Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Θεραπεία Θανάτου


 








Τίτλος: Θεραπεία Θανάτου (Death Cure)
Συγγραφέας:
James Dashner
Μετάφραση: Καλλιόπη Αναστασοπούλου
Επιμέλεια: Έλενα Γεωργιάδου
Εκδοτικός Οίκος: Πλατύπους
Έτος Έκδοσης: Μάρτιος 2012
Αρ. Σελίδων: 424

Ο Τόμας ξέρει πως δεν μπορεί να εμπιστευτεί το ΚΑΚΙΑ. Όμως εκείνοι ισχυρίζονται πως τα ψέματα έχουν τελειώσει. Πως έχουν συγκεντρώσει όλα όσα ήταν δυνατόν από τις Δοκιμασίες, και πως τώρα πρέπει να στηριχθούν στους Γκλέιντερ, με τις μνήμες τους πλήρως αποκατεστημένες, για να βοηθήσουν με την τελική αποστολή του ΚΑΚΙΑ. Από τους Γκλέιντερ εξαρτάται η ολοκλήρωση του προσχεδίου για  τη θεραπεία της Έκλαμψης, με ένα τελικό εθελοντικό τεστ.

Αυτό που το ΚΑΚΙΑ δεν γνωρίζει είναι πως έχει συμβεί κάτι που καμία Δοκιμασία και καμία Μεταβλητή δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει. Ο Τόμας έχει θυμηθεί πολύ περισσότερα από όσα νομίζουν. Και ξέρει πως δεν μπορεί να πιστέψει ούτε μία λέξη από όσα λέει το ΚΑΚΙΑ.

Η ώρα για τα ψέματα έχει τελειώσει. Όμως η αλήθεια είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ ο Τόμας.

Θα επιβιώσει κανείς από τη Θεραπεία Θανάτου;

 Άποψη

Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στο δυστοπικό σκηνικό του μοναδικού κόσμου που ονειρεύτηκε και μας περιγράφει ο συγγραφέας James Dashner. Το τρίτο βιβλίο που είναι και ο επίλογος του μοναδικού θρίλερ μας φέρνει ξανά στην τελευταία σκηνή της Καμένης Γης.

Ο αγαπημένος μας Τόμας βρίσκεται κλεισμένος μέσα σε ένα λευκό δωμάτιο. Μέσα στις τρεις εβδομάδες που βρίσκεται εκεί αρχίζει να αναπτύσσεται μια ρουτίνα με το ίδιο φαγητό κάθε μέρα και πλούσια παροχή χρόνου να σκεφτεί και να αναλύσει όλα τα δεδομένα.


Καυτά κύματα οργής ποτίζουνε κάθε πόρο του σώματός του καθώς σκέφτεται της καταστάσεις στις οποίες τους επέβαλε το ΚΑΚΙΑ. Αναρωτιέται για την τύχη των συντρόφων του και για τη ζωή της Τερέζας. Την προδοσία της και τις πεποιθήσεις της. Ο Τόμας δεν ξεγελιέται. Ξέρει ότι το ΚΑΚΙΑ έχει υπερβεί τα όρια της προσπάθειάς του να βρουν τη θεραπεία για το θανάσιμο ιό της Έκλαμψης που αυτή τη στιγμή πολιορκούσε το μυαλό του.

Μέχρι που το προσωπικό του μαρτύριο τελειώνει με την άφιξη του Ποντικομούρη ή αλλιώς Διευθυντής Τζάνσον. Όπως και στο ξεκίνημα της Καμένης Γης έτσι και τώρα ο Τζάνσον έρχεται για να ανακοινώσει τα νέα του στον Τόμας, ο οποίος όχι μόνο έχει ανοσία στον ιό, όπως κάποιοι από τους φίλους του, αλλά και ότι στον έξω κόσμο τους μισούν.

Ο Τόμας προσπαθεί να μην πιστέψει τίποτα απ’ όλα αυτά. Δεν τους εμπιστεύεται. Ο Τζάνσον του δίνει την ευκαιρία –όπως και όλους τους υπόλοιπους- να αποκτήσουν πίσω τη μνήμη του. Ο Τόμας όμως, ο Μίνο και ο Νιουτ αρνιούνται.

Όχι μόνο έχει αμφιβολίες για τον Τόμας που ήταν πριν από το Γκλέιντ, αλλά και για το αν το ΚΑΚΙΑ δεν θα προσπαθήσει κάποιον από τα γνωστά του κόλπα όταν θα έχει την ευκαιρία να σκαλίσει τον εγκέφαλό του. Η Τερέζα όμως δεν πείθεται. Θέλει τη μνήμη της πίσω, όπως και οι υπόλοιποι.

Έτσι τα τρία αγόρια θα αποδράσουν με τη βοήθεια της Μπρέντα και του Χόρχε και μαζί θα ανακαλύψουν τον χαοτικό κόσμο της Έκλαμψης.

Ο James Dashner θα χτίσει τη καινούρια αυτή περιπέτεια σε μια κανονική πόλη της Αμερικής. Με αυτό τον τρόπο θα συνδέσει τον αναγνώστη με τον κόσμο του, κάνοντας τον να καταλάβει πόσο άσχημα είναι τα πράγματα.

Μαζί με τον αναγνώστη το ίδιο και ο Τόμας. Θα ανακαλύψει ότι ο Ποντικομούρης είχε δίκιο. Οι άνθρωποι που ακόμα είναι υγιής, όχι μόνο τρέμουν στην ιδέα της Έκλαμψης, καταλήγοντας στα πιο ζωώδη ένστικτά τους, αλλά τον μισούν με οργισμένα. Και αυτόν, αλλά και όλους τους υπόλοιπους που είχαν την τύχη να έχουν ανοσία.

Μέσα σε όλο αυτό το χάος που ανακαλύπτουν τα παιδιά, μπλέκονται σε καταστάσεις και παγίδες που θα τους κάνουν να πάρουν ανήθικες και αποτρόπαιες αποφάσεις.

Έχοντας μπροστά του την Κόλαση και πίσω στην Καταστροφή ο Τόμας στέκεται στα πόδια του και παλεύει για άλλη μια φορά στο πλευρό των συντρόφων του.
Αγωνιώδες και ανατρεπτικό αυτό το μυθιστόρημα θα σας κρατήσει στην άκρη της καρέκλας με την καρδιά να χτυπάει σε ξέφρενους ρυθμούς και την ανάσα κομμένη.
Οι σκηνές του είναι τόσο ζωντανές και αποκαλυπτικές που θα σας ανατριχιάσουν ακόμα και όταν το βιβλίο θα έχει τελειώσει.

Ζωώδες και ανατρεπτικό η Θεραπεία Θανάτου είναι ο επάξιος επίλογος μιας απολαυστικά ανατριχιαστικής περιπέτειας.

Γρήγοροι ρυθμοί και αστείρευτοι πλοκή θα μας οδηγήσει σε ξέφρενους ρυθμούς. Θα θυμιθούμε ξανά τη γλώσσα των Γκλέιντερ, τους δεσμούς ‘αίματος’ μεταξύ των συντρόφων και το πρωτεύων ένστικτο της επιβίωσης.

Ο συγγραφέας ίσως κόψει κάποιες λεπτομέρειες για χάρη της περιπέτειας. Ίσως να νιώσετε ότι κάτι σας λείπει από το παρασκήνιο, αλλά πραγματικά δεν θα άλλαζα ούτε μια λέξη από τα σκηνικά πάλης και χάους του συγγραφέα. Όσοι λατρεύετε την αδρεναλίνη και τις γρήγορες βίαιες καταστάσεις θα εκτιμήσετε την απόφαση του συγγραφέας να χτίσει αυτή την ιστορία και να τη διακοσμήσει ακριβώς με τον τρόπο που το έκανε

Με την Καλλιόπη Αναστασοπούλου στην καταπληκτική της μετάφραση και την εκδοτική Πλατύπους για άλλη μια φορά να έχει κάνει καταπληκτική δουλειά απολαύστε άλλη μια περιπέτεια στην αγωνιώδη τριλογία του James Dashner.

2 σχόλια:

  1. Και ξαναλέω... Fucking dystopic stories!!! :'(
    Πολλή καλή παρουσίαση κοριτσάκι μου για ένα βιβλίο πραγματικά εξαιρετικό που κλείνει με ιδανικό τρόπο μια μοναδική σειρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ Γιώτα μου.

    Πραγματικά άξιζε να πω κι άλλα ακόμα πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή