Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΤΕΣΤ


 






ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: JAMES DASHNER
ISBN:  978-960-6665-44-8
ΑΡ. ΣΕΛΙΔΩΝ:  539
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ:  ΠΛΑΤΥΠΟΥΣ

 Όταν ο Τόμας ξυπνάει μέσα στον ανελκυστήρα, το μόνο που μπορεί να θυμηθεί είναι το όνομά του. Η μνήμη του είναι ένα κενό.
Δεν είναι όμως μόνος. Όταν ανοίγουν οι πόρτες του ανελκυστήρα ο Τόμας βρίσκεται περικυκλωμένος από πολλά αγόρια που τον υποδέχονται στο Γκλέιντ –ένα μεγάλο, ανοιχτό ξέφωτο που περιβάλλεται από πανύψηλα πέτρινα τείχη........
 Όπως ο Τόμας, έτσι και οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουν ούτε γιατί ούτε πώς βρέθηκαν στο Γκλέιντ. Το μόνο που ξέρουν είναι πως κάθε πρωί τα τεράστια τείχη που τους περιβάλλουν, ανοίγουν. Κάθε βράδυ ξανακλείνουν ερμητικά. Και κάθε 30 μέρες ένα καινούριο αγόρι παραδίδεται από τον ανελκυστήρα.
Η άφιξη του Τόμας ήταν αναμενόμενη. Όμως την αμέσως επόμενη μέρα, θα σταλεί ένα κορίτσι –το πρώτο κορίτσι που έχει εμφανιστεί ποτέ στο Γκλέιντ.
Και ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί το μήνυμα που έχει να παραδώσει….

Το Τεστ του James Dashner είναι το πρώτο βιβλίο από μιας τριλογίας, το οποίο γρήγορα γίνεται καθηλωτικό με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να γυρίζει γρήγορα τις σελίδες και στο τέλος να ζητάει κι άλλο. Δεν είναι ένα βιβλίο που δεν θα αφήσετε στην άκρη για αργότερα.
Η ιστορία του πρόκειται περισσότερο για σκηνές δράσης και όχι για χαρακτήρες, αλλά πρέπει να προειδοποιήσω ότι όταν έπιασα το βιβλίο στα χέρια μου το διάβασα καταναγκαστικά με την πρώτη φορά γιατί μου ήταν αδύνατο να το αφήσω από τα χέρια μου, και περιμένω να συνεχίσω με το δεύτερο βιβλίο με το που θα είναι έτοιμο για το αναγνωστικό κοινό.
Το Τεστ ξεκινάει με ένα έφηβο αγόρι το οποίο κάνει μια ατέλειωτη ανάβαση σε ένα ξεχαρβαλωμένο ανελκυστήρα. Ο Τόμας δεν έχει καμία ανάμνηση από τη ζωή του, για το ποιος είναι και το πώς έφτασε στο μέρος από το οποίο ξεκινά η ιστορία μας. Το μόνο που έχει συγκρατήσει είναι το όνομά του. Η ανάβασή του Τόμας τελειώνει με τον ερχομό του στο Γκλέιντ, ένα μεγάλο ανοιχτό ξέφωτο το οποίο περιτριγυρίζεται από τεράστια τείχη και είναι τοποθετημένο ακριβώς στη μέση ενός πολύ επικίνδυνου λαβυρίνθου, και κατοικείται από μια παράξενη ομήγυρη έφηβων αγοριών. Προμήθειες φτάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά τα αγόρια του Γκλέιντ δεν έχουν καμία άλλη επαφή με τον έξω κόσμο. Ο Τόμας προσπαθεί να καταλάβει που είναι, και γιατί, και ποιος είναι ο ρόλος του ώστε να λυθεί το μυστικό του λαβύρινθου.
Στην αρχή πρέπει κάποιος να προσπαθήσει να συνηθίσει τη ροή και τον τρόπο σκέψης του συγγραφέα μιας και τα γεγονότα λέγονται από την μεριά ενός παιδιού χωρίς καμία ανάμνηση. Τα αγόρια του Γκλέιντ χρησιμοποιούνε αρκετά περίεργη αργκό και όπως ο Τόμας δεν έχει καμία ιδέα για το που βρίσκεται έτσι και ο αναγνώστης δεν μπορεί να καταλάβει. Αλλά με την εξέλιξη της ιστορίας εύκολα βρίσκεσαι «παγιδευμένος» στις σελίδες του.
Ο Τζέιμς Ντάσνερ είναι πραγματικά ένας άρχοντας στο να φέρνει σε επικίνδυνα επίπεδα το άγχος στον αναγνώστη και την αγωνία στο αποκορύφωμα. Το Γκλέιντ και ο Λαβύρινθος είναι απολαυστικά ανατριχιαστικά, ενώ η δυναμικότητα της μικρής κοινωνίας των έφηβων αγοριών πραγματικά συγκλονιστική.
Το Τεστ θα ευχαριστήσει τους έφηβους αναγνώστες των βιβλίων δράσης και φαντασίας.

Ο Συγγραφέας λέει:







I'm an author who still can't believe people will pay me for doing something I love. I was born and raised in Georgia but now live in Utah with my wife and 4 children. Check out my website to learn about my books.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου