Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ο Πέρσι Τζάκσον και η Κατάρα του Τιτάνα











Τίτλος: Percy Jackson & the Olympians:The Titan's Curse
Συγγραφέας:
Rick Riordan
Μετάφραση: Αναστασία Λαμπροπούλου
Εκδοτικός Οίκος: Πάπυρος
ISBN: 9789604860333
Έτος Έκδοσης: Δεκέμβριος 2010
Αρ. Σελίδων: 400


Πέντε αναζητούν στη δύση
Τη θεά που αλυσοδένεται,
Ένας χάνεται στη γη που δεν βρέχεται,
Η πληγή του Ολύμπου δείχνει τα ίχνη,
Κατασκηνωτές και Τοξότριες συμμαχούν και
Πετυχαίνουν τη νίκη,
Την κατάρα του Τιτάνα ένας θα αντέξει,
Και από το χέρι γονιού ένας θα πέσει.

Με αυτό το χρησμό δίνει η Πυθία την αφετηρία για τη νέα περιπέτεια του Πέρσι Τζάκσον και των φίλων του στο τρίτο βιβλίο του Ρικ Ρίορνταν με τίτλο Η Κατάρα του Τιτάνα. Το υπέροχο αυτό βιβλίο μας φέρνουν οι εκδόσεις Πάπυρος στην Ελλάδα σε μετάφραση της Αναστασίας Λαμπροπούλου. Ο συγγραφέας Ρικ Ρίορνταν συνεχίζει το φανταστικό και επικίνδυνο ταξίδι του μέσα στην ελληνική μυθολογία παρασύροντας μικρούς και μεγάλους για ένα χορταστικό ταξίδι στη χώρα όπου ζουν οι θεοί και τα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας. Εφηβικά άγχη, θεοί γεμάτοι ταπεραμέντο, ματαιόδοξοι ήρωες και ένα επιτελείο από τρομακτικούς κακούς (που σπάνε ταμεία) μπερδεύονται όλα μαζί για να μας δώσουν ένα γευστικότατο ανάγνωσμα.
Το χειρότερο από το να έχει κανείς διάσημους γονείς, είναι να έχει γονείς θεούς. Αυτό από μόνο του δημιουργεί δική του κατηγορία στη λέξη μπελάδες για τον Πέρσι Τζάκσον. Ο ημίαιμος γιος του θεού της θάλασσας -Ποσειδώνας- και οι φίλοι του ξεκινούν για μια καινούρια αποστολή.
Νέοι χαρακτήρες, κακοί και καλοί, μας συστήνονται για να κάνουν αυτό το ταξίδι πραγματικά αξέχαστο. Οι θεοί Άρης, Αφροδίτη, Άρτεμης, Απόλλωνας, Ήφαιστος και Δίας είναι μερικοί από αυτούς που θα κάνουν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους σε αυτό το βιβλίο, ενώ ο αριθμός των μυθικών τεράτων ανεβαίνει επικίνδυνα. Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι σε όλο τους το μεγαλείο, παίρνουν νέα πνοή και μεταμορφώνονται σε ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο που θα κάνει τους απανταχού αναγνώστες να μιλάνε με τις ώρες για τις νέες περιπέτειες του Πέρσι, ακόμα και μετά το κλείσιμο του οπισθόφυλλου.

Μετά τη λύση του μυστηρίου της κλοπής της Αστραπής του Δία και την εύρεση του Χρυσόμαλλου Δέρατος που έσωσε την Κατασκήνωση των ηρώων και τη Θάλεια -κόρη του θεού Δία- οι φίλοι μας είναι έτοιμοι για τη νέα τους αποστολή. 
Ο Πέρσι, η Άναμπεθ και η Θάλεια θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν τον Γκρόβερ να πάρει δυο νέους ημίαιμους (Μπιάνκα και Νίκο Ντι Άντζελο) που εντόπισε σε μια μυστηριώδη στρατιωτική σχολή και να τους κρύψει με ασφάλεια στην κατασκήνωση των ηρώων. Η επιχείρηση όμως αυτή δεν θα έχει καθόλου καλή κατάληξη και οι φίλοι μας έχουν άλλο ένα πρόβλημα να λύσουν, που όμως πολύ γρήγορα γίνεται μάχη. Ο Στρατηγός του Κρόνου έχει στήσει μια παγίδα για τους ήρωες. Ο δόκτωρ Άγκαθ, ο υποδιευθυντής του σχολείου, δεν είναι παρά ένας μεταμορφωμένος μαντιχώρας, ένα φοβερό τέρας από τη στρατιά του Κρόνου. Με τη βοήθεια της Άρτεμης, της θεάς του κυνηγιού, και των Τοξοτριών της ο Πέρσι και οι σύντροφοί του θα διώξουν μακριά τον μαντιχώρα, όχι όμως πριν να χάσουν από τα μάτια τους την Άναμπεθ. Ο Πέρσι θυμωμένος και πικραμένος με τον εαυτό του που δεν έσωσε τη φίλη του αρνείται να πιστέψει πως χάθηκε για πάντα. Σύντομα όμως τη μοίρα της Άναμπεθ ακολουθεί και η θεά Άρτεμης.

Τώρα οι πιστές υπήκοοι της θεάς -οι Τοξότριες- με αρχηγό την Ζωή Μπελαντόνα και το νεότερο μέλος τους, τη Μπιάνκα Ντι Άντζελο, θα προσπαθήσουν να τη σώσουν. Θα μπορέσουν λοιπόν οι ήρωές μας να σώσουν την Άρτεμης και την Άναμπεθ και να γυρίσουν νικητές από αυτή την περιπέτεια; Ίσως…!

Ίσως…, μόνο αν ο Γκρόβερ δεν χάλαγε όλο του το χρόνο μελαγχολόντας για τον ανεκπλήρωτο έρωτά του για τις Τοξότριες (όλες μαζί) και αν δεν έπινε όλη την ώρα καφέ προσπαθώντας να βρει το θαύμα της άγριας φύσης. Ίσως…, μόνο αν η Θάλεια -κόρη του θεού των ουρανών- δεν φοβόταν τα ύψη! Και ίσως…, μόνο αν οι Τοξότριες δεν μισούσαν τόσο τον Πέρσι ώστε να αρνηθούν να τον πάρουν μαζί τους στην αποστολή.

Όταν θα γίνει το συμβούλιο των Ολύμπιων θεών η Άρτεμης πρέπει να έχει ελευθερωθεί…. Και ο Πέρσι πρέπει να φέρει πίσω την Άναμπεθ… Ο πόλεμος κλιμακώνεται και ο στρατός των εχθρών παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Όμως για να γίνουν αυτά, κάποιος ημίαιμος, σύμφωνα με το χρησμό, πρέπει να θυσιαστεί... Έτσι ο Πέρσι Τζάκσον, ο Γκρόβερ, η Θάλεια και οι Τοξότριες της Άρτεμης ξεκινούν για μια απίστευτη περιπέτεια, που θα τους φέρει αντιμέτωπους με το λιοντάρι της Νεμέας, τον Ερυμάνθιο κάπρο, τους σκελετωμένους στρατιώτες του Κρόνου... Και όλα θα κριθούν στον Κήπο των Εσπερίδων και στο βουνό του τιτάνα Άτλαντα... Θα τα καταφέρουν οι ήρωες;

Αυτή είναι η τρίτη απολαυστική δόση στην καλογραμμένη σειρά του Ρικ Ρίορνταν. Ο συγγραφέας συνεχίζει να φωτίζει κάθε στροφή της ιστορίας του με υπέροχες υφάνσεις ελληνικών μύθων κάνοντάς τους γνωστούς -ακόμα και με χιουμοριστικό τρόπο- στους νεαρούς αναγνώστες και δίνοντας μια ανάσα φρεσκάδας στους μεγαλύτερους. Τα προβλήματα του Πέρσι βράζουν μέσα σε μια πλοκή πλούσια σε δράση και έξυπνο χιούμορ. Δώστε αυτό το βιβλίο στους μικρούς «απρόθυμους» αναγνώστες και θα εντυπωσιαστείτε με τα αποτελέσματα.

5 σχόλια:

  1. Το γράφει στην αρχή του ποστ. Το τρίτο βιβλίο της σειράς εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 2010

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα εχω διαβασει ολα τα βιβλια, ελπιζω να ειναι και η ταινιες το ιδιο καλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα,
    Η πρώτη ταινία που βγήκε πάντως, ναι μεν δεν ήταν τόσο καλή όσο το βιβλίο (μιας και λείπτανε αρκετές σκηνές), αλλά μπορούσε να σταθεί μόνη της πολύ καλά. Το συνεργείο που τη δημιούργησε παρέμεινε πιστό στο συναίσθημα και το στόρι του βιβλίου καταφέρνοντας να μας παρουσίασει πολύ ικανοποιητικά την υπέροχη ιστορία του Rick Riordan

    ΑπάντησηΔιαγραφή