Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Όμορφη Λύτρωση

 







Σειρά: Τα Χρονικά των Κάστερ (Caster Chronicles #4)
Συγγραφέας: Kami Garcia, Margaret Stohl
Μετάφραση: Πηνελόπη Τριαδά
Εκδοτικός Οίκος: Πλατύπους
Έτος Έκδοσης: Δεκέμβριος 2012
Αρ. Σελίδων
: 440

Ο Ίθαν Γουέιτ έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του λαχταρώντας να αποδράσει από την αποπνικτικά μικρή πόλη του Νότου, το Γκάτλιν. Ποτέ δεν είχε φανταστεί πως θα συναντούσε το κορίτσι των ονείρων του, τη Λένα Ντουκέιν, η οποία ξεσκέπασε μια μυστική, ισχυρή και καταραμένη πλευρά του Γκάτλιν, που ήταν κρυμμένη μπροστά στα μάτια τους.

Και ποτέ δεν περίμενε πως θα υποχρεωνόταν να αφήσει πίσω του όλους και όλα για τα οποία νοιαζόταν. Έτσι όταν ο Ίθαν ξυπνάει μετά τα τραγικά γεγονότα του Δέκατου όγδοου Φεγγαριού, έχει μόνο ένα σκοπό: να βρει έναν τρόπο να επιστρέψει στη Λένα και σε αυτούς που αγαπάει.

Πίσω στο Γκάτλιν, η Λένα κάνει τα δικά της παζάρια για την επιστροφή του Ίθαν, και ορκίζεται να κάνει ό,τι χρειαστεί ? ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να εμπιστευτεί παλιούς εχθρούς ή να ρισκάρει τις ζωές της οικογένειας και των φίλων που ο Ίθαν άφησε για να προστατεύσει.

Ανάμεσα σε δύο κόσμους, ο Ίθαν και η Λένα πρέπει να συνεργαστούν για να ξαναγράψουν τη μοίρα τους σε αυτό το εντυπωσιακό φινάλε στη σειρά των Όμορφων Πλασμάτων.

 Άποψη


Το να διαβάζει κανείς το τελευταίο βιβλίο μιας σειράς είναι μια γλυκόπικρη στιγμή. Η Όμορφη Λύτρωση των Κάμι Γκαρσία και Μάργκαρετ Στολ είναι η τελευταία προσθήκη στα Χρονικά των Κάστερ και είμαι σίγουρη ότι πολύ από εσάς θα το περιμένατε με αγωνία. Όπως κι εγώ. 

Τα Χρονικά των Κάστερ ήταν μια από τις σειρές βιβλίων που ευχαριστήθηκα περισσότερο να διαβάζω και όταν έλαβα επιτέλους το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν σαν να βρισκόμουν ξανά με παλιούς, καλούς φίλους.


Η γραφή είναι τόσο λεπτομερής και τόσο πλούσια που μοιάζει να γνωρίζεις όλους τους χαρακτήρες, τα κτίρια και κάθε πίτα για την οποία γράφουν οι συγγραφείς από κοντά.
Το προηγούμενο βιβλίο της σειράς, Όμορφο Χάος, τελείωσε με ένα δυνατό ‘μπανγκ’. Όταν ο Ήθαν Γουέητ έπεσε στο κενό, θυσιάζοντας τον εαυτό του, για να σώσει όλους και όλα όσα αγαπούσε από τον αφανισμό, ήταν μια τρομερά αγωνιώδη στιγμή. Είμαι σίγουρη ότι άφησε πολλούς (μέσα σε αυτούς κι εμένα) με το στόμα ανοιχτό. Πάντως, όσο κι αν στραβοκοίταξα τις σελίδες του βιβλίου, όσο κι αν τους θύμωσα δεν μου έδωσε τις απαντήσεις που ήθελα. Κυρίως γιατί ένα βιβλίο δεν έχει ζωή.

Τα συγκεκριμένα βιβλία όμως έχουν ψυχή. Και η Κάμι Γκαρσία και Μάργκαρετ Στολ μάς το αποδεικνύουν σε κάθε περιγραφή, σε κάθε ατάκα που βγαίνει από τα στόματα των υπέροχων χαρακτήρων τους. 

Αυτή η ιστορία δεν ήταν μόνο ένα ρομάντζο ανάμεσα στον Ήθαν και τη Λένα, αλλά μας μιλάει για το ταξίδι ενός ανθρώπου καθώς ψάχνει να βρει το δρόμο του και τη θέση του μέσα στον κόσμο και την κοινωνία. 

Βέβαια, οι συγγραφείς μας προσφέρουν και κάτι ακόμα σε αυτή τη νέα προσθήκη. Μας λένε την ιστορία τους από δυο διαφορετικές οπτικές γωνίες και πρέπει να πω ότι ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Μέχρι τώρα, βλέπαμε τον κόσμο των Όμορφων Πλασμάτων μόνο μέσα από τα μάτια του Ήθαν. Στην Όμορφη Λύτρωση γνωρίζουμε μια καινούρια οπτική μέσα από τα μάτια και τις μύχιες σκέψεις της Λένα. Και πραγματικά ήταν μια πολύ γλυκιά και ευχάριστη αλλαγή, όσο κι αν η ιστορία δεν βρισκόταν σε καλό σημείο, αφού ξεκινάει λίγο μετά το θάνατο του Ήθαν.

Στο πρώτο μέρος η πλοκή ξεκινάει με τον πρωταγωνιστή, ο οποίος συνειδητοποιεί τις συνέπειες των πράξεών του στο τέλος του προηγούμενου βιβλίου, ο οποίος είπαμε ότι θυσιάζεται με ένα τελείως εκπληκτικό τρόπο. Τώρα όμως ο Ήθαν είναι παγιδευμένος ανάμεσα στη ζωή και στην οριστικότητα του θανάτου, προσπαθώντας να γυρίσει πίσω σε αυτούς που αγαπάει. Παρά τον όλο αγώνα και την προσπάθεια την οποία κάνει, η πλοκή μας φέρνει κοντά μερικές καταπληκτικές στιγμές με νέους χαρακτήρες, όπως η μητέρα του, και κάποιους χαρακτήρες που ήδη έχουν αποβιώσει, αλλά που είχαμε ευχαριστηθεί πολύ να διαβάζουμε. 

Στον άλλον κόσμο όμως, στον κόσμο των ζωντανών μαθαίνουμε για τη θλίψη των ανθρώπων που άφησε πίσω του, κυρίως της Λένα, του φίλου του τού Λινκ και φυσικά της Άμμα. Το βιβλίο ακολουθεί την προσπάθειά του Ήθαν να ξαναγυρίσει σε αυτό τον κόσμο και της πρόκλησης στην οποία πρέπει να βγει νικητής. Ευτυχώς, έχει τη βοήθεια και την υποστήριξη των ανθρώπων οι οποίοι πενθούν γι’ αυτόν, αλλά βρίσκονται στην «άλλη πλευρά».

Μερικές καταπληκτικές ανατροπές στην πλοκή θα ανεβάσουν σε νέα επίπεδα την ήδη βεβαρημένη αγωνία. Οι άνθρωποι δεν είναι πάντα αυτό που περιμένει κανείς και η βοήθεια μερικές φορές έρχεται στις πιο παράξενες μορφές της. Φυσικά, όλοι οι παλιοί χαρακτήρες είναι εκεί για να μας δώσουν αυτό το καταπληκτικό συναίσθημα της παλιάς φιλίας, λατρεύοντας τον τρόπο που μιλάνε και αντιδρούν μεταξύ τους. Αλλά εκτός από τις αγωνιώδης στιγμές, θα βρείτε και μερικές πολύ γλυκιές που θα κάνουν την καρδιά σας να ραγίσει.

Το τελευταίο βιβλίο της σειράς κλείνει με τον πιο ωραίο τρόπο. Η πλοκή δεν μας αφήνει κανένα ερώτημα, δίνοντας μας τις πληροφορίες και τις απαντήσεις σε μικρά αποκαλυπτικά κομμάτια. Δεν είναι όλα υπέροχα όμως. 

Η ιστορία αυτή δεν τελειώνει ευχάριστα για όλους τους χαρακτήρες, αλλά κλείνει με μια οριστικότητα αναμφισβήτητη. Όλες αυτές οι μικρές πληροφορίες που κυλάνε μέσα στην πλοκή σαν το νοστιμότερο σιρόπι είναι που κάνουν αυτή την ανάγνωση τόσο ξεχωριστή, ενώ την ίδια στιγμή ξεχωρίζουμε τη λαμπρότητα της γραφής αυτών των δυο συγγραφέων και πόσο πολύ θα λείψει σε όλους μας η ιστορία του Ήθαν και της Λένα.

Δίνοντας μια τελευταία λεπτομέρεια, για όσους γνωρίζουν τα βιβλία αυτά, πρέπει να πω ότι μαθαίνουν ακόμα και τι έπιασε η Άμμα το Λίνκ να κάνει στο υπόγειο του σπιτιού του Ήθαν όταν ήταν εννέα χρονών. Για όσους από εσάς δεν έχετε ιδέα για τη πράγμα μιλάω, κακώς.
Δεν ξέρετε τι χάνετε αν δεν διαβάσετε τα βιβλία αυτά και είναι κρίμα.

1 σχόλιο: