Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Αγώνες Πείνας











Τίτλος: Αγώνες Πείνας, Φωτιά, Η Κοτσυφόκισσα
Σειρά: Αγώνες Πείνας (Βιβλία 1, 2 και 3)
Συγγραφέας: Suzanne Collins
Μετάφραση: Χριστόδουλος Λιθαρής
Εκδοτικός Οίκος: Πλατύπους
Έτος Έκδοσης: Μάιος 2012
Αρ. Σελίδων: 304

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ 
ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΙΑ ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΠΑΣΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΗ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ;

Από τα ερείπια ενός μέρους που κάποτε ήταν γνωστό ως Βόρεια Αμερική έχει αναδυθεί το έθνος της Πάνεμ, μια λαμπερή Κάπιτολ που περιβάλλεται από δώδεκα απομακρυσμένες επαρχίες. Η Κάπιτολ είναι σκληρή και αμείλικτη και κρατά τις επαρχίες υπό τον έλεγχό της αναγκάζοντάς τις να στέλνουν από ένα αγόρι και ένα κορίτσι ηλικίας από δώδεκα μέχρι δεκαοχτώ για να συμμετάσχουν στους ετήσιους Αγώνες Πείνας, έναν αγώνα θανάτου που μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση.
Για την δεκαεξάχρονη Κάτνις Έβερντιν, που ζει μόνη μαζί με τη μητέρα και τη μικρότερη αδερφή της, η απόφαση της να πάρει εθελοντικά τη θέση της αδερφής της στους Αγώνες δεν διαφέρει και πολύ από μια θανατική ποινή. Όμως η Κάτνις έχει φτάσει κι άλλη φορά κοντά στο θάνατο -και η επιβίωση είναι δεύτερη φύση για εκείνη. Χωρίς να το επιδιώκει πραγματικά, διεκδικεί σοβαρά τη νίκη. Αλλά για να νικήσει, θα πρέπει να αρχίσει να κάνει επιλογές που φέρνουν σε σύγκρουση την επιβίωση με την ανθρωπιά και την αγάπη με τον έρωτα.
Η αναγνωρισμένη Σούζαν Κόλινς μας προσφέρει ισάξια μέρη αγωνίας και φιλοσοφίας, περιπέτειας και ρομαντισμού, σ' αυτό το συγκινητικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται σε ένα μέλλον το οποίο έχει ανησυχητικές ομοιότητες με το παρόν μας.

ΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΗΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ
ΗΤΤΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΒΕΒΑΙΟ ΘΑΝΑΤΟ
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΕΙΝΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ



 Άποψη
 
Πώς θα σας φαινόταν να μπορούσατε να διαβάσετε τρία βιβλία μαζί, χωρίς ανάσα; Δύσκολο. Όχι όμως και ακατόρθωτο. Και ακριβώς αυτό επιδιώκει η καταξιωμένη συγγραφέας Suzzane Collins.

Ανακάλυψα αυτή τη σειρά βιβλίων από πολύ νωρίς, πριν καν γίνει λόγος για την ταινία που έχει συνταράξει το παγκόσμιο κοινό. Δεν επιδίωξα όμως να τα διαβάσω μιας και είμαι φαν της φανταστικής λογοτεχνίας, αλλά όχι και τόσο της επιστημονικής. Λάθος.

Όταν η ταινία έκανε την πρεμιέρα και έφτασαν τα πρώτα ‘ξετρελαμένα’ σχόλια, αποφάσισα ότι μάλλον είναι η ιδέα του καινούριου. Έτσι, για άλλη μια φορά αποφάσισα ότι δεν αξίζει τον κόπο.
Αργότερα όμως είδα ότι το κοινό επέμεινε και αποκτούσε όλο και περισσότερους οπαδούς με το χρόνο. Αντί να ξεθωριάζει και να ξεχνιέται γινόταν όλο και πιο λαμπερή.

Έτσι, αποφάσισα να δοκιμάσω. Κι εδώ είναι που χάνω τα λόγια μου.

Από τις δυο πρώτες σελίδες του πρώτου βιβλίου με συνεπήρε. Μετά από δέκα σελίδες μέσα στην πλοκή είχα ξεχάσει που ήμουν και τι ζητούσα. Ήμουν απολύτως συνδεδεμένη με την Περιφέρεια της Κάτνις. Βρισκόμουν δίπλα της όταν τράβηξαν το λαχνό της αδερφής της. Είδα την αγωνία της να ζωγραφίζεται στο πρόσωπό της. Ταράχτηκα από το ξέσπασμά της και συνάμα ευχήθηκα να μην διαλέξουν το δικό μου λαχνό. Τι;

Κι όμως όταν τελείωσα το πρώτο βιβλίο και έτρεξα δίπλα στην Κάτνις στο δάσος των Αγώνων Πείνας, κυνηγήθηκα και πόνεσα μαζί της έφτασα να επικροτώ κάθε της κίνηση και να σκέφτομαι ότι δεν υπήρχε άλλη διέξοδο. Καμία άλλη απόφαση δεν θα μπορούσε να παρθεί παρά μόνο αυτή που διάλεξε η Κάτνις.

Έτσι κι εγώ, όταν έφτασα στο δεύτερο βιβλίο -αμέσως μετά το πρώτο χωρίς διακοπή- ανατρίχιασα στην ιδέα ότι έπρεπε να ξαναβρεθώ πάλι στην πίστα των Αγώνων Πείνας για μια δεύτερη κούρσα πιο σκληρή και πιο αιμοβόρα απ’ ότι η προηγούμενη. 

Μέχρι το τρίτο βιβλίο -που το άνοιξα ξανά χωρίς ανάσα- θα μπορούσα να πω ότι ήμουν ένας από τους στρατιώτες της Κάτνις. Η δυσφορία της, ο πόλεμος μέσα της, αλλά και έξω από το μυαλό της ήταν δικός μου. Η μάχη της ενάντια στην απόλυτη κυριαρχία της Πάνεμ και ο πόλεμος ενάντια σε αυτούς που ήθελαν να σκοτώσουν ότι καλό και ευγενές υπήρχε στον κόσμο έγιναν δικά μου. 

Όταν λοιπόν, ήρθε η τελική της απόφαση στο τέλος του τρίτου βιβλίου που θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει λιποτάκτη, ήμουνα μαζί της κρατώντας το τόξο της που σημάδευε ολόκληρο τον αγώνα της και το μέλλον της επιβίωσής της.

Ολόκληρη η σειρά, που αποτελείται από τρία μόλις βιβλία, περιγράφει ζωές και ζωές ανθρώπων που πολεμούνε εδώ και αιώνες γι’ αυτά που σε άλλους ανθρώπους μοιάζουν απλές καθημερινές συνήθειες. Η επιβίωση, η ελευθερία της σκέψης, η δυνατότητα να μεγαλώσει κάποιος και η οικογένειά του χωρίς να χρειάζεται να φτάσει σε ακραία μέτρα και τόσες άλλες καθημερινές συνήθειες για κάποιους, για άλλους αποτελούν τα ανώτατα αγαθά.

Η Κάτνις Έβερντιν είναι ένα απλό κορίτσι. Φτάνοντας στα πρόθυρα της λιμοκτονίας σε νεανική ηλικία έμαθε να εκτιμά και να στηρίζεται στον εαυτό της πρώτα απ’ όλα. 

Αμφιβάλλω αν άλλος συγγραφέας στη σύγχρονη λογοτεχνία (και ειδικά στη φανταστική) -ίσως με κάποιες εξαιρέσεις- κατάφερε να δημιουργήσει ένα τέτοιο χαρακτήρα, με τόσο βάθος και τόσα πολλά επίπεδα που να κάνει τους αναγνώστες να χάνονται.

Αλλά συγχρόνως να δημιουργεί τόσο παρασκήνιο και τόσες πολλές σκηνές δράσεις που να παραλύει ακόμη και τους πιο δύσκολους.

Η Suzanne Collins γνωστή σε όλο τον κόσμο για την απλή πένα της και την οικονομία λέξεων πάνω στο χαρτί, είναι μια πρωτοπόρος. Τα συναισθήματα ρέουν χειμαρρώδη και ορμητικά και η πλοκή της παρασύρει χωρίς κουπιά προς το άγνωστο. 

Η ταινία, που φαντάζομαι ότι περισσότεροι είδανε και απολαύσανε, και στηρίζεται στο πρώτο βιβλίο της σειράς, δεν θα μπορούσε ποτέ να κλείσει μέσα της την αγωνία και τα πρωτόγονα ένστικτα που κρύβονται μέσα στην πλοκή και τους χαρακτήρες του βιβλίου. Η ίδια η συγγραφέας ήταν ένας από τους συντελεστές του σεναρίου και σίγουρα ήταν αρκετά καλό. 

Όμως αν θα έπρεπε να περιγράψω την ταινία σε σύγκριση με το βιβλίο θα έλεγα το εξής: μοιάζει με ένα κόκκο σκόνης πάνω σε μια μικροσκοπική πέτρα που βρίσκεται σε ένα ολόκληρο ουρανοξύστη. Και λέγοντας ουρανοξύστη εννοώ το βιβλίο.

Σας συνιστώ, λοιπόν, να πάρετε αμέσως τα βιβλία της και πριν τα ανοίξετε κρατηθείτε καλά. Ετοιμάζεστε για ένα ταξίδι με πολλές, μα πάρα πολλές, αναταράξεις. 

Η συγγραφέας

Η Suzanne Collins είναι η συγγραφέας της μπεστ σέλλερ σειράς βιβλίων Hunger Games, όπου βασίζεται η ομώνυμη ταινία που γνωρίζει πρωτοφανή επιτυχία.
Η Suzanne ξεκίνησε τη συγγραφική της καριέρα με τη μπεστ σέλλερ σειρά Τα Χρονικά της Κάτωχωρας για την οποία έλαβε πληθώρα βραβείων, και όπου ξεκίνησε να εξερευνά τις επιπτώσεις του πολέμου και της βίας στους νέους ανθρώπους.
Ζει με την οικογένειά της στο Κονέκτικατ.

2 σχόλια:

  1. Απλά πεθαίνω γι' αυτήν την σειρά... από τις καλύτερες ever!!! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ έπαθα την πλάκα μου. Δεν την περίμενα. Αλλά και η πιο παλιά της με το Γκρέγκορ τον αναχωρήτη μη βιαστείς να την ξετσεκάρεις από τη λίστα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή