Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

To Δάσος με τα Χέρια και τα Δόντια


Τίτλος: To Δάσος με τα Χέρια και τα Δόντια (The Forest with Hands and Teeth)
Συγγραφέας:
Carrie Ryan
Εκδοτικός Οίκος: Πλατύπους
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. Σελίδων: 376
Mετάφραση: Βίκυ Μυλονωπούλου




Περίληψη:

Στον κόσμο της Μαίρης, οι αλήθειες είναι απλές.
Η Αδελφότητα ξέρει πάντα ποιο είναι το σωστό.
Οι Προστάτες προστατεύουν και υπηρετούν.
Οι Ακαθαγίαστοι δεν θα υποχωρήσουν ποτέ.
Και πρέπει πάντα να φροντίζεις το φράχτη που περιβάλλει το χωριό. Το φράχτη που προστατεύει το χωριό από το Δάσος με τα Χέρια και τα Δόντια.

Όμως σιγά-σιγά, οι αλήθειες της Μαίρης καταρρίπτονται. Μαθαίνει πράγματα που δεν ήθελε ποτέ να ξέρει για την Αδελφότητα και τα μυστικά της, και τους Προστάτες και τη δύναμή τους. Και, όταν παραβιάζεται ο φράχτης και ο κόσμος της βυθίζεται στο χάος, συνειδητοποιεί την πραγματικότητα για το πόσο ανελέητοι είναι οι Ακαθαγίαστοι.
Τώρα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο χωριό και στο μέλλον της, ανάμεσα σε εκείνον που αγαπά και σε εκείνον που την αγαπά. Και πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με την αλήθεια για το Δάσος με τα Χέρια και τα Δόντια. Είναι δυνατόν να υπάρχει ζωή έξω από έναν κόσμο που περιβάλλεται από τόσο θάνατο;

Το βιβλίο «Το Δάσος με τα Χέρια και τα Δόντια» της Κάρι Ράιαν αξίζει όλη τη δημοσιότητα που πήρε στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα αγωνίας και τρόμου με πανέξυπνη πλοκή, που στηρίχτηκε στην πρωτότυπη ιδέα της συγγραφέα. Έχω υπόψη μου το βιβλίο από την ημερομηνία έκδοσής του, και μόλις τώρα σας το παρουσιάζω, μια και της επόμενες ημέρες θα σας πω τις απόψεις μου και για το δεύτερο βιβλίο της υπέροχης αυτής τριλογίας.


Οι εκδόσεις ΠΛΑΤΥΠΟΥΣ το έφεραν στην Ελλάδα μόλις το Μάιο του 2010 σε μετάφραση της Βίκυς Μυλονωπούλου. Ο πραγματικά εντυπωσιακός του τίτλος σε προκαλεί… ποια η σημασία ενός δάσους με χέρια και δόντια… πρέπει να το ανοίξεις ώστε να δεις τι μπορεί να σημαίνει. Και, σίγουρα, όσοι αγαπάνε τον τρόμο των θρίλερ δεν θα απογοητευτούν….

Η ιστορία μας επικεντρώνεται στη Μαίρη, μια κοπέλα με ασυμβίβαστο χαρακτήρα, ξεροκέφαλη, γεμάτη περιέργεια και αποφασιστική καρδιά, μας αφηγείται την ιστορία της, και σίγουρα δεν πρόκειται για καθημερινά γεγονότα. Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε έχει τελειώσει. Οι εναπομείναντες άνθρωποι στον πλανήτη ζούνε κλεισμένοι σε ένα χωριό που προστατεύεται από ένα ψηλό φράχτη. Ο μοναδικός στόχος των ανθρώπων που ζούνε μέσα από το φράχτη είναι να επιβιώσουν να δούνε μια καινούρια μέρα -και αυτοί και τα παιδιά τους.

Ο θανατηφόρος κίνδυνος και καθημερινή τους απειλή είναι οι Ακαθαγίαστοι- το δάσος με τα χέρια και τα δόντια. Η Μαίρη το ξέρει από πρώτο χέρι πόσο επικίνδυνοι είναι, αφού μόλις δυο εβδομάδες πριν έχασε τον πατέρα της και κάπου μέσα στην ιστορία η μητέρα της δέχεται επίθεση, με αποτέλεσμα η Μαίρη να τεθεί υπό της προστασία της Αδελφότητας. Μιας ομάδας γυναικών που διαθέτουν όλοι τη δύναμη στο χωριό, η Αδελφότητα. Πραγματικά, όμως, μένουν μόνο στο να προστατεύουν ή υπάρχουν μεγαλύτερα μυστικά πίσω από αυτό, αφού ο πολιτισμός πλέον έχει τελειώσει και η γνώση αποτελεί την πραγματική δύναμη;

Μέσα σε όλα αυτά η Μαίρη θέλει να φύγει, αλλά για να το κάνει πρέπει να περάσει μέσα από το Δάσος. Ή μήπως να μείνει μαζί με το αγόρι με το οποίο είναι ερωτευμένη; Αυτός όμως την αγαπάει; Ή μήπως να ανοίξει την καρδιά της στον αδερφός του, που τελικά και αυτός με τη σειρά του, της εξομολογείται τον βαθύ έρωτά του;

Η συγγραφέας γράφει αριστουργηματικά, αφήνοντας την αληθινή φυσικότητα των χαρακτήρων της και του έντονου διαλόγου να μας τραβήξει βαθιά μέσα στις σελίδες του. Η φωνή της Μαίρης είναι δυνατή και μοναδική. Μας ρουφάει μέσα στον κόσμο της και ο εσωτερικός της διάλογος, η αναζήτησή της και οι αγωνίες της γίνονται δικές μας.

Το βιβλίο έχει ένα μοναδικό ρυθμό από σκηνές ήρεμων γεγονότων σαν τον καθαρό ουρανό, που εναλλάσσονται με στιγμές αγωνίας σαν την φουρτουνιασμένη θάλασσα. Όπως, ο ρυθμός της καρδιάς, μέσα σε μερικές σελίδες μπορείς να ανασάνεις με ευκολία και να ακολουθήσεις της ροή, ενώ την επόμενη στιγμή η ανάσα σου κόβεται και προσπαθείς να πηδήξεις τις σειρές, ώστε να μάθεις τι έγινε στο τέλος της παραγράφου.

Το βιβλίο είναι, πραγματικά, ένα κομμάτι καταπληκτικής δουλειάς. Ο επίλογος του ήρθε πάρα πολύ γρήγορα, πιο γρήγορα απ’ ότι θα μου άρεσε. Με δυσκολία βγήκα από τον κόσμο της Μαίρη παρά τον τρόμο και τη φρίκη που έκανε το δέρμα μου να ανατριχιάζει. Το ερωτικό τρίγωνο που δημιουργείται είναι βαθιά συνηφασμένο με την πλοκή της ιστορίας και οι πρωταγωνιστές απαιτούν τη συμπάθειά μας. Η ιστορία της μετά -Αποκαλύψεως θεωρίας μας ακούγεται γνωστή και με το τέλος του βιβλίου θα διψάτε για περισσότερο.


 
Η συγγραφέας

Γέννημα θρέμμα του Γκρίνβιλ, της Νότιας Καρολίνας, η Carrie Ryan είναι απόφοιτος του κολεγίου Γουίλιαμς και της Νομικής Σχολής Ντιουκ. Ζει με τον αρραβωνιαστικό της και δύο χοντρές γάτες στο Σαρλότ της Βόρειας Καρολίνας. Επισκεφθείτε την Carrie στο www.carrieryan.com

6 σχόλια:

  1. Γράφει φανταστικά η Ryan... και το δεύτερο μέρος είναι ακόμα καλύτερο, πιο ολοκληρωμένο και χωρίς καθόλου δόση βιασύνης.
    (ρε 'συ... σε έχω στην λίστα για να ενημερώνομαι για νέες αναρτήσεις αλλά για κάποιον λόγο έχει κολλήσει στα Όμορφα Πλάσματα)
    Και by the way... που είσαι χαμένη; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άστα να πάνε Γιώτα μου. Κάποιο πρόβλημα με τη σύνδεσή μου. Τώρα γράφω από ένα ιντερνετ καφέ. Έχω διαβάσει και το δεύτερο μέρος το οποίο είναι πραγματικά καταπληκτικό. Έχω ένα σωρό ενημερώσεις και δεν μπορώ να τις ανεβάσω.... γκρρρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Άλλαξε εταιρεία Ριτάκι αν σε πρήζουν! Ναι, το 2ο μέρος ήταν ακόμα καλύτερο! :)
    Ουφ... άντε να επανέλθεις γιατί σε χάσαμε και μας έλειψες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μ'αρέσει πολύ ο τρόπος που περιγραφεις το βιβλίο το οποίο είναι όντως πολύ ωραίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Κατερίνα.
      Τα επόμενα της σειράς είναι ακόμη πιο ωραία

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή