Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Η Γοργόνα



ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΜΙΛΙΑ ΠΑΡΔΟ ΜΠΑΘΑΝ
ISBN:  978-960-486-013-5
ΑΡ. ΣΕΛΙΔΩΝ:  128
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ:  ΠΑΠΥΡΟΣ

Μια παλιά κατάρα βαραίνει τον οίκο των Απόντε στη Γαλικία. Ποτέ καμιά γενιά δεν απέκτησε πάνω από έναν απόγονο ούτε και κανείς αρσενικός Απόντε κατάφερε ν' αντισταθεί στο κάλεσμα της θάλασσας και της Γοργόνας, στο κάλεσμα του πόθου, της σαγήνης αλλά και του θανάτου μαζί….


«Όσο περισσότερο έπινε τόσο περισσότερο διψούσε. Και όταν, τελικά, παρόλο που δεν είχε ξεδιψάσει, ανασήκωσε το κεφάλι, αισθάνθηκε δέος. Η αίθουσα έμοιαζε με τεράστιο σμαράγδι. Ένα αστραφτερό και μαλακό φως φεγγοβολούσε. Στο βάθος ανοιγόταν μια γιγαντιαία αψίδα, που στηριζόταν σε γρανιτένιους πεσσούς, και πίσω της διακρινόταν μια λίμνη σαν από κρύσταλλο. Μια φωνή δίχως ηχώ, που βούιζε μέσα στο κεφάλι του Γκονθάλο, του ψιθύριζε: πέσε στη λίμνη άφοβα. Έτσι και έκανε ο Απόντε. Το διαυγές, διάφανο νερό παραμέριζε για να του ανοίξει δρόμο, κι αυτός βάδιζε, βάδιζε, όπως βαδίζει κανείς στα όνειρα, μέχρι που έφτασε σε φυκόστρωτο λιβάδι με μέδουσες, καταπράσινο και χλωρό σαν επίγειο βοσκοτόπι. Δελφίνια και ψάρια με γαλαζωπή ράχη, και άλλα σαν από χρυσό και ρουμπίνια, βοσκούσαν στη θαλάσσια χλόη και περιπλανιόντουσαν, αναπηδώντας και κυνηγώντας το ένα το άλλο. Ο Γκονθάλο δεν άργησε να διακρίνει ένα κρυσταλλένιο παλάτι, με διάφανα τείχη, που περιβαλλόταν από κοραλλένιες λόχμες και πελώρια μαργαριτοφόρα όστρακα. Η καρδιά του σκίρτησε απότομα. Το παλάτι της Γοργόνας!»
Η νουβέλα Η γοργόνα, γραμμένη το 1921 από την Εμιλία Πάρδο Μπαθάν (1851-1921) και βασισμένη σ’ ένα αρχαίο γαλικιανό θρύλο, είναι ένα κομψοτέχνημα της ισπανικής λογοτεχνίας. Συνδυάζοντας στοιχεία ύστερου ρομαντισμού και νατουραλισμού, το έργο συνιστά ένα έξοχο δείγμα της πρόζας της συγγραφέως, με τις γλαφυρές περιγραφές και το υποδόριο χιούμορ του. Η Εμιλία Πάδρο Μπαθάν μαζί με τον Γκαλδός και τον Κλαρίν θεωρείται μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους των ισπανικών γραμμάτων του 19ου αιώνα. Ασχολήθηκε με όλα τα λογοτεχνικά είδη, αλλά γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία με τα πεζογραφήματα της, ενώ υπήρξε πρωτοπόρος στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της γυναίκας και η πρώτη καθηγήτρια πανεπιστημίου της χώρας της. Αυτό είναι το πρώτο έργο της που μεταφράζεται στα ελληνικά. Η μετάφραση της μελέτης έγινε από τις Θεώνη Καμπρά, Δώρα Δημητρίου και Νάντια Γιαννούλια, ενώ επιμελητής μετάφρασης είναι ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

Η συγγραφέας


Η Εμιλία Πάδρο Μπαθάν γεννήθηκε στη Λα Κορούνια της Γαλικίας (βορειοδυτική Ισπανία) το 1851 και πέθανε στη Μαδρίτη το 1921. ασχολήθηκε με όλα τα λογοτεχνικά είδη, αλλά γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία με τα πεζογραφήματά της (μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα). Κυριότερα μυθιστορήματα της είναι: Los pazos de Ulloa (1886), La piedra (1891), Dona Milagros (1894), La quimera (1905).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου