Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Ο Πέρσι Τζάκσον και η Θάλασσα των Τεράτων


 







ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: RICK RIORDAN
ISBN:  978-960-486-026-5
ΑΡ. ΣΕΛΙΔΩΝ:  329
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ:  ΠΑΠΥΡΟΣ


Ο Πέρσι Τζάκσον έχει μια εκνευριστικά βαρετή χρονιά στο σχολείο μέχρι την ημέρα που ανακαλύπτει πως τα μαγικά σύνορα που κάνουν την κατασκήνωση των ημίθεων απροσπέλαστη κινδυνεύουν. Αν δεν γίνει κάτι εγκαίρως η κατασκήνωση θα δεχτεί επίθεση από δαίμονες και τέρατα. Για να αποκατασταθεί η μαγική δύναμη των συνόρων, πρέπει να βρεθεί το μυθικό χρυσόμαλλο δέρας, και ο μόνος που μπορεί να διασχίσει μια θάλασσα τεράτων για να το αναζητήσει είναι ο Πέρσι Τζάκσον.
Πρόκειται για τη συνέχεια του πρώτου τόμου «Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπής».

O Πέρσι Τζάκσον και η Θάλασσα των Τεράτων είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς του συγγραφέα Ρικ Ρίορνταν. Μετά την ανάγνωση του πρώτου βιβλίου ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπής πραγματικά ανυπομονούσα να «ρίξω μια ματιά» και στο δεύτερο βιβλίο της σειράς......



Πρέπει λοιπόν να πω ότι δεν με απογοήτευσε καθόλου και ας μην ανήκω στο εφηβικό κοινό των αναγνωστών. Είναι το ίδιο συναρπαστικό και ευκολοδιάβαστο όσο και το πρώτο, αν όχι και περισσότερο. Με εξαιρετικά επιμελημένο εξώφυλλο με το πρωταγωνιστή της πρώτης ταινίας να απεικονίζεται κρατώντας το σπαθί του ο εκδοτικό οργανισμός ΠΑΠΥΡΟΣ δεν καθυστέρησε καθόλου στην έκδοση του δεύτερο βιβλίου της σειράς.
Για όσους δεν γνωρίζουν την υπόθεση των βιβλίων (δείτε την ταινία….), μια γρήγορη επανάληψη στα βασικά της υπόθεσης θα ήταν ό,τι καλύτερο…. Όλοι γνωρίζουμε για τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου, οι οποίοι συνεχίζουν ακόμα και σήμερα -μετά από τόσους αιώνες- να αναμιγνύονται στις υποθέσεις των θνητών. Αλλά φυσικά δεν μένουν μόνο εκεί, αλλά σαν κάθε μυθολογικός θεός που σέβεται τον εαυτό του δημιουργεί σχέσεις με θνητές γυναίκες με αποτέλεσμα τους απογόνους, οι οποίοι είναι μισοί θεοί (με μεγάλες δυνάμεις) και μισοί θνητοί (μπορούν δηλαδή να πεθάνουν), δηλαδή ημίθεοι. Και δεν είναι λοιπόν λίγοι αυτοί οι ημίθεοι που τριγυρνούν στον κόσμο μαζί με τους θνητούς. Έτσι λοιπόν ο αρχηγός των δώδεκα ελλήνων θεών του Ολύμπου -ο Δίας- ακλουθώντας τον δυτικό πολιτισμό, σήμερα ζει στην κορυφή του ουρανοξύστη της Αυτοκρατορικής Πολιτείας (Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ). Ενώ η επικράτεια του Άδη βρίσκεται κάτω από το μαγευτικό Λος Άντζελες και ο Ποσειδώνας ακόμα κυβερνά τη θάλασσα.
Αυτοί λοιπόν οι ημίθεοι μαζεύονται κατά τις διακοπές του σχολικού έτους σε μια κατασκήνωση στην Νέα Υόρκη όπου εκπαιδεύονται στις πολεμικές τέχνες και σε άλλα πολλά. Ο Κένταυρος Χείρων είναι ο υπεύθυνος δραστηριοτήτων της κατασκήνωσης ενώ ο Διόνυσος -θεός του κρασιού- είναι ο διευθυντής της κατασκήνωσης. Μέσα στα σύνορα της κατασκήνωσης όλοι οι ημίθεοι προστατεύονται από τα «μαγικά όρια» της και έτσι κανένα μυθολογικό τέρας δεν μπορεί να εισέρθει και να κάνει κακό.
Μετά την καταστροφή που έφερε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος (ο οποίος ήταν αποτέλεσμα δυο ημίθεων που τσακώθηκαν) οι τρεις μεγάλοι θεοί -Δίας, Ποσειδώνας και Άδης- ορκίστηκαν ότι δεν θα φέρουν άλλο απόγονο στον κόσμο. Αυτή την υπόσχεση όμως την κράτησε μόνο ο Άδης. Έτσι λοιπόν, ο ήρωας της ιστορίας μας είναι απόγονος του θεού Ποσειδώνα και λέγεται Πέρσι Τζάκσον. Επιστρέφοντας λοιπόν στο δεύτερο βιβλίο βρίσκουμε τον Πέρσι να έχει την τελευταία του ημέρα στο καινούριο του σχολείο.
Ο Πέρσι πιστεύει ο τελευταία του μέρα στο σχολείο θα τελειώσει ήρεμα, όπως κύλησε και όλη η προηγούμενη χρονιά, και θα φύγει για την κατασκήνωση των Ημίθεων όπου θα περάσει το καλοκαίρι του. Αλλά φυσικά πάντα κάτι πάει στραβά. Έτσι, μετά από μια απίστευτη πάλη με κίνδυνο της ίδιας του τη ζωή και την ακεραιότητα του σχολείου οδηγείται μέσα από μια τρελή κούρσα ταξί με τη φίλη του Άναμπεθ και το φίλο του Τάισον στην κατασκήνωση όπου ανακαλύπτει ότι όλα πραγματικά έχουν πάει στραβά. Τα μαγικά σύνορα της κατασκήνωσης έχουν αποδυναμωθεί και το δέντρο της Θάλειας που προστάτευε την κατασκήνωση έχει δηλητηριαστεί. Η κατασκήνωση βρίσκεται σε πόλεμο με τους μυθολογικούς δαίμονες, ενώ ο Κένταυρος Χείρων έχει εξοριστεί για πάντα, αφού όλοι υποψιάζονται πως ο ίδιος φταίει για τη δηλητηρίαση του δέντρου.
Σύντομα ο Πέρσι ανακαλύπτει ότι ο μόνος τρόπος για να σωθεί το δέντρο της Θάλειας και η κατασκήνωση είναι να βρεθεί το Χρυσόμαλλο Δέρας. Για να το βρει όμως θα πρέπει να περάσει τη θάλασσα των Τεράτων που όμως μαρτυρά το όνομά της είναι γεμάτη τέρατα. Μέσα σε όλα αυτά ο Πέρσι ανακαλύπτει ότι έχει και έναν ακόμα αδερφό αλλά και πως ο καλός του φίλος, ο σάτυρος Γκρόβερ κινδυνεύει. Μια καινούρια περιπέτεια ξεκινά για το μικρό ημίθεο Πέρσι Τζάκσον. Θα τα καταφέρει όμως όλα αυτά; Και όλα τα μυστήρια που καλύπτουν τα γεγονότα που συμβαίνουν αυτό το καλοκαίρι; Ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Και πως είναι δυνατόν να έχει έναν κύκλωπα για αδερφό για τον οποίο δεν ήξερε τίποτα μέχρι σήμερα;
Η Θάλασσα των τεράτων είναι γεμάτη δράματα και απίστευτα αστείες καταστάσεις. Και αν γνωρίζετε την ελληνική μυθολογία θα σας εκπλήξει ευχάριστα η τεράστια φαντασία του συγγραφέα ο οποίος άντλησε τα θέματά του από εκεί και ξαναδημιούργησε νέες ιστορίες για το σύγχρονο κόσμο με απίστευτα αποτελέσματα.  Ο Ρικ Ρίορνταν έχει μια απολύτως οξυμένη αίσθηση του χιούμορ και καταλαβαίνει τα παιδιά καλύτερα από τον καθένα. Ο Πέρσι Τζάκσον και η Θάλασσα των Τεράτων είναι ένα έξοχο βιβλίο το οποίο ταιριάζει απόλυτα στον πρώτο βιβλίο της σειράς ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπής. Όλοι οι χαρακτήρες είναι πολύ καλά αναπτυγμένοι με τα δικά τους χαρακτηριστικά και ιδιοσυγκρασίες πάντα βασισμένοι στα ελληνική μυθολογία όπου αντλήθηκαν με τόση φροντίδα. Όλοι οι αναγνώστες που αγαπούν τον έντονο ρυθμό και την αγωνία της περιπέτειας σίγουρα θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου