Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Γυάλινη Πόλη


Θανάσιμα Εργαλεία
Βιβλίο 3: Γυάλινη Πόλη


 







Τίτλος: City of Glass (The Mortal Instruments 3)
Συγγραφέας: Cassandra Clare
Εκδοτικός Οίκος: Πλατύπους
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. Σελίδων: 648



Περίληψη βιβλίου

Καθώς η Κλέρι ανακαλύπτει όλο και περισσότερα πράγματα για το παρελθόν της οικογένειάς της, αποκτά έναν αναπάντεχο σύμμαχο στο πρόσωπο του μυστηριώδη Κυνηγού, Σεμπάστιαν. Με τον Βάλενταϊν να συγκεντρώνει τις δυνάμεις του για να καταστρέψει όλους τους Κυνηγούς των Σκιών για πάντα, η μόνη ελπίδα των Κυνηγών για να τον νικήσουν είναι να συνεργαστούν με τους αιώνιους εχθρούς τους. Αλλά μπορούν τα Πλάσματα του Σκότους και οι Κυνηγοί των Σκιών να παραμερίσουν την έχθρα τους και να πολεμήσουν πλάι-πλάι; Και ενώ ο Τζέις συνειδητοποιεί πόσα πράγματα είναι τελικά διατεθειμένος να θυσιάσει για την Κλέρι, θα μπορέσει άραγε εκείνη να τιθασεύσει τις καινούριες της δυνάμεις προκειμένου να σωθεί η Γυάλινη Πόλη, όποιο κι αν είναι το τίμημα;
Η αγάπη είναι μια θανάσιμη δύναμη και τα μυστικά του παρελθόντος αποδεικνύονται εξίσου φονικά, καθώς η Κλέρι και ο Τζέις έρχονται αντιμέτωποι με τον Βάλενταϊν στο τρίτο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς Θανάσιμα Εργαλεία.



Είναι τρομακτικό το συναίσθημα να φτάνει κανείς, επιτέλους, στο τελικό βιβλίο μιας σειράς βιβλίων με την οποία δέθηκε συναισθηματικά. Ο αναγνώστης συχνά αντιλαμβάνεται ότι πολύ σπάνια ένα βιβλίο καταφέρνει να φτάσει τις υψηλές προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί από τα προηγούμενα βιβλία της σειράς. Συχνά το τέλος του συγγραφέα δεν είναι αυτό που θα έδενε την ιστορία όπως θα έπρεπε και οι χαρακτήρες του δεν ανταποκρίνονται στις σωστές βάσεις με τις οποίες τους γνωρίσαμε. Από τη μια πλευρά έχουμε αυτές τις αμφιβολίες. Από την άλλη έχουμε μπροστά μας το τρίτο βιβλίο της σειράς Θανάσιμα Εργαλεία με τίτλο "Γυάλινη Πόλη".
Το εξώφυλλό του είναι ακριβώς όπως το περιμέναμε. Ένα φανταστικό γραφικό δημιούργημα, όπου μας συστήνει κομμάτια του σκηνικού που θα δούμε εσωτερικά, όπως και ένα χαρακτήρα του βιβλίου. (Το εξώφυλλο του βιβλίου «Η Πόλη των Οστών» απεικονίζει τον Τζέις ενώ «Η Πόλη της Στάχτης» απεικονίζει την Κλέρι). Το τρίτο εξώφυλλο μας δείχνει έναν καινούριο χαρακτήρα, ένα χαρακτήρα που θα μας καταπλήξει και το όνομά του είναι «Σεμπάστιαν».
Αν λοιπόν, ελπίζετε το συγκεκριμένο βιβλίο απλώς να βρίσκεται στο ίδιο συγγραφικό μοτίβο με τα δυο προηγούμενα ξεχάστε το. Τα δυο πρώτα βιβλία της σειράς ήταν απλώς η βάση για να παρακολουθήσετε το πιο φαντασμαγορικό πυροτέχνημα που είδατε ποτέ. Η Κασσάνδρα Κλερ δεν έδωσε απλώς όλο της το ταλέντο γι αυτή την ιστορία, άφησε τους πρωταγωνιστές να μιλήσουν γι αυτή.  Λατρέψαμε τα δυο πρώτα βιβλία των «Θανάσιμων Εργαλείων», αλλά «Η Γυάλινη Πόλη» σίγουρα θα παραμείνει στην άκρη του μυαλού σας σαν το πιο δυνατό διήγημα που διαβάσατε εδώ και πολύ καιρό.
Σε αυτό το αριστούργημα φαίνεται πλέον ότι η γραφή της Κασσάνδρα Κλερ έχει ωριμάσει. Κάθε σελίδα του βιβλίου είναι γεμάτη με μυρωδιές και γεύσεις, κάθε παράγραφο κρύβει μια καινούρια εξέλιξη και κάθε λέξη εμποτίζεται με διαφορετικά συναισθήματα. 
Μέσα στο διάστημα μιας ώρας μπορεί να γελάσετε, να στεναχωρεθείτε, να τρελαθείτε από την αγωνία ή ακόμα και να κλάψετε. Να είστε όμως σίγουροι ότι μέχρι το τέλος του βιβλίου θα νιώσετε την ανάγκη να φωνάξετε με όλη τη δύναμη της φωνής σας. Η συγγραφέας αποκαλύπτει ένα απίστευτο τρόπο να σας μαγνητίσει από τις δυο πρώτες παραγράφους του βιβλίου και να σας αφήσει να πάρετε ανάσα όταν καταλάβετε ότι το κείμενο τελείωσε.
Στη «Γυάλινη Πόλη» η δράση είναι ακόμα πιο γρήγορη, η περιγραφή πιο έντονη ενώ η μάχη μεταξύ καλού και κακού βαθαίνει. Σίγουρα δεν θα το πρότεινα γι αυτούς που θέλουν απλώς ένα ρομάντζο με λίγη περιπέτεια. Μην περιμένετε να διαβάσετε τόσα αστεία όσα στα προηγούμενα βιβλία. Οι ήρωες βρίσκονται στο κατώφλι μιας τεράστιας αλλαγής, περιμένοντας ότι αυτές θα είναι οι τελευταίες ημέρες της ζωής τους. Θα πολεμήσουν ενάντια στο Βάλενταϊν; Ή θα ζήσουν για να δουν την επόμενη ημέρα;
Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι είναι μπελάς για ένα συγγραφέα να καταφέρει να κλείσει μια ιστορία  με όλες τις μικρές της λεπτομέρειες πιστές στη βασική πλοκή και να καταφέρει να κρατήσει όλους τους χαρακτήρες πιστούς στο ρόλο τους. Αυτό το βιβλίο όμως δεν μας ξετύλιξε μόνο όλο το κουβάρι της ιστορίας των Νέφελιμ, δεν ανέπτυξε μόνο όλους τους χαρακτήρες σε όλο τους το μεγαλείο, αλλά μας περιέγραψε και μια θανάσιμη μεγαλόπρεπη μάχη όπως ακριβώς θα θέλατε να τη διαβάσετε. Και το τέλος της ιστορίας απλώς…. Φανταστικό.
Η πλοκή ξεκινά δυναμικά, μόλις μερικές ημέρες μετά τη μεγάλη καταστροφή του πλοίου του Βάλενταϊν. Το Κονκλάβιο των Νέφελιμ καταλαβαίνει ότι αφού ο Βάλενταϊν έχει ήδη τα δυο πρώτα Θανάσιμα Εργαλεία στην κατοχή του, τώρα θα στραφεί στην Άιντρις όπου βρίσκεται το τρίτο. Έτσι, όλοι οι Νέφελιμ καλούνται πίσω στην πατρίδα τους. 
Από την αρχή του βιβλίου η πρωταγωνίστρια -Κλέρι- φέρεται ακριβώς όπως την έχουμε συνηθίσει. Ξεροκέφαλη, ανυπάκουη και ανεξάρτητη βιάζεται να βάλει τα πράγματα σε τάξη μόνη της. Παρακολουθώντας την ανάπτυξη του χαρακτήρα της μέσα στην ιστορία όπως και σε ολόκληρη τη σειρά θα μπορούσα να πω ότι είναι θεαματική. Αν υπήρχε βραβείο για την πιο δυναμική ξεροκέφαλη ηρωίδα σίγουρα η Κλέρι θα ήταν η πρώτη προτεινόμενη.
Παρά το γεγονός ότι η Κλέρι δεν έχει καμία πολεμική εκπαίδευση και καμία γνώση για τον κόσμο των Νέφελιμ και παρά το γεγονός ότι ο Τζέις προσπάθησε να την απομονώσει, να την κρατήσει μακριά του και να την αποκλείσει από την Άιντρις, η ίδια αρνείται να καθίσει στις κερκίδες και να γίνει απλώς θεατής. Βουτάει στη δράση, χωρίς να γνωρίζει τι θα συμβεί και αντιστέκεται να γίνει το θύμα. Ο χαρακτήρας της μένει απολύτως πιστός με το κορίτσι που μάθαμε στα δυο πρώτα βιβλία.
Όσο για τον Τζέις, δεν νομίζω ότι υπάρχουν λόγια να τον περιγράψουν. Το ταξίδι του στο τρίτο βιβλίο είναι επικό. Στα προηγούμενα βιβλία η καρδιά του αναγνώστη ράγισε για το μαρτύριο ενός δεκαεφτάχρονου που στο τέλος δεν φταίει και σε τίποτα από όλα όσα του προσάπτουν. Στη «Γυάλινη Πόλη» κανείς δεν θα μείνει ασυγκίνητος. Γιατί πόσα μπορεί να υπομείνει κανείς και να περιμένει να είναι στο τέλος λογικός; Παρακολουθώντας τον να παλεύει με τον εαυτό του, το παρελθόν του και με τις καταστάσεις τις οποίες δεν μπορεί να ελέγξει είναι απλώς… υπέροχο!
Μέσα σε όλα αυτά η Κασσάνδρα Κλερ καταφέρνει να αναπτύξει και τους ‘τρίτους’ χαρακτήρες της ιστορίας της, αν και μόνο ‘τρίτοι’ δεν είναι. Ο Σάιμον, η Ίζαμπελ, ο Άλεκ, ο Λουκ, ο Μάγκνους Μπεην (ο αγαπημένος μας μάγος) ωριμάζουν, αποκαλύπτουν απίστευτες πτυχές του χαρακτήρα τους και μας δείχνουν όλη τους τη μεγαλοπρέπεια.
Και ας μην ξεχνάμε και τη μητέρα -Τζόσλιν- της Κλέρι που επιτέλους κάνει την είσοδό της. Φυσικά ο χαρακτήρας της είναι ακριβώς όπως τον περιμέναμε και αυτά που έχει να πει σίγουρα θέλετε να τα ακούσετε.
Όσο για τον κακό της σειράς -τον Βάλενταϊν- πρέπει να ειπωθεί ότι βρίσκει τον πραγματικό του ρόλο και την ιδιοσυγκρασία του. Στα προηγούμενα βιβλία δεν είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά την φοβερή προσωπικότητά του που μόνο τρόμο θα μπορούσε να μας εμπνεύσει. Σε αυτό το βιβλίο όμως θα γνωρίσουμε έναν πραγματικά «κακό» ήρωα. 
Όσο για το Σεμπάστιαν. Αυτό σας το κρατάω για έκπληξη. Πρέπει απλώς να πάρετε το βιβλίο….



Στο δρόμο προς τη μεγάλη οθόνη…



 
Στην ιστοσελίδα της ΙΜΒd ανακοινώθηκε ότι την τριλογία της Κασσάνδρα Κλερ με τίτλο «Mortal Instruments» τελικά θα δούμε στους κινηματογράφους. Την παραγωγή της ταινίας έχουν αναλάβει η Unique Features με την Constantine Films. Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Scott Charles Stewart ενώ το σενάριο η Jessica Postigo. Για τον πρώτο γυναικείο ρόλο (Κλέρι) έχει επιλεχτεί η ηθοποιός Lily Collins γνωστή από την ταινία The Blind Site (2009) και Priest (2011). Την ταινία φαίνεται ότι θα δούμε στην μεγάλη οθόνη κάποια στιγμή μέσα στο 2012.

3 σχόλια:

  1. Η σειρά αυτή και το Λυκόφως θα έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Γιώτα μου, δεν ξέρω καν πόσες φορές τα έχω διαβάσει, και στην αγγλική και στην ελληνική γλώσσα.
    Στο συγκεκριμένο βιβλίο όμως η Κασσάνδρα Κλερ αρχίζει να "βλέπει"... Η γραφή της φαίνεται πιο ώριμη, η σκέψη της πιο συγκροτημένη. Ο τρόπος που περιγράφει και χρησιμοποιεί την πρόζα είναι ανεπανάλληπτος. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι από τα πιο εξαιρετικά του είδους του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώτα συγνώμη... αλλά πάτησα λάθος λινκ στο mail (απόρριψη):(
    Αυτό που έλεγες στο σχόλιό σου έχει ως εξής:

    "Μα πόσο, πόσο πολύ λατρεύω αυτά τα βιβλία... "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην τρελαίνεσαι Ριτάκι!!! Συμβαίνουν αυτά! :)
    Και ξαναλέω...
    ΜΑ ΠΟΣΟ,ΠΟΣΟ, ΠΟΣΟ, ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΛΑΤΡΕΥΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ!!!!
    ;) :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή