Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Οι Αθάνατοι

 




ΑΙΩΝΙΑ ΔΙΚΗ ΣΟΥ



ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΛΙΣΟΝ ΝΟΕΛ (Alyson Noel)
 ISBN:  978-960-453-640-5 (4η ΕΚΔΟΣΗ)
 ΑΡ. ΣΕΛΙΔΩΝ:  384
 ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ:  ΨΥΧΟΓΙΟΣ


Ύστερα από ένα αυτοκινητικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στην οικογένειά της, η δεκαεξάχρονη Έβερ αποκτά ένα εξαιρετικό χάρισμα: βλέπει τις αύρες των άλλων, ακούει τις σκέψεις τους και γνωρίζει την ιστορία της ζωής τους με ένα απλό άγγιγμα. Προσπαθώντας να κρατήσει κρυφή αυτή την ικανότητα, η Έβερ ζει στο περιθώριο, και όλοι στο λύκειο τη θεωρούν φρικιό. Μέχρι την ημέρα που θα συναντήσει τον Ντέιμεν, και τα πάντα θα αλλάξουν. Ο Ντέιμεν είναι όμορφος, γοητευτικός και πλούσιος. Κοντά του, η ένταση στο μυαλό της χάνεται, και η ψυχή της γαληνεύει με μαγικό τρόπο. Καθώς, όμως, η Έβερ βυθίζεται σε έναν κόσμο μυστικών και μυστηρίων, μάταια προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος ή τι είναι πραγματικά ο Ντέιμεν. Μόνο ένα πράγμα ξέρει, ότι είναι παράφορα και αθεράπευτα ερωτευμένη μαζί του…



 

ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΕΛΗΝΗ






ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΛΙΣΟΝ ΝΟΕΛ (Alyson Noel)
 ISBN:  978-960-453-734-1
 ΑΡ. ΣΕΛΙΔΩΝ:  416
 ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ:  ΨΥΧΟΓΙΟΣ



Πρόθυμη να εξερευνήσει τις νέες ικανότητες που απόκτησε ως Αθάνατη, η Έβερ στρέφεται στον αγαπημένο της Ντέιμεν. Καθώς, όμως, εκείνη ασκείται να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της, ο Ντέιμεν αρχίζει να χάνει τις δικές του. Σε μια προσπάθεια να τον σώσει, η Έβερ ταξιδεύει στη μαγική διάσταση της Χώρας του Καλοκαιριού, όπου μαθαίνει τα μυστικά του βασανισμένου παρελθόντος του Ντέιμεν∙ ένα παρελθόν που ο ίδιος είχε φροντίσει να κρατήσει κρυφό. Η Έβερ θα ανακαλύψει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γυρίσει πίσω το χρόνο, και θα έρθει αντιμέτωπη μ’ ένα τρομερό δίλημμα: να επιστρέψει στο παρελθόν και να σώσει την οικογένειά της από το αυτοκινητικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή τους ή να μείνει στο παρόν για να σώσει τον Ντέιμεν;


Μια νέα σειρά έρχεται να μας φέρει ο Εκδοτικός οίκος Ψυχογιός. Η σειρά ονομάζεται Αθάνατοι και το πρώτο βιβλίο έχει τίτλο Αιώνια Δική σου -το οποίο είμαι σίγουρη ότι γνωρίζετε ήδη- και βρίσκεται κιόλας στην δέκατη τέταρτη (14.000) χιλιάδα του. Πλέον μπορείτε να βρείτε στα ράφια των βιβλιοπωλείων και τη συνέχεια της ιστορίας με το δεύτερο βιβλίο της σειρά που έχει τίτλο Γαλάζια Σελήνη.................





 Προσωπικά πιστεύω ότι η Άλισον Νόελ έδωσε νέο νόημα στην έκφραση «θα σ’ αγαπώ για πάντα». Μια ιστορία για την αγάπη και τον αιώνιο έρωτα δεν θα μπορούσε να παραμείνει ποτέ απλή αν δεν προσθέταμε και μια δόση παραφυσικού. Γραμμένα στον πρώτο ενικό και μάλιστα στον ενεστώτα είναι κάτι που θα παρατηρήσετε αμέσως, αφού δεν συναντάμε συχνά ιστορίες γραμμένες με αυτή την τεχνική. Η πλοκή των βιβλίων όμως είναι τόσο ενδιαφέρουσα και ο τρόπος γραφής τόσο απλός που σύντομα ο αναγνώστης ξεχνιέται μέσα στις σελίδες του βιβλίου.
 Πρόκειται καθαρά για νεανική λογοτεχνία και όσοι αγαπάνε το Λυκόφως της Στέφανι Μάιερ δεν θα μείνουν ασυγκίνητοι από αυτή εδώ την ιστορία.
 Αν και τα δυο βιβλία είναι συνέχεια μιας ιστορίας θα ανακαλύψετε ότι παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές. Κανείς δεν περιμένει τα γυρίσματα της πλοκής που φτιάχνει η συγγραφέας και σίγουρα η Άλισον Νόελ ξέρει πώς να κρατάει τον αναγνώστη εξαρτημένο από τις λέξεις της. Πρόκειται για ένα πολύ καλό παράδειγμα εφηβικού άγχους και ερωτήσεων που κάθε νέος θέτει στον εαυτό του. Η πρωταγωνίστρια που ακούει στο όνομα Έβερ (που σημαίνει «πάντα-αιώνια») είναι το ζωντανό παράδειγμα έφηβου με όλες τους φόβους για τις σχέσεις, την αγάπη και τον έρωτα.

Αρχίζοντας τη ζωή της από την αρχή σε μια καινούρια πόλη, σε καινούριο σχολείο, με νέους φίλους -ενώ μόλις έχει χάσει κάποιος όλη του την οικογένεια- δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε κάτι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος χωρίς τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα ένα νέο κορίτσι. Η Έβερ όμως δεν είναι ένα απλό κορίτσι. Μπορεί να ακούει τις σκέψεις όλων των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά της, όπως επίσης και να βλέπει την αύρα τους, που της φανερώνουν τις προθέσεις και τα συναισθήματα κάποιου.
 Στο πρώτο βιβλίο -Αιώνια Δική σου- η Έβερ έχει να αντιμετωπίσει τη νέα της ζωή, την απώλεια της οικογένειά της και την εχθρότητα των συμμαθητών της. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και ένας νεαρός -με το όνομα Ντέιμεν- που δεν αφήνει την Έβερ αδιάφορη. Σύντομα τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο Ντέιμεν την πολιορκεί αλλά η Έβερ καταλαβαίνει ότι το μυστήριο αγόρι έχει πολλά μυστικά, αφού είναι ο μόνος του οποίου οι σκέψεις παραμένουν κρυμμένες από αυτή. Της αποκαλύπτει ότι είναι Αθάνατος και πως το ίδιο είναι και αυτή. Ο Ντέιμεν δεν σταματάει εκεί αφού της εξηγεί ότι για πολλούς αιώνες οι δυο τους είναι ζευγάρι, ένα ζευγάρι όμως που δεν κατάφερε ποτέ να είναι μαζί γιατί αυτή πάντα πέθαινε. Θανάσιμοι εχθροί παραμονεύουν να σταματήσουν την ήδη δύσκολη ζωή της Έβερ, εχθροί που ούτε καν ήξερε πως είχε.
 Στη Γαλάζια Σελήνη η Έβερ έχει να αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερους κινδύνους. Το αγόρι της, ο Ντέιμεν- αλλάζει δραματικά και απομακρύνεται από κοντά της. Οι φίλοι της δεν την αναγνωρίζουν και η ίδια έχει να παλέψει με τη νέα της ταυτότητα -ως Αθάνατη- και τις ενοχές που νιώθει ως υπεύθυνη για το θάνατο της οικογένειάς της. Πρέπει όμως να βρει τη λύση και να σώσει την αιώνια αγάπη της και τους φίλους της.
 Η γραφή της Άλισον Νόελ, με την ευφράδεια του λόγου της και τους ολοζώντανους διαλόγους, είναι καλλιτεχνική. Ανάμεσα σε καταστάσεις με θανάσιμους κινδύνους και αιώνιες διαμάχες, καταφέρνει να αποδόσει τέλεια τη βάναυση ατμόσφαιρα του λυκείου με τις κοινωνικές ιεραρχίες των εφήβων αλλά και τις φοβίες τους στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της ζωής.
 Το αποτέλεσμα είναι οι αναγνώστες να αντιμετωπίσουν μια τεράστια γκάμα συναισθημάτων: άρνηση, θυμό, πικρία, αποδοχή, ελπίδα, θυμό, περισσότερος θυμός, περισσότερη ελπίδα και τελικά, ακραία ανυπομονησία. Στην πραγματικότητα, η τεράστια ένταση μεταξύ του Ντέιμεν και της Έβερ -που ξεκινά στο Αιώνια δική σου- δεν μειώνεται κατά ούτε ένα ελάχιστο στη Γαλάζια Σελήνη, με αποτέλεσμα να κάνει την καρδιά σας να τρέχει σαν άλογο κούρσας προσπαθώντας να φτάσει πρώτο στη γραμμή τερματισμού. Και το τέλος του δεύτερου βιβλίου; Αρνούμαι να δώσω έστω και ένα στοιχείο από το τέλος του -το οποίο είναι τόσο προσεχτικά και τέλεια φτιαγμένο- αλλά θα πω το εξής: Δεν θα το είχατε προβλέψει ποτέ. Με το κλείσιμο της τελευταίας σελίδας της Γαλάζιας Σελήνης, θα κάνετε ουρές έξω από τα βιβλιοπωλεία περιμένοντας το τρίτο βιβλίο της σειράς.
 

H συγγραφέας


Η ΑΛΙΣΟΝ ΝΟΕΛ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλιφόρνια. Τελειώνοντας το σχολείο  και θέλοντας να γνωρίσει τον κόσμο, ταξίδεψε στην Ευρώπη και έζησε μερικά χρόνια στη Μύκονο. Επιστρέφοντας στην Αμερική, εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη όπου δούλεψε λίγο καιρό ως αεροσυνοδός. Μεταξύ αεροδρομίων και ξενοδοχείων έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα. Σήμερα ζει με τον άντρα της στην πόλη όπου γεννήθηκε και δουλεύει αποκλειστικά ως συγγραφέας. Τα εφηβικά της βιβλία έχουν βραβευτεί ή ήταν υποψήφια για πολλά βραβεία, όπως τα National Reader’s Choice Award, NYLA Book of Winter Award, TeensReadToo 5 Star Gold Award, TeenReads, Best Books of 2007, Quill Award, YALSA Teen’s Top Ten κ.ά. Το ΑΙΩΝΙΑ ΔΙΚΗ ΣΟΥ, το πρώτο βιβλίο της σειράς Οι Αθάνατοι που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας με τα ευπώλητα βιβλία των New York Times και άλλων εφημερίδων, ενώ πρόκειται να γυριστεί τηλεοπτική σειρά.

ΑΙΩΝΙΑ ΦΛΟΓΑ


Ένα σύντομο διήγημα από την Άλισον Νόελ.
 Διαβάστε την ιστορία από την πλευρά του Ντέιμεν:
 



6 σχόλια:

  1. Πολλή καλή κι ενδιαφέρουσα σειρά βιβλίων με βάση της τον αλχημισμό και την επιστήμη, συνδυασμένα πάντα με το συναίσθημα. Ανυπομονώ για τα επόμενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά ενδιαφέρουσα σειρά. Αν θέλεις το λινκ που έχω παραπάνω "Αιώνια Φλόγα" είναι η ιστορία του Ντέιμεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ' ευχαριστώ πολύ Ριτάκι αν και το έχω διαβάσει! :)
    Άντε να δούμε πότε θα έρθει το επόμενο!
    (Άσχετο αλλά σου προτείνω τους Εραστές της Σιένα αν δεν το έχεις διαβάσει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον έχω ξαναδεί τον τίτλο, αλλά είναι τόσα πολλά στη λίστα που τον απέφυγα να τον ψάξω. Είμαι σίγουρη όμως ότι αφού μου το αναφέρεις και εσύ θα βρεθεί σύντομα στα ράφια μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αααα... να το κάνεις και μάλιστα σύντομα. Κι εμένα μου το πρότεινε μια φίλη και ενθουσιάστηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετικα τα βιβλια και αρκετα καλογραμενα θα ελεγα και η ολη ιστορια πιστευω πως διαβαζεται και απο τα δυο φυλα... Τωρα αν υπαρχει καποιο link να τα κατεβασω και σε ηλεκτρονικη μορφη θα το εκτιμουσα παρα πολυ αν μου το λεγατε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή