Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Όμορφο Χάος










Τίτλος: Beautiful Darkness
Σειρά: Τα Χρονικά των Κάστερ
Συγγραφέας: Kami Garcia & Margaret Stohl
Μετάφραση: Πηνελόπη Τριάδα
Εκδοτικός Οίκος: Πλατύπους
Έτος Έκδοσης: Δεκέμβριος 2011
Αρ. Σελίδων: 535

Περίληψη:

Ο Ίθαν Γουέιτ πίστευε πως είχε συνηθίσει τα παράξενα, αδιανόητα συμβάντα του Γκάτλιν, της μικρής πόλης του Νότου όπου ζει. Όμως τώρα που ο Ίθαν και η Λένα έχουν επιστρέψει, το παράξενο και το αδιανόητο έχουν αποκτήσει καινούριο νόημα. Σμήνη από ακρίδες, ψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ και καταστροφικές καταιγίδες ρημάζουν το Γκάτλιν, καθώς ο Ίθαν και η Λένα παλεύουν να συλλάβουν τις επιπτώσεις της Διεκδίκησης της Λένα. Ακόμη και η οικογένεια ισχυρών Υπερφυσικών της Λένα επηρεάζεται -και οι ικανότητές τους αρχίζουν να αστοχούν επικίνδυνα. Καθώς ο καιρός περνάει, μια ερώτηση γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη:

Τι "ή ποιος" θα χρειαστεί να θυσιαστεί για να σωθεί το Γκάτλιν;

Για τον Ίθαν, το χάος είναι τρομακτικό αλλά και ένας ευπρόσδεκτος περισπασμός. Πάλι κάτι τον στοιχειώνει στα όνειρά του, αλλά αυτή τη φορά δεν είναι από τη Λένα -και αυτό που τον στοιχειώνει τον ακολουθεί έξω από τα όνειρα στην καθημερινότητά του. Και το χειρότερο, ο Ίθαν σταδιακά χάνει κομμάτια του εαυτού του -ξεχνάει ονόματα, αριθμούς τηλεφώνου, ακόμη και αναμνήσεις. Δεν γνωρίζει το γιατί και τις περισσότερες μέρες φοβάται και να ρωτήσει.

Κάποιες φορές δεν υπάρχει μόνο μία απάντηση ή μια επιλογή. Κάποιες φορές δεν υπάρχει επιστροφή. Και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει ευτυχισμένο τέλος.

Άποψη:

Πίτες, κομπόστες και μαρμέλαδες - θείες που τσακώνονται και φίλοι που μας ακολουθούν παντού. Όλα αυτά, μπερδεμένα με μια γενναιόδωρη δόση μαγείας, φαντασμάτων και δαιμόνων φτιάχνουν μια καταπληκτική συνταγή για να περάσετε μερικές υπέροχες στιγμές δίπλα στο τζάκι σας.

Ναι, μιλάω για το αγαπημένο, για όσους το ξέρουν, τρίτο βιβλίο στη σειρά «Τα χρονικά των Κάστερ».

Χάος ανοίγεται μπροστά μας από τις πρώτες σελίδες του νέου βιβλίου. Η μικρή παραδοσιακή πόλη του Γκάτλιν αντιμετωπίζει προβλήματα και μεγάλες καταστροφές, συνέπειες που οφείλονται στις επιλογές της Λένα και την επιτυχίας της να διεκδικήσει τον εαυτό της στο 17ο φεγγάρι που καλέσανε ο Αβραάμ και η μητέρα της πρόωρα.

Η Λένα πλέον μέσα της κρύβει και το Φως και το Σκοτάδι, ανατρέποντας την παλιά τάξη των πραγμάτων και δημιουργώντας ρήγμα τόσο στον κόσμο των Κάστερ όσο και στο Θνητό.

Και οι συνέπειες μόλις ξεκινάνε.

Όλοι, ανεξαιρέτως, νιώθουν το χάος να πλησιάζει μέσα από τις καταστροφές και τα προσωπικά δράματα, που αρχίζουν να ξεφυτρώνουν στη μικρή επαρχιακή πόλη. Θύελλες και τυφώνες, πυρκαγιές, καύσωνες και μαζικές καταστροφές είναι λίγα από αυτά που μαστίζουν το Γκάτλιν.

Οι θνητοί εγείρονται ενώ οι Κάστερ αντιμετωπίζουν ένα διαφορετικό δράμα. Άλλοι χάνουν τις δυνάμεις τους και άλλοι τις βλέπουν να γίνονται ασταθείς και επικίνδυνες.

Όλοι έχουν κάτι να χάσουν.

Και μέσα σε όλα αυτά οι παλιοί εχθροί, όπως ο Αβραάμ, η Σαραφίν και ο Χάντινγκ περιπλέκουν τα πράγματα προσπαθώντας να φέρουν τον αφανισμό των Κάστερ.

Ακόμα και αν η σχέση της Λένα και του Ίθαν είναι καλύτερη από ποτέ, εκείνος βρίσκει τον εαυτό του με ένα νέο πρόβλημα. Χάνει τον εαυτό του ένα κομμάτι κάθε φορά, νιώθοντας ξαφνικά να ζει τη ζωή ενός αγνώστου.

Ο φίλος του ο Λινκ προσπαθεί να συνηθίσει τη νέα του ζωή ως δαίμονας, ενώ από την άλλη πλευρά η Ρίντλεϊ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας κανονικής ζωής, χωρίς τις δυνάμεις μιας σειρήνας.

Οι άνθρωποι γύρω του κάνουν πράγματα αναπάντεχα.

Και περισσότερο απ’ όλους ο Ίθαν βλέπει την γυναίκα που αγαπάει όσο και τη μητέρα του, την Άμα, να βγαίνει από τους συνηθισμένους της δρόμους, σε τέτοιο σημείο που να προκαλούν τρόμο στο αγόρι.

Έτσι εκείνος είναι που νιώθει ότι έχει να χάσει, τα περισσότερα. Μια πόλη από την οποία ήθελε να ξεφύγει και ανθρώπους τους οποίους κάποτε απέφευγε, έχει κάνει δική του ευθύνη να σώσει. Αν και δεν τη θέλησε ποτέ, η κληρονομιά βαραίνει τη δική του ψυχή, που σπάει, και είναι αυτός τελικά που πρέπει να δεχτεί τη θυσία.

Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος να σώσει τους ανθρώπους που αγαπάει περισσότερο στον κόσμο και να διορθώσει τις συνέπειες με μια Νέα Τάξη πραγμάτων, που δυστυχώς κανείς δεν υπόσχεται ότι θα είναι καλύτερη.

Για άλλη μια φορά γρήγοροι ρυθμοί, αγωνία και ανατροπές ακολουθούν το καταστροφικό μονοπάτι που πλέκουν τόσο μαγευτικά οι δυο συγγραφείς.

Ήδη από το Όμορφο Σκοτάδι φάνηκε πως οι Κάμι Γκαρσία και Μάργαρετ Στολ άρχισαν να βρίσκουν μια δική τους ξεχωριστή φωνή, γεμάτη αποκαλύψεις και ταξιδέματα σε ένα ‘όμορφα χαοτικό’ κόσμο.

Η ίδια φωνή πλέον, πιο σίγουρη και πιο μαγευτική από ποτέ, θα παγιδέψει τους αναγνώστες της από τις πρώτες φράσεις της πρώτης σελίδας αυτού του υπέροχου βιβλίου.

Το Όμορφο Χάος μπορεί να είναι το τρίτο στη σειρά Τα Χρονικά των Κάστερ, αλλά μοιάζει με μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Ο αναγνώστης αν και πλέον μπορεί να αναγνωρίσει τους χαρακτήρες που έχει ήδη αγαπήσει (και κάποιους που έχει μισήσει) από τα προηγούμενα βιβλία, θα τους δει να εξελίσσονται και να αναπτύσσονται ακόμη περισσότερο σε αυτή την ιστορία που η πλοκή της δεν θα σταματήσει να σαν αφήνει άφωνους, μέχρι και στην τελευταία του τελεία.

Η ιστορία τα «Χρονικά των Κάστερ» θα συνεχιστεί και με τέταρτο βιβλίο δίνοντάς μας μια μεγαλύτερη δόση από το γκόθικ μαγευτικό κόσμο του Ίθαν και της Λένα. Είναι από τις λίγες φορές που ανακοινώνω κάτι τέτοιο με χαρά, αλλά ακόμα και όταν τελείωσα το τρίτο βιβλίο δεν ήμουν έτοιμη να αφήσω αυτή την ιστορία κάτω. Γι’ αυτό (και πιστεύω ότι μιλάω για πάρα πολλούς αναγνώστες) ευχαριστούμε πολύ τις ταλαντούχες συγγραφείς, αλλά και τις εκδόσεις ΠΛΑΤΥΠΟΥΣ που μας φέρνουν αυτά τα καταπληκτικά βιβλία κοντά μας.

3 σχόλια:

  1. Χα! Σε πρόλαβα Ρίτα! Χα, χα, χα...
    Κοριτσάκι μου το λάτρεψα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχο βιβλίο και με πρόλαβες γιατί απλώς διάβαζα άλλο πρώτα.
    Θα το δεις τις επόμενες ημέρες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εγώ πριν από αυτό διάβασα τον "Κύκλο". Είπα να τα πάρω με σειρά... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή