αδερφές του, ειδικά τη Μπουτς ή Μάργκαρετ, την οποία και ανέλαβε από μωρό, μιας και είναι μόλις δυο χρονών. Ο πατέρας τους εξαφανίστηκε πριν καν το μωρό γεννηθεί.

Έτσι, όταν η Μπουτς πέφτει από το φρεάτιο του υπογείου τους δεν το σκέφτεται δεύτερη φορά να βουτήξει πίσω της.

Αυτή είναι και η πρώτη επαφή του Γκρέγκορ με τον Κόσμο της Κάτω Χώρας. Ο Γκρέγκορ δεν μπόρεσε να καταλάβει για πόση ώρα πέφτανε. Το μόνο που καταλαβαίνουμε είναι την τρομερή αγωνία να φτάσει τη δίχρονη αδερφή του. Η Μπουτς όμως κατενθουσιάζεται. Και ο ενθουσιασμός της μεγαλώνει ακόμη περισσότερο όταν συναντάει τους πρώτους ιθαγενείς αυτού του παράξενου κόσμου. Κατσαρίδες.

Και δεν μιλάμε για τις μικρές κατσαρίδες, που τριγυρνάνε μέσα στα ντουλάπια και τα πατώματα, αλλά για δίμετρα τέρατα που μιλάνε. Κι εδώ είναι το πρώτο σοκ. Όμως, ο Γκρέγκορ σύντομα συναντά και άλλα πλάσματα. 

Ανθρώπους με ολόλευκο δέρμα, ασημί μαλλιά και βιολετί μάτια, τεράστιες αράχνες που θα μπορούσα να τον κάνουν μια μπουκιά, νυχτερίδες που χρησιμοποιούνται ως ιπτάμενες μηχανές και ανατριχιαστικούς, σκληροτράχηλους αρουραίους που φτάνουν μέχρι και τα δυόμισι μέτρα ύψος.

Ο Γκρέγκορ σχεδόν παραφρονεί από την αγωνία του. Πρέπει να γυρίσει επειγόντως σπίτι με την μικρή του αδερφή, όπου η μητέρα τους θα τους περιμένει, τρελαμένη. Η απόπειρά του θα του κοστίσει σχεδόν τη ζωή, όπως και της αδερφής του. Έτσι, το μόνο που έχει να κάνει είναι να περιμένει και να ακούσει αυτά που έχουν να του πουν.

Και το αποτέλεσμα τον εκπλήσσει. Ανακαλύπτει ότι όχι μόνο δεν μπορεί να φύγει, αλλά πρέπει να ξεκινήσει ένα ταξίδι σ’ αυτό τον τρομερό κόσμο, για να ανακαλύψει τον χαμένο πατέρα του.
Αν και ο ίδιος είχε την ίδια τύχη να πέσει από το φρεάτιο πριν δυο χρόνια, δεν είχε την ίδια μοίρα να βρεθεί με τους ανθρώπους. Η ζωή του κινδυνεύει και ο Γκρέγκορ είναι ο μόνος που μπορεί να τον βοηθήσει. 

Η συγγραφέας Suzanne Collins συνηθισμένη στο να γράφει σενάρια για την τηλεόραση, δημιουργεί γρήγορες εικόνες, αναπόσπαστη δράση και τρομερούς διαλόγους. Η ροή της πλοκής της κυλάει ορμητικά σας φρενιασμένος ποταμός. Θα σας εκπλήξει και θα σας κόψει την ανάσα. Είναι τόσο αναζωογονητικό που είμαι απόλυτα σίγουρη ότι πολλοί θα θελήσετε να ανοίξετε το βιβλίο και δεύτερη φορά.

Οι χαρακτήρες της εξελίσσονται θαυμάσια και ανακαλύπτουμε πολλούς από αυτούς να μας αρέσουν πολύ. Οι εκπλήξεις όμως που κρύβουν στο μανίκι τους είναι μοναδικές και όχι πάντα με το καλό νόημα.

Ανασκουμπωθείτε, πάρτε μπουκαλάκια με νερό κοντά σας και κάποιο σνακ και βολευτείτε στον αγαπημένο σας καναπέ, γιατί σε αυτό το ταξίδι θα χρειαστείτε να έχετε δεμένες τις ζώνες ασφαλείας σας και δεν σας εγγυώμαι τη σώα επιστροφή σας.

Η συγγραφέας

Η Suzanne Collins είναι η συγγραφέας της μπεστ σέλλερ σειράς βιβλίων Hunger Games, όπου βασίζεται η ομώνυμη ταινία που γνωρίζει πρωτοφανή επιτυχία.
Η Suzanne ξεκίνησε τη συγγραφική της καριέρα με τη μπεστ σέλλερ σειρά Τα Χρονικά της Κάτωχωρας για την οποία έλαβε πληθώρα βραβείων, και όπου ξεκίνησε να εξευρευνά τις επιπτώσεις του πολέμου και της βίας στους νέους ανθρώπους.
Ζει με την οικογένειά της στο Κονέκτικατ.

3 σχόλια:

  1. Εμένα πάλι δεν με ξετρέλανε! Οκ, συμπαθητικό αλλά, ως εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημένη μου Γιώτα αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχεις διαβάσει τις συνέχειες της σειράς. Ρώτα κάποιον που έχει ξενυχτήσει διαβάζοντας τη Σούζαν Κόλλινς ολόκληρη, από πάνω ως κάτω. Αυτή η σειρά θα εξελιχθεί σε ένα φαντασμαγορικό έπος που μόνο η Κόλινς θα μπορούσε να γράψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ριτάκι, δεν το απορρίπτω! Απλά δεν με κέρδισε όπως οι "Αγώνες" καθώς το βρήκα πιο παιδικό αν θες! Φυσικά και θα διαβάσω τις συνέχειες τις οποίες περιμένω πολλά υποσχόμενες.
    Άλλωστε λατρεύω την Collins και θεωρώ εξαιρετική την πένα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή