Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της Αστραπής


Μερικοί ήρωες φτιάχνονται, 
άλλοι γεννιούνται… από τους θεούς









ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: RICK RIORDAN
ISBN:  978-960-486-011-1
ΑΡ. ΣΕΛΙΔΩΝ:  448
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ:  ΠΑΠΥΡΟΣ


Αν είστε φαν της ελληνικής μυθολογίας και των θαυμάσιων δράσης/περιπέτειας σειρών, τότε θα σας προτείναμε να αγοράσετε της σειρά βιβλίων «O Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι» το συντομότερο δυνατό. Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Ρικ Ρίορνταν, γράφει για το ζωή ενός φαινομενικά απλού νεαρού που ακούει στο όνομα Πέρσι Τζάκσον. Δυστυχώς όμως οι πιο ασυνήθιστες καταστάσεις αποτρέπουν τον Πέρσι Τζάκσον να ζήσει μια συνηθισμένη ζωή........


Η σειρά αποτελείται από πέντε αυτοτελή βιβλία τα οποία καλύπτουν τις περιπέτειες του Πέρσι με την παρέα του, την Άναμπεθ και τον Γκρόβερ. Οι εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ, έκαναν πολύ καλή δουλειά μεταφράζοντας το πρώτο από τα πέντε βιβλία της σειράς δίνοντας την ευκαιρία στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό να απολαύσει μια φανταστική περιπέτεια.
Η δράση είναι έντονη από την αρχή του βιβλίου μέχρι και τις τελευταίες του σελίδες, παίρνοντας κυριολεκτικά μακριά την ελεύθερη βούληση του αναγνώστη να αφήσει το βιβλίο κάτω. Είτε αυτό έχει να κάνει με σκηνές πάλης είτε με κάποια καταδίωξη, το ίδιο το βιβλίο μοιάζει να παγιδεύει το μυαλό σας σε ένα μυθολογικό κόσμο και να είστε σίγουροι ότι η φαντασία σας θα τρέχει χωρίς τερματισμό.
Ήδη από το πρώτο βιβλίο οι σκηνές μάχης, οι καταδιώξεις και οι αγώνες θα είναι πάρα πολλές και θα σας κρατούν συνεχώς στην άκρη των δαχτύλων σας για την επόμενη σελίδα, ενώ η ποσότητα των τεράτων και το παρασκήνιο που δίνεται για κάποια από αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να μην προκαλέσουν το ενδιαφέρον ακόμα και των πιο αδιάφορων αναγνωστών. Επομένως αν ανησυχείτε ότι θα βρεθείτε με ένα βιβλίο χωρίς δράση τότε σβήστε αυτή την ανησυχία από τη λίστα σας γιατί ήδη από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου θα νιώσετε ότι είστε σε τρενάκι γεμάτο ορμή αδρεναλίνης.
Στο κάτω-κάτω ποιος δεν έχει ήδη δει έστω και μια διαφήμιση για την καινούρια ταινία που έχει σαν βάσει το πρώτο από τα βιβλία της σειράς του Ρικ Ρίορνταν; Η ταινία έσπασε τα ταμία ήδη από την πρώτη εβδομάδα της παρουσίασής της, ενώ ο κινηματογράφος ασφυκτιούσε από κόσμο που ερχόταν και έφευγε χωρίς να μπορεί να βρει εισιτήρια.
Ο ήρωας του συγγραφέα Ρικ Ρίορνταν και οι περιπέτειες του γεννήθηκαν από την προσπάθεια του να αφηγηθεί στο γιο του Haley, ένα παιδί με προβλήματα δυσλεξίας και ελλειμματικής προσοχής -όπως ακριβώς και ο ήρωας μας Πέρσυ Τζάκσον- του ελληνικούς μύθους. Ο Haley έβρισκε τα σχολικά βιβλία βαρετά αλλά αγαπούσε την ελληνική μυθολογία και έτσι ο πατέρας του αποφάσισε να διηγηθεί με δικό του τρόπο τους ελληνικούς μύθους στο γιο του. Όταν όμως το υλικό εξαντλήθηκε, άρχισε να δημιουργεί καινούριες ιστορίες με ήρωες -θεούς, ημίθεους και τέρατα- από την ελληνική μυθολογία. Έτσι γεννήθηκε ο Πέρσυ Τζάκσον και οι περιπέτειες του.
Μετά το Haley ήταν σειρά ολόκληρης της Αμερικής, να αγαπήσει τον Πέρσυ Τζάκσον και τους ελληνικούς μύθους, κάνοντας του κριτικούς να μιλούν για «νέο φαινόμενο Χάρι Πόττερ» με ελληνικό θέμα. Το βιβλίο έμεινε για παραπάνω από 48 συνεχείς εβδομάδες στις λίστες με τα ευπώλητα (Νο 1 Besteseller στους Ν.Υ.Τimes και Publishers Weekly) έχοντας πουλήσει μέχρι σήμερα 7.000.000 αντίτυπα στις Η.Π.Α. Τα δικαιώματα της έκδοσης του βιβλίου έχουν πουληθεί σε περισσότερες από 17 χώρες, ενώ στην Ελλάδα οι εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ κυκλοφόρησαν το πρώτο βιβλίο μόλις το Δεκέμβριο του 2009. «Ο Πέρσι Τζάκσον και η Κλοπή της Αστραπής» είναι το πρώτο από τη σειρά των πέντε αυτοτελών βιβλίων με το γενικό τίτλο ο «Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι Θεοί». Τα βιβλία της σειράς έχουν τιμηθεί με πλήθος από τα εγκυρότερα βραβεία νεανικής λογοτεχνίας και έχουν κερδίσει την αποδοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας της Αμερικής, όπως αποδεικνύουν δεκάδες διακρίσεις από συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων.
Η σειρά περιλαμβάνει πέντε αυτοτελή βιβλία: «Η κλοπή της Αστραπής», «Η Θάλασσα των τεράτων», «Η κατάρα του Τιτάνα», «Η μάχη του Λαβύρινθου», «Ο τελευταίος Ολύμπιος». Οι εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ έχουν εξασφαλίσει τα δικαιώματα της ελληνικής έκδοσης.

Ο Συγγραφέας:

Ο Ρικ Ρίορνταν (Rick Riordan) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σαν Αντόνιο του Τέξας. Μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο άρχισε να εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο Σαν Φρανσίσκο. Η ζωή στην Καλιφόρνια, μαζί με τη σύζυγό του Becky και τους γιους του Haley και Patrick, ήταν ευτυχισμένη, αλλά υπήρχε πάντα η νοσταλγία του Τέξας. Έτσι αποφάσισε να δοκιμάσει την πένα του γράφοντας ένα μυθιστόρημα μυστηρίου, που εκτυλίσσεται στο Σαν Αντόνιο, την πόλη όπου γεννήθηκε, και το 1997 εξέδωσε το μυθιστόρημα Big Red Tequila, με ήρωα τον επιθεωρητή Tres Navarre. Σήμερα πλέον, η σειρά με τον επιθεωρητή Tres Navarre έχει τιμηθεί με τα βραβεία Edgar, Anthony και Shamus, τα εγκυρότερα για τα μυθιστορήματα μυστηρίου στις ΗΠΑ. Το 2005 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο της σειράς «Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι» με τίτλο «Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της Αστραπής», για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς. Είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου The 39 Clues: The Maze of Bones. Σήμερα ζει με την οικογένειά του στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου