Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Το Παρελθόν


 







ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ALAN PAULS
ISBN:  978-960-486-009-8
ΑΡ. ΣΕΛΙΔΩΝ:  605
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΦΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ:  ΠΑΠΥΡΟΣ


Όταν το 2003 το βιβλίο «Το Παρελθόν» εκδόθηκε για πρώτη φορά, αναδείχθηκε αμέσως σε εκδοτικό φαινόμενο της χρονιάς σε όλο τον ισπανόφωνο κόσμο και ο συγγραφέας του, ο Αργεντινός Άλαν Πάουλς, χαιρετίστηκε από την κριτική και τους ομότεχνους του ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους λατινοαμερικανούς συγγραφείς. Το έργο του τιμήθηκε με το βραβείο Herralde και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Ενώ στην Ελλάδα το φέρνουν οι εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ σε μετάφραση της Έφη Γιαννοπούλου. Το 2007 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από το Βραζιλιάνο σκηνοθέτη Έκτορ Μπαμπέλκο με τίτλο «Μη με ξεχνάς» και πρωταγωνιστή τον Γκάελ Γκαρθία Μπερνάλ.........



Το βιβλίο του Αργεντινού Άλαν Πάουλς έχει χαρακτηριστεί από τους κριτικούς ως «λογοτεχνική βόμβα» και είναι ίσως η μεγαλύτερη ιστορία αγάπης του 20ού αιώνα, κυνική, τρομακτική και ταυτόχρονα αστεία.
Μπουένος Άιρες, τέλος της δεκαετίας του '80. Ο χωρισμός του Ρίμινι και της Σοφίας πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία στον φιλικό και οικογενειακό τους μικρόκοσμο. Έχουν ζήσει μέχρι τότε δώδεκα χρόνια απόλυτου έρωτα και αποφασίζουν να οδηγήσουν την τέλεια σχέση τους στην κορύφωσή της, στον τέλειο χωρισμό. Από αυτό το σημείο ξεκινά η αφήγηση στο «Παρελθόν», από το τέλος μιας από εκείνες τις σχέσεις που γεννιούνται στην ύστερη εφηβεία και κατά τη διάρκειά τους οι δύο εραστές μεγαλώνουν μαζί, διαπλάθουν ο ένας τον άλλον και πλάθουν τον κόσμο κατ’ εικόνα και ομοίωσή τους.
«Το παρελθόν» είναι μια αντίστροφη αισθηματική αγωγή. Ο ήρωάς του από την ειδυλλιακή επικράτεια της απόλυτης εφηβικής αγάπης κατεβαίνει ένα ένα τα σκαλοπάτια του εξευτελισμού και της απαξίωσης. Αντί να βρίσκει τον εαυτό του, τον χάνει. Στον πάτο του πηγαδιού, οι δύο εραστές θα ξαναβρεθούν, ίδιοι και όμως διαφορετικοί, ζωντανοί αλλά και νεκροί.
Το έργο του Άλαν Πάουλς είναι ένα μυθιστόρημα έρωτα και τρόμου που αποκαλύπτει γυμνή την αλήθεια της άλλης όψης, αποκαλυπτικής και ταυτοχρόνως νοσηρής, σκοτεινής αλλά και ευφρόσυνης, αυτής της κωμωδίας που οι άνθρωποι συνηθίζουν να αποκαλούν «ζευγάρι».
Ο συγγραφέας έδωσε το τίτλο «Το Παρελθόν» στην ιστορία του, γιατί μέσα από τις σκέψεις και τα συναισθήματα της Ρίμινι καταλαβαίνουμε ότι το αντίθετο της αγάπης είναι η αμνησία, την οποία οι παράλληλες ζωές των χαρακτήρων του επικαλύπτονται ξαφνικά μέσω μιας σειράς των συμπτώσεων. Οι τυχαίες συγκρούσεις παράγουν την πλοκή αυτού του ευχάριστα κατασκευασμένου μυθιστορήματος, οι οποίες δημιουργούν στη Ρίμινι μνήμες μιας προηγούμενης κατάστασης που προσπαθεί να αποβάλει και να κρύψει στο «κιβώτιο» των αναμνήσεων.
Το υπαινικτικό μυθιστόρημα του Πάουλς προτείνει ότι η ίδια η αγάπη είναι ένας ρυθμός γεγονότων που παίζουν με το νόμο των πιθανοτήτων. Η πυκνή πλοκή του διαφωτίζεται από μαύρο χιούμορ και δύσκολες καταστάσεις που δεν σε αφήνουν λεπτό να πάρεις ανάσα. Ο αναγνώστης ικανοποιείται από τη δύναμη των συναισθημάτων και τη λογική των χαρακτήρων που μπαίνουν και βγαίνουν μέσα σε ρόλους χωρίς ψυχολογικό κέντρο με αποτέλεσμα το έντονο πάθος να ξεχειλίζει από τις σελίδες του.

Ο συγγραφέας

Ο Άλαν Πάουλς γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες το 1959. Σπούδασε στη Σχολή Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της πόλης του και εργάστηκε ως δημοσιογράφος, μεταφραστής, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και κριτικός κινηματογράφου. Δίδαξε Θεωρία της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, ενώ κατά τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ίδρυσε το περιοδικό Lecturas Criticas. Από το 1983 ασχολείται και με τη συγγραφή σεναρίων. Στην Αργεντινή έγινε κυρίως γνωστός από το κριτικό του έργο, ενώ έχει εκδώσει και μια μονογραφία για τον Μπόρχες. Είναι συγγραφέας συνολικά έξι μυθιστορημάτων. Το μυθιστόρημά του "Το παρελθόν" τιμήθηκε με το βραβείο Herralde (2003) και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου