Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Το Τσίρκο της Νύχτας













Τίτλος: Το τσίρκο της Νύχτας (The Night Circus)
Συγγραφέας: Erin Morgenstern
Μετάφραση: Χριστόδουλος Λιθάρης
Επιμέλεια: Έλενα Γεωργιάδου
Εκδοτικός Οίκος: Πλατύπους
Έτος Έκδοσης: Νοέμβρης 2011
Αρ. Σελίδων: 528

Το τσίρκο φθάνει χωρίς προειδοποίηση

Δεν έχουν προηγηθεί αναγγελίες, ούτε αφισέτες στους στύλους και τους πίνακες ανακοινώσεων στο κέντρο της πόλης, ούτε αναφορές ή διαφημίσεις στις τοπικές εφημερίδες. Είναι απλά εκεί, ενώ χθες δεν ήταν.

Μέσα σε αυτές τις ασπρόμαυρες ριγέ σκηνές που ζωντανεύουν τη νύχτα, περιμένει μια μοναδική εμπειρία, μια γιορτή των αισθήσεων, όπου μπορεί κανείς να χαθεί σε ένα λαβύρινθο από σύννεφα, να περιπλανηθεί σε ένα χλοερό κήπο από πάγο, να δει μαγεμένος μια ακροβάτισσα όλο τατουάζ να τρυπώνει σε ένα γυάλινο κουτί, να νιώσει μια υπέροχη ζαλάδα από τις μυρωδιές της κανέλας και της καραμέλας που γεμίζουν τον αέρα.
Μα πίσω από τους καπνούς και τους καθρέφτες εκτυλίσσεται μια δυναμική σύγκρουση –ένας διαγωνισμός ανάμεσα σε δύο νεαρούς ιλουζιονιστές, τη Σίλια και τον Μάρκο, που από παιδιά εκπαιδεύονται σε ένα “παιχνίδι” στο οποίο τους έχουν παγιδεύσει χωρίς διαφυγή οι ιδιόρρυθμοι αφέντες τους. Οι παίκτες δεν ξέρουν ότι απ’ αυτό το παιχνίδι μόνο ένας θα βγει ζωντανός, και ότι το τσίρκο είναι απλώς η σκηνή για μια εκπληκτική μάχη θέλησης και φαντασίας.

Καθώς το τσίρκο ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο, τα μαγικά κατορθώματα γίνονται ολοένα και πιο ευφάνταστα σε κάθε σταθμό του. Το παιχνίδι συνεχίζεται και οι ζωές όσων έχουν αναμιχθεί –μεταξύ άλλων, ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης του τσίρκου, η αινιγματική κοντορσιονίστρια, η μυστηριακή χαρτομάντισσα, τα κοκκινομάλλικα δίδυμα που γεννήθηκαν στα παρασκήνια– παρασύρονται σε μια πλημμύρα από μαγικά και ξόρκια.

Όταν όμως η Σίλια ανακαλύπτει ότι αντίπαλός της είναι ο Μάρκο, αρχίζουν να βλέπουν το παιχνίδι όχι σαν μια αναμέτρηση αλλά σαν μια υπέροχη συνεργασία. Δίχως να γνωρίζουν το προκαθορισμένο τέλος, ερωτεύονται. Είναι ένας βαθύς, παθιασμένος και μαγικός έρωτας που κάνει τα φώτα να τρεμοπαίζουν και τα δωμάτια να θερμαίνονται κάθε φορά που μόλις αγγίζουν τα χέρια τους.

Αλλά οι δάσκαλοί τους εξακολουθούν να κινούν τα νήματα, και αυτή η απρόβλεπτη εξέλιξη τούς αναγκάζει να παρέμβουν με επικίνδυνες συνέπειες που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές όλων, από καλλιτέχνες μέχρι θεατές.


 Άποψη

Το Τσίρκο της Νύχτας ήταν ένα αναπάντεχο βιβλίο. Μια διθυραμβική παρουσίαση ενός μαγικού τσίρκου και μιας ερωτικής ιστορίας στα χρώματα του άσπρου και του μαύρου που ο καθένας από μας δεν θα μπορούσε ποτέ να ελπίσει πως θα διαβάσει.


Ξεκίνησα την ανάγνωση αυτού του βιβλίου μαγεμένη από το υπέροχο εξώφυλλό του και στο τέλος ανακάλυψα ότι κρύβονται τόσα πολλά περισσότερα μέσα του. Αυτή η ιστορία βρήκε τον πυρήνα μου, πήρε την ψυχή μου και την έκανε να τραγουδήσει.

Για πρώτη φορά ο εκδοτικός οίκος Πλατύπους δεν μας δίνει άλλη μια απίστευτη περιπέτεια, αλλά ένα ποίημα γραμμένο για τους λίγους και ξεχωριστούς που θα μπορέσουν να δουν μέσα από τις συγκλονιστικές περιγραφές του τα κομμάτια μιας συγγραφέας από την οποία έχουμε ακόμα να δούμε πολλά.

Ξέρω ότι όταν ένα βιβλίο φέρει τη σφραγίδα του συγκεκριμένου οίκου δεν έχω να περιμένω τίποτα περισσότερο από ένα αριστούργημα, αλλά κάθε φορά αποτελεί και μια ξεχωριστή έκπληξη.

Η ιστορία μας έχει να κάνει με μια διαμάχη ανάμεσα σε δυο μάγους, η οποία κατά πάσα πιθανότητα να εξελίσσεται πολλά περισσότερα χρόνια.  Πολύ πριν γεννηθεί η Σίλια και ο Μάρκο.

Η Σίλια έχει φυσικό ταλέντο στη μαγεία. Ο αντίπαλός της, ο Μάρκο, είναι ένα ορφανό που εκπαιδεύτται σ’ αυτή χωρίς να έχει καμία εκ γεννητής κλήση. Τα δυο παιδιά μεγαλώνουν και δένονται με αυτή τη διαμάχη χωρίς ποτέ να έχουν ερωτηθεί. Ο καθένας από αυτούς έχει μεγαλώσει και έχει γαλουχηθεί με μοναδικό σκοπό να κερδίσει αυτό το παιχνίδι, αυτό το στοίχημα των δυο κηδεμόνων τους.

Πολύ σύντομα η σκακιέρα στήνεται και οι παίκτες παίρνουν θέση. Δεκάδες ανθρώπων και αργότερα εκατοντάδες εξαρτώνται από την εξέλιξη ενός παιχνιδιού που μοιάζει να μην έχει τέλος. Οι κανόνες άγνωστοι.

Πολύ σύντομα όμως η πλοκή αλλάζει δραματικά. Τα δυο παιδιά, δεν θέλουν πλέον να παίξουν. Ο Μάρκο ερωτεύεται ένα κορίτσι, μια πανέμορφη Ιλουζιοσιονίστρια. Και η Σίλια όμως δεν μένει ασυγκίνητη από το νεαρό που φαίνεται να υπάρχει πάντα πίσω από κάθε διαδικασία του Τσίρκου. Είναι τελικά ένας απλός γραμματέας;

Και τι θα συμβεί αν οι δυο παίκτες ενδώσουν στα αισθήματά τους; Τι θα συμβεί αν αποφασίσουν ότι δεν θέλουν πλέον να ‘παίξουν’; Το χάος και η καταστροφή θα είναι το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να περιμένει κανείς; Και όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν μπλεχτεί άθελά τους σε αυτό το παιχνίδι; Τι θα απογίνουν; Οι κηδεμόνες τους τούς είχαν προειδοποιήσει.

Η συγγραφέας δίνει το δικό της εκπληκτικό τέλος σε μια ιστορία που δεν θα θέλατε να τελειώσει ποτέ.

Στα χρώματα του άσπρου και του μαύρου, με τα αρώματα της σοκολάτας και κανέλας να πλανιόνται στον αέρα κάθε φορά που ανοίγει το βιβλίο, ο αναγνώστης θα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά σε μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης.

Κάτι τελευταίο που θα έπρεπε να ειπωθεί πριν τελειώσω είναι το εξής: Ήθελα να ξεκινήσω αυτή την παρουσίαση με μια από τις σκηνές του βιβλίου. Προσπάθησα να ξεχωρίσω την πιο αγαπημένη μου ώστε να δείξω το μοναδικό τρόπο που έχει η συγκεκριμένη συγγραφέας να περιγράφει με τόσες λεπτομέρειες. Τελικά κατέληξα να διαβάζω ξανά και ξανά τις σελίδες του, χωρίς να μπορέσω να διαλέξω καμία από αυτές. Πραγματικά, στάθηκε τελείως αδύνατο να διαλέξω μια αγαπημένη, αφού όλες τους είχαν κάτι που με έκανε να νιώθω μαγεμένη.

Έτσι λοιπόν, θα το αφήσω αυτό σε σας.
Βρείτε το βιβλίο και διαβάστε το.
Δεν έχετε ξαναζήσει μια τέτοια εμπειρία.

3 σχόλια:

  1. Απλά το λάτρεψα!!!
    Σίγουρα δεν είναι βιβλίο για όλους, όχι γιατί πρέπει να έχει υψηλή αντίληψη αλλά, ανοιχτό μυαλό και δεκτική καρδιάς. Μοναδικά ποιητικό και ατμοσφαιρικό, πραγματικά σε κάνει να ανήκεις στους Ονειροπόλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιωτάκι καλησπέρα,
    Είναι από τα πιο ατμοσφαιρικά βιβλία που έχω διαβάσει πραγματικά. Θα μπορούσε να συναρπάσει τους πάντες αν του το επιτρέπανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ριτάκι στο blog μου όσο το συζητήσαμε, ή το λάτρεψαν ή το μίσησαν. Προσωπικά δεν καταλαβαίνω αυτούς που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, όσο κι αν πίστευαν ότι θα δουν κάτι διαφορετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή