Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Ο Κουρδιστός Πρίγκιπας


 






Τίτλος: Δαιμονικές Μηχανές 2: Ο Κουρδιστός Πρίγκιπας (Infernal Devices 2: Clockwork Prince)
Συγγραφέας:
Cassandra Clare
Μετάφραση: Βίκυ Μυλωνοπούλου
Επιμέλεια: Έφη Εκμεκτζόγλου
Εκδοτικός Οίκος: Πλατύπους
Έτος Έκδοσης: Απρίλιος  2012
Αρ. Σελίδων: 616

Η Τέσα είναι επιτέλους ασφαλής στο μαγικό υπόκοσμο του Βικτοριανού Λονδίνου δίπλα στους Κυνηγούς των Σκιών. Όμως η ασφάλεια αυτή αποδεικνύεται παροδική, όταν απειλητικές δυνάμεις εντός του Ενκλάβιου συνωμοτούν, με σκοπό την ανατροπή της προστάτιδάς της, της Σάρλοτ, από τη θέση της ως επικεφαλής του Ινστιτούτου. Αν η Σάρλοτ χάσει τη θέση της, η Τέσα θα βρεθεί στο δρόμο –και θα είναι εύκολο θήραμα για τον μυστηριώδη Μάγιστρο, ο οποίος θέλει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της Τέσα για τους δικούς του σκοτεινούς σκοπούς.

Με τη βοήθεια του γοητευτικού, αυτοκαταστροφικού Γουίλ και του παθιασμένα αφοσιωμένου Τζεμ, η Τέσα ανακαλύπτει πως ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει ο Μάγιστρος κατά των Κυνηγών των Σκιών είναι βαθιά προσωπικός. Τους θεωρεί υπαίτιους για μία τραγωδία που συγκλόνισε τη ζωή του πριν από πολλά χρόνια. Για να ξεδιαλύνει τα μυστικά του παρελθόντος, η τριάδα ταξιδεύει από το σκεπασμένο από ομίχλη Γιόρκσαϊρ σε μία έπαυλη που κρύβει μέσα της ανείπωτη φρίκη, από τις φτωχογειτονιές του Λονδίνου σε μία μαγεμένη αίθουσα χορού, όπου η Τέσα ανακαλύπτει πως η αλήθεια για την καταγωγή της είναι πιο δυσοίωνη από ό,τι είχε φανταστεί. Όταν θα συναντήσουν έναν κουρδιστό δαίμονα με μια  προειδοποίηση για τον Γουίλ, θα συνειδητοποιήσουν πως ο Μάγιστρος γνωρίζει την κάθε τους κίνηση –και πως κάποιος δικός τους τους έχει προδώσει.

Η καρδιά της Τέσα έλκεται όλο και περισσότερο από τον Τζεμ, ωστόσο η επιθυμία της για τον Γουίλ, παρά τη σκοτεινή του διάθεση, εξακολουθεί να την αναστατώνει. Όμως κάτι αλλάζει στον Γουίλ –ο τοίχος που έχει χτίσει γύρω από τον εαυτό του καταρρέει. Θα μπορούσε ο εντοπισμός του Μάγιστρου να απελευθερώσει τον Γουίλ από  τα μυστικά του και να δώσει στην Τέσα τις απαντήσεις για το ποια είναι και για το τι γεννήθηκε να κάνει;
Καθώς η αναζήτηση για τον Μάγιστρο και την αλήθεια τούς φέρνει αντιμέτωπους με τον κίνδυνο, η Τέσα μαθαίνει πως όταν η αγάπη και τα ψέματα αναμειγνύονται, μπορούν να διαφθείρουν και την πιο αγνή καρδιά.

 Άποψη


Ανατροπές, ίντριγκες και αγωνία περιμένουν κλεισμένες μέσα στο πανέμορφο εξώφυλλο του δεύτερου βιβλίου της επιτυχημένης σειράς Δαιμονικές Μηχανές. Ο εκδοτικός οίκος Πλατύπους μας παραδίδει και αυτό εδώ το αριστούργημα σε ένα σύμπλεγμα εξαιρετικής δουλειάς, για τα μάτια μας μόνο.


Κι εκεί που νομίσαμε ότι δεν μπορεί να γίνει καλύτερο η Κασσάνδρα Κλερ έρχεται να δώσει την απάντησή της, με τις 616 χορταστικές σελίδες σκοτεινού, βαθιά αγωνιώδους βιβλίου της.

Το δεύτερο μέρος της ιστορίας ξεκινάει μερικές εβδομάδες μετά το τέλος του πρώτου βιβλίου, όπου ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, Γουίλ Χέροντεηλ βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση στο σπίτι όπου μένει ο παντοδύναμος μάγος Μάγκνους Μπέην, ζητώντας του τη βοήθειά του.

Και ξεκινάμε με την επίσκεψη του Γουίλ σε ένα σκοτεινό, ανατριχιαστικό νεκροταφείο, όπου έχει σταλθεί από το μάγο να βρει τα υλικά που χρειάζεται ώστε να τον βοηθήσει.

Και ενώ όλοι αναρωτιόμαστε ήδη από το πρώτο βιβλίο γιατί ο Γουίλ βρίσκεται σε τόση μεγάλη διαμάχη με τον εαυτό του και ποιο είναι το τόσο μεγάλο μυστικό που μας κρύβει, η συγγραφέας μας ξετυλίγει το μαγικό της κουβάρι αποκαλύπτοντας μια καινούρια μάχη στον ορίζοντα.

Η Σάρλοτ, διευθύντρια του ινστιτούτου των Κυνηγών των Σκιών στο Λονδίνο, κινδυνεύει να χάσει τη θέση της μετά τα τελευταία γεγονότα του πρώτου βιβλίου. Μαζί της κινδυνεύουν και όλοι οι υπόλοιποι συγκάτοικοι του ινστιτούτου και ένας από αυτούς είναι και η Τέσα. 

Η πρωταγωνίστριά μας, ασφαλής πλέον από τον τερατώδη Μάγιστρο που τη θέλει πάσει θυσία, απολαμβάνει την παρέα του γλυκύτατου Τζεμ και προσπαθεί να θωρακίσει την καρδιά της απέναντι στα θέλγητρα του Γουίλ. Όμως, πολύ πιο σύντομα απ’ ότι θα ήθελε καταλαβαίνει και η ίδια ότι κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ να βρεθεί στο δρόμο, έρμαιο των Πλασμάτων του Σκότους και του θανάσιμου εχθρού της, του Μόρτμεϊν ή αλλιώς Μάγιστρο.

Πολύ γρήγορα οι αγαπημένοι μας χαρακτήρες βρίσκονται ξανά σε επιφυλακή και προσπαθούν να ρίξουν φως στο νέο μυστήριο που αποκαλύπτεται μπροστά τους πιο θανάσιμο από ποτέ. Νέες επιπλοκές και διαμάχες θα μας αποκαλύψουν καινούρια, πιο σκοτεινά μυστικά.

Η Τέσα προσπαθεί να ανακαλύψει τι είναι επιτέλους και ποιος είναι σκοπός του Μόρτμεϊν για εκείνη, ενώ ο Γουίλ προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο χρόνο για την καρδιά της. Τα εμπόδια όμως είναι πολύ περισσότερα απ’ ότι υπολόγιζε. Στη μέση υπάρχει μια κατάρα από την οποία ο πρωταγωνιστής μας προσπαθεί να κρυφτεί εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να την αντιμετωπίσει, γιατί μόνο έτσι θα κερδίσει την καρδιά της Τέσα.

Αυτό που δεν γνωρίζει όμως είναι ότι και ο πιστός του σύντροφος και φίλος προσπαθεί να κερδίσει την καρδιά του ίδιου κοριτσιού.

Θα μπορέσει ο Γουίλ να υπερπηδήσει τα εμπόδια και να κερδίσει επιτέλους την Τέσα; Ή ο Τζεμ θα είναι αυτός που θα καταφέρει να κερδίσει την αγάπη της; 

Μέσα σε όλα αυτά ο ιστός που έχει πλέξει ο Μάγιστρος για τους Κυνηγούς των Σκιών είναι πιο πυκνός και πιο θανατηφόρος από ποτέ. Βασικός του σκοπός είναι όχι μόνο να νικήσει τους Νεφιλίμ, αλλά να καταστρέψει το είδος τους για πάντα, παίρνοντας όλη τη δύναμη ο ίδιος στα χέρια του.

Προδότες των Κυνηγών των Σκιών ακολουθούν κάθε βήμα των ηρώων μας, ενώ Σκοτεινά Πλάσματα και Μηχανές επιστρατεύονται για την εξόντωσή τους.

Εδώ όμως κρύβεται και μια αποκάλυψη. Το θρασύτατο αγόρι με το αγγελικό πρόσωπο και τα δηλητηριώδη σχόλια που ακούει στο όνομα Γουίλ Χέροντεηλ αλλάζει. Το τοίχος που είχε χτίσει γύρω του γκρεμίζεται ένα τούβλο τη φορά, μέχρι που πέφτει ολόκληρο. Αυτό που βρίσκουμε πίσω του θα μας αφήσει άφωνους.

Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, το σκηνικό της ιστορίας μας βρίσκεται στο Λονδίνο περί τα 1800 όπου τα κορίτσια κυκλοφορούσαν μόνο με συνοδό, ενώ οι παράτολμες πράξεις της ανεξάρτητης ηρωίδας μας θα κατακρίνονταν από όλους. Αθώα και η ίδια, μόλις στα 16 της χρόνια, προσπαθεί να κρατηθεί στο ύψος της και να καταλάβει ποιο είναι το σωστό. Παραπαίει με τα συναισθήματά της και παρασύρεται στον ανεμοστρόβιλο των δυο αγοριών, ενώ οι απώλειες των κοντινών της ανθρώπων που τους βλέπει να χάνονται στο κυνηγητό που έχει εξαπολύσει ο Μάγιστρος χαρακώνουν την ψυχή της όλο και περισσότερο.

Η Cassandra Clare εξελίσσεται με κάθε νέο της βιβλίο. Η γραφή της είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ, ενώ η ‘φωνή’ της ξεχωρίζει σαν μια μελωδία που υψώνεται και αντηχεί ανάμεσα από τις πυκνογραμμένες σελίδες του βιβλίου.

Η πένα της ακολουθεί τις επιταγές της εποχής του 19ου αιώνα, μεταφέροντάς μας με απόλυτη επιτυχία στα σκιώδη σοκάκια του Λονδίνου εκείνης της εποχής. Γνωστά μας πρόσωπα μαζί με νέες αφίξεις έρχονται να μπερδευτούν δημιουργώντας μια απολαυστική εμπειρία για τον κάθε αναγνώστη.

Για όσους από εσάς έχετε αμελήσει ή για οποιοδήποτε λόγο δεν έχετε πάρει το δικό σας αντίτυπο ακόμη, θα σας πρότεινα να αφήσετε αμέσως ό,τι κάνετε και να καταφύγετε στο πλησιέστερο βιβλιοπωλείο.

Για όσους από εσάς δεν έχετε ιδέα για τα βιβλία της συγκεκριμένης συγγραφέα έχω να σας πω μόνο το εξής: ‘Εσείς χάνετε’.

5 σχόλια:

  1. Πραγματικά... δεν ξέρω τι μπορεί να πει κανείς για την Clare και ειδικά γι' αυτά τα βιβλία της. Όταν γράφω για κάποιο από αυτά, το κάνω σαν υπνωτισμένη, τα δάχτυλα φεύγουν πάνω στο πληκτρολόγιο χωρίς να ξέρω στο τέλος τι έχω γράψει και πρέπει να το διαβάσω.
    Απλά καταπληκτική και οι "Δαιμονικές Μηχανές" ακόμα περισσότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά Γιώτα μου η συγκεκριμένη συγγραφέας έχει λαμπρή φαντασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απλά την αγαπώ... ότι και να πω είναι λίγο! :)

    p.s. σου έχει έρθει ένα mail που σου έστειλα εδώ και αιώνες για το γνωστό θέμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή