Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΑΓΓΕΛΟΙ













Τίτλος: Άγγελοι (Fallen)
Συγγραφέας:
Lauren Kate
Εκδοτικός Οίκος: Ψυχογιός
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. Σελίδων: 408

Λοιπόν, άγγελοι και ξανά άγγελοι που δεν είναι ακριβώς ούτε καλοί ούτε κακοί, είναι η επιτυχημένη φόρμουλα της τελευταίας χρονιάς για τη νεανική λογοτεχνία. Η Λουσίντα Πράις δεν είναι άγγελος. Στην πραγματικότητα είναι μια έφηβη που οι γονείς της έστειλαν σε ειδικό σχολείο προς αναμόρφωση. Μετά από ένα τρομερό ατύχημα, όπου μια φωτιά σκότωσε το φίλο της, οι γονείς της δεν εμπιστεύονται πλέον τη Λους. Η ίδια δεν μπορεί να είναι σίγουρη πως οι πράξεις της την έφεραν στο σημείο να είναι ξαφνικά εσώκλειστη σε σχολείο - αναμορφωτήριο κάπου στη Σαββάνα, κι αυτό για την ίδια είναι πολύ άσχημο. Για το μόνο πράγμα για το οποίο είναι σίγουρη είναι ότι «βλέπει» όλη της τη ζωή περίεργες σκιές, οι οποίες τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να της αλλάζουν τη ζωή. Όταν οι σκιώδες εικόνες εμφανίζονται η ίδια δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι αυτό, δεν μπορεί να τις ελέγξει και τότε άσχημα πράγματα συμβαίνουν γύρω της.

Στο σχολείο αυτό λοιπόν, όπου παρακολουθείτε συνεχώς από κάμερες και οι μαθητές τιμωρούνται με άσχημες ποινές, η Λους κάνει φίλους. Αλλά πόσο καλοί φίλοι μπορούνε να είναι αφού και οι ίδιοι είναι κλεισμένοι στο σχολείο αυτό; Ο Ντάνιελ Γκρέγκορι είναι επίσης μαθητής στο συγκεκριμένο σχολείο και αποτελεί πόλο έντονης έλξης για τη Λους. Αλλά ο Ντάνιελ τη διώχνει, δεν θέλει τίποτα να έχει να κάνει μαζί της. Είναι όμορφος, μυστήριος, σκοτεινός και απόμακρος και δεν θέλει να την ξέρει. Την ίδια στιγμή έναν άλλος συμμαθητής της, ο Καμ, τη μαγεύει με τις πράξεις του. Φαίνεται ότι αυτός είναι ο μόνος μαθητής που μπορεί να βγει εκτός σχολείου, να τις προσφέρει βόλτες με πικ νικ και λιμουζίνες και ένα σωρό άλλα πράγματα τελείως αντίθετα με το όλο σύνολο του σχολείου. Η Λους έλκεται από αυτόν ακόμα και αν δεν το θέλει. Ο Ντάνιελ και ο Καμ είναι ακριβώς τα δυο αντίθετα ενός νομίσματος. Η Λους από τη μία έλκεται από τον Ντάνιελ και απογοητεύεται από τη συνεχή του απόρριψη, και από την άλλη υπάρχει ο Καμ που η συμπεριφορά του, το ενδιαφέρον του και όλα αυτά που τις προσφέρει πλουσιοπάροχα -παρά του κανόνες του αναμορφωτηρίου- δεν την αφήνουν ασυγκίνητη. Καθώς εξελίσσεται αυτή η ιστορία ένα κουδουνάκι συναγερμού άρχισε να χτυπάει στο πίσω μέρος του μυαλού, καθώς ο Καμ χάρισε στη Λους ένα χρυσό κολιέ με ένα ερπετό επάνω. Για μένα αυτό σήμαινε πως ο Καμ ήταν ακριβώς το αντίθετο του αγγέλου, αλλά η ιστορία ακόμα εξελίσσονταν, και με τον τρόπο γραφής της συγγραφέας αμφέβαλλες σε κάθε στροφή και μονοπάτι που ακολουθούσε η πρωταγωνίστριά μας.
Η Λορέν Κέιτ γράφει πολύ παραστατικά… όσον αφορά του αγγέλους και τα φτερά τους… ο τρόπος που περιέγραφε τα φτερά των αγγέλων και τον τρόπο με τον οποίο τα ξεδίπλωναν ή τα μάζευαν είναι μαγικός, σχεδόν σαν να νιώθει ο αναγνώστης την αύρα τους, τη δύναμή τους, τη λαμπερή τους εικόνα. Ολόκληρη η ιστορία της συγγραφέα ήταν μαγική, σχεδόν πνευματική με ένα περίεργο τρόπο. Ανυπομονώ για το δεύτερο βιβλίο της σειράς όπως και για τα επόμενα.
Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, ο Ντάνιελ, είναι ένας πολύ έξυπνος έφηβος, αλλά σύντομα η Λους ανακαλύπτει ότι ο Ντάνιελ είναι ένας έκπτωτος άγγελος, καταδικασμένος να μην ανέβει ποτέ ξανά στον παράδεισο αλλά ούτε και να κατέβει στην κόλαση. Είναι παγιδευμένος στο δικό μας κόσμο εκπληρώνοντας τη δική του κατάρα. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που τον βλέπει τον Ντάνιελ, σίγουρα όχι. Μέσα σε όλες αυτές τις αποκαλύψεις η Λους ανακαλύπτει ότι έζησε και πέθανε χιλιάδες φορές σε χιλιάδες προηγούμενες ζωές, χωρίς ποτέ να καταφέρνει να φτάσει την ενηλικίωση ή να βρει την ευτυχία, και ο λόγος για όλα αυτά είναι ο Ντάνιελ. Όπως όλες τις προηγούμενες φορές έτσι και σε αυτή τη ζωή πρέπει να κρατήσουν τις δυνάμεις του κακού μακριά και να βρουν τη σωτηρία τους ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Αυτή τη φορά όμως κάτι έχει αλλάξει; Οι ρόλοι είναι διαφορετικοί και για πρώτη φορά η Λους μπορεί να δει πιο καθαρά από όλες τις προηγούμενες.
Ο τρόπος γραφής της Λόρεν Κέιτ είναι ολοκληρωμένος και μεστός, ευχαρίστως αποφεύγοντας τις «γλυκανάλατες λογοτεχνικές σάλτσες» που καλύπτουν ολόκληρες εκτάσεις αυτού του είδους των ρομαντικών βιβλίων φαντασίας. Το βιβλίο έχει την τάση να σε μαγνητίζει από τις πρώτες του τυπωμένες λέξεις, υποβοηθούμενο από μια στέρεα πάντα εξελισσόμενη πλοκή που ποτέ δεν σε αφήνει να σηκώσεις κεφάλι. Αυτή λοιπόν είναι άλλη μια αρκετά γκόθικ ιστορία αγάπης με αγγέλους (και όχι μόνο) που θα σας δώσει συγκίνηση και απόλαυση σε ίσες ποσότητες.
Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας δεν περιγράφεται και με τα καλύτερα λόγια από τους ίδιους τους χαρακτήρες του βιβλίου -κακομαθημένο, εγωιστικό, ανίδεο κορίτσι… Αυτό δείχνει ότι η συγγραφέας δεν έχει φτιαγμένη καμία ουτοπική εικόνα στο μυαλό της για το χαρακτήρα της Λους, και παρότι είναι μια αρκετά σκληρή περιγραφή, υπάρχουν στοιχεία αλήθειας μέσα στις δηλώσεις αυτές. Η Λους δεν είναι τίποτα άλλο παρά άλλη μια έφηβη, που μιλάει και φέρεται όπως κάθε έφηβος. Μπορεί να μην είναι και ο χαρακτήρας που θα είχαν κάποιοι του γούστου τους, οι αναγνώστες όμως αυτής της ηλικίας θα συνδεθούν πολύ εύκολα με τα στοιχεία του χαρακτήρα της και σύντομα θα ερωτευθούν το βιβλίο και θα βρεθούν κάτω από τη μαγεία του. Αυτή ακριβώς η σύνδεση έκανε και το συγκεκριμένο βιβλίο και όλη τη σειρά φυσικά μια τόσο μεγάλη επιτυχία.
Η ατμόσφαιρα του βιβλίου είναι τόσο απολαυστικά σκοτεινή με το καλύτερο σημείο την εκκλησία που βρίσκεται στο χώρο του σχολείου - αναμορφωτηρίου το οποίο έχει μετατραπεί σε γυμναστήριο με πισίνα παρακαλώ. Στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου υπάρχει επίσης και ένα νεκροταφείο, όπου οι μαθητές εκεί εκτελούν ποινές, που τους έχουν επιβληθεί από τους καθηγητές. Η έκταση γύρω από το σχολείο καλύπτεται με βάλτους, δίνοντας μια ζοφερή νότα στην ήδη σκοτεινή εικόνα που έχουμε σχηματίσει στο μυαλό μας. Η συγγραφέας σε βάζει στο τρυπάκι, σε κάνει να νιώσεις ότι ζεις αυτή την άσχημη κατάσταση που με τίποτα δεν θα ήθελες να βρεθείς στη θέση της Λους ευθύς εξ’ αρχής -εκτός ίσως από τη γνωριμία της με τον Ντάνιελ και τον Καμ που δίνουν μια καινούρια γεύση αδρεναλίνης στην ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα.
Καθώς το βιβλίο «κλείνει» έχουμε ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα που θα αφήσουν τους αναγνώστες περιμένοντας για τη συνέχεια της ιστορίας με μεγάλη ανυπομονησία. «Το Μαρτύριο» έρχεται το Μάρτιο από τις εκδόσεις Ψυχογιός και πολλοί είναι οι αναγνώστες που αναμένουν μετά μανίας. Μέσα στην ιστορία αυτή υπάρχουν οι ήχοι από το κλασσικό αριστουργηματικό έπος του Μίλτον «Χαμένος Παράδεισος», όσον αφορά τη σύγκρουση της υπεροχής μεταξύ του Παραδείσου και της Κόλασης, όπως επίσης και τις επιπτώσεις της πτώσης, αλλά στον πυρήνα του οι Άγγελοι είναι μια ιστορία καταδικασμένης αγάπης, η οποία σίγουρα να αγγίξει κάτι μέσα σας.
Σε ποιον θα αρέσει περισσότερο αυτό το βιβλίο; Το πρώτο που θα έλεγε κανείς είναι ότι αν κοιτάξετε το πρωταγωνιστικό χαρακτήρα, το φύλο της και την ηλικία της, θα έχετε την απάντηση. Έτσι λοιπόν το ιδανικό άτομο στο οποίο θα άρεσε το βιβλίο αυτό θα ανήκε στην ίδια ηλικία και το φύλο με τη Λους. Αυτός όμως ο κανόνας έχει πάρα μα πάρα πολλές εξαιρέσεις.

Η συγγραφέας

 





Η ΛΟΡΕΝ ΚΕΪΤ έχει μάστερ στη δημιουργική γραφή και διδάσκει στο UC Davis. Ζει σε ένα παλιό αγρόκτημα στο Γουίντερς της Καλιφόρνια. Οι ΑΓΓΕΛΟΙ είναι το πρώτο μυθιστόρημά της, τα δικαιώματα του οποίου έχουν πουληθεί σε 17 χώρες, ενώ τα κινηματογραφικά δικαιώματά του έχουν αγοραστεί από την Disney.

12 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο το κείμενό σου Ρίτα και αντιπροσωπευτικό ενός βιβλίου που προσωπικά λάτρεψα. Μάλλον με 'πάνε' οι ιστορίες με αγγέλους, δεν εξηγείται διαφορετικά! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Γιώτα,

    Είναι πολύ ωραίο βιβλίο. Μια ιστορία που σε βγάζει εκτός... Η συγγραφέας δεν φοβάται να δηλώσει την πραγματική διάσταση των χαρακτήρων της. Δεν ντρέπεται για τις όχι και τόσο καθαρές πράξεις τους... και όσο να 'ναι σαν γκόθικ ιστορία έχει το κάτι διαφορετικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι πολύ παραστατική και πολύ περιγραφική... σε εντυπωσιακό βαθμό!
    Όσο για τους χαρακτήρες... μουαρέσει το ότι ενώ έχουν συνείδηση των πράξεών τους, θετικών και αρνητικών, μοιάζουν απενοχοποιημένοι, συνειδητοποιημένοι σε σχέση με τον δρόμο που επέλεξαν.
    (βέβαια και οι άγγελοι χωρίς φτερά... πάλι με ξετρέλαναν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οι αγγελοι εχουν βγει σε ταινια στα ελληνικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. όχι. Απ' όσο ξέρω δεν έχει δημοσιευθεί τίποτα για το αν τα συγκεκριμένα βιβλία θα μεταφερθούν στη μεγάλη οθόνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχει πάρει τα δικαιώματα η Disney αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει η παραγωγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το τεταρτο βιβλιο εχει βγει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το τέταρτο βιβλίο της σειράς εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ στις 01/03/2012

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Η Λους δεν είναι τίποτα άλλο παρά άλλη μια έφηβη, που μιλάει και φέρεται όπως κάθε έφηβος."

    Διαφωνω καθετα , και δεν ειμαι εφηβη, αλλα πραγματικα την θεωρω τον πιο απελπιστικα ενοχλητικο και ανουσιο χαρακτηρα που εχω διαβασει ποτε, ισως γιατι απεχθανομαι αδυναμες και ανιαρες πρωταγωνιστριες σαν την Μπελα Σουαν του Λυκοφωτος. Αδυνατω να πιστεψω οτι καθε εφηβος εκει εξω σκεφτεται και συμπεριφερεται οπως η Λους γιατι αλλιως δεν υπαρχει ελπιδα! Η κοπελα δεν εχει καμια αισθηση αυτοσεβασμου απο το πρωτο βιβλιο, και στο δευτερο συμπεριφερεται σαν ενα κακομαθημενο πλουσιοκοριτσο φλερταροντας με οποιο αγορι βρει ευκαιρο οσο λειπει ο παντοτινος της ερωτας, ο οποιος ειναι πιο κενος και απο λευκη σελιδα λευκωματος (οταν δεν της δινει διαταγες και δεν την αφηνει καν να ολοκληρωσει τις προτασεις της)
    Αυτη η σειρα ειχε προοπτικη να εξελιχθει σε κατι πολυ ενδιαφερον αλλα οι χαρακτηρες της Κειτ, κυριως η Λους και ο Ντανιελ δεν βοηθανε καθολου την ιστορια η οποια εχει κενα και κατανταει αρκετα κουραστικη για 4 βιβλια. Επιπλεον η λεγομενη αιωνια αγαπη που περιγραφεται και τονιζεται τοσο συχνα μεσα σε αυτα τα βιβλια ειναι μονο κατι φιλια και γλυκολογα. Προφανως και ειναι οτι πρεπει για το εφηβικο κοινο, δεν ειμαι και πολυ σιγουρη, αλλα ειναι κριμα γιατι η ιστορια θα μπορουσε να ειχε μια πιο ικανοποιητικη εξελιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή