Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ο Πέρσι Τζάκσον και η μάχη του Λαβύρινθου



 







Τίτλος: Ο Πέρσι Τζάκσον και η μάχη του Λαβύρινθου
Σειρά: Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι
Συγγραφέας: Rick Riordan
Μετάφραση: Αναστασία Λαμπροπούλου
Εκδοτικός Οίκος: Πάπυρος
Έτος Έκδοσης: Ιούνιος 2011
Αρ. Σελίδων: 456


Και τώρα έρχεται η ώρα της μεγάλης περιπέτειας του Λαβύρινθου... Ο Πέρσι αναγκάζεται από την πρώτη κιόλας μέρα να φύγει από το νέο του σχολείο, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με τις τρομερές Έμπουσες... Καταφεύγει στην Κατασκήνωση των Ημίαιμων, που απειλείται όλο και πιο πολύ από τις δυνάμεις της στρατιάς του Κρόνου εκεί βρίσκει και ένα αινιγματικό πρόσωπο, τον Κόιντο, που αντικαθιστά προσωρινά τον θεό Διόνυσο... 

Όμως το κλειδί για την προστασία της Κατασκήνωσης και του κόσμου των ολύμπιων θεών βρίσκεται κάτω από τη γη, στον Λαβύρινθο, τον οποίο είχε κατασκευάσει ο Δαίδαλος κάτω από τα ανάκτορα του Μίνωα, του βασιλιά της Κρήτης. Ο Πέρσι και οι σύντροφοί του πρέπει να προλάβουν τον Λιουκ, τον εκπρόσωπο του Κρόνου, να βρουν πρώτοι τον Δαίδαλο και να πάρουν τον μίτο της Αριάδνης... 

Στον σκοτεινό κόσμο του Λαβύρινθου κάθε σήραγγα, κάθε στροφή, κάθε πύλη κρύβει και μια έκπληξη, θανάσιμους κινδύνους και αναπάντεχες συναντήσεις. Όλα οδηγούν σε μια έκβαση που κόβει την ανάσα, προανάκρουσμα της τελικής αναμέτρησης του κόσμου των ολύμπιων με τις δυνάμεις των τιτάνων, που θα ακολουθήσει στο πέμπτο βιβλίο, Τον τελευταίο Ολύμπιο.


 Άποψη

Για άλλη μια φορά επιστρέφω σε έναν από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες των έφηβων αναγνωστών που ακούει στο όνομα Πέρσι Τζάκσον. Ο συγγραφέας της σειράς, Ρικ Ρίορνταν, είναι πλέον ο μαέστρος του συγκεκριμένου είδους χρησιμοποιώντας μπόλικη αγωνία με δόσεις ελληνικής μυθολογίας που θα εκτοξεύσουν στα ύψη τις εντυπώσεις.


Βρισκόμαστε περίπου έξι μήνες μετά το τέλος του προηγούμενου βιβλίου με τον Πέρσι να βρίσκεται στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Το μόνο που χρειάζεται είναι να περάσει μερικές ώρες στο νέο του σχολείο, λίγο πριν φύγει για τις καλοκαιρινές του διακοπές στην κατασκήνωση των Ημίαιμων. 

Όπως και στα προηγούμενα σχολεία (από όπου έχει αποβληθεί δια παντός), ο Πέρσι πρέπει να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά επικίνδυνα πλάσματα που θα τον αναζητήσουν για λίγη από τη γεύση του. Ακριβώς αυτό που καταλάβατε. Οι περισσότεροι εχθροί του θέλουν να τον φάνε και έτσι καταλήγει πάντα αποβλημένος από τα σχολεία, αφού θεωρείται φορέας μπελάδων, αλλά ευτυχώς -τουλάχιστον για μας- ζωντανός.

Αυτή τη φορά, για να γλιτώσει από τις επικίνδυνες έμπουσες θα χρειαστεί και λίγη εξωτερική βοήθεια. Η Ρέιτσελ είναι το θνητό κορίτσι που τον έσωσε στο φράγμα Χούβερ και με τη δική της παρέμβαση ο Πέρσι θα σωθεί την τελευταία στιγμή. Όχι όμως και χωρίς εκείνους του μπελάδες που λέγαμε, αφού το λύκειο Γκουντ κινδύνεψε να καεί από πυρκαγιά.

Και στην κατασκήνωση όμως οι καλοκαιρινές του διακοπές δεν θα είναι χωρίς προβλήματα. Ο Γκρόβερ αντιμετωπίζει το συμβούλιο των διχαλωτών γερόντων, μιας και ακόμη δεν έχει βρει το θεό Πάνα και κινδυνεύει να του πάρουν την άδεια του εξερευνητή. Κάτι που ο ίδιος ο Γκρόβερ θεωρεί ανήκουστο.

Ο Λουκ ταξιδεύει με το στρατό του Κρόνου και ετοιμάζονται να επιτεθούν στην κατασκήνωση των Ημίαιμων, ενώ τέρατα σε όλο τον κόσμο επιστρατεύονται γι’ αυτό ακριβώς το λόγο. Οι σκοτεινές δυνάμεις έχουν ήδη εισέρθει μέσα στο Λαβύρινθο και φαίνεται να έχουν βρει τρόπο να επιτεθούν στην κατασκήνωση.

Ο Νίκο Ντι Άντζελο, το αγόρι που είχε σώσει ο Πέρσι στην προηγούμενη περιπέτεια, έχει εξαφανιστεί, ενώ έχει ορκιστεί εκδίκηση από τον ήρωα μας, αφού τον θεωρεί υπεύθυνο για το θάνατο της αδερφής του.

Με τη βοήθεια ενός πνεύματος, ο Νίκο, έχει αναπτύξει τις δυνάμεις του και φαίνεται ότι αποτελεί άλλο ένα επικίνδυνο εχθρό, αφού ο μικρός ημίαιμος είναι ο γιος ενός από τους τρεις μεγάλους θεούς.

Τελικά, όλα θα κριθούν από την αποστολή που θα πάρει η Άναμπεθ για την εξερεύνηση του Λαβύρινθου. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, αλλά οι ήρωές μας δεν σταματούν ποτέ να μας εκπλήττουν.

Τρομερές δόσεις υπερφυσικών τεράτων, αγωνία σε κάθε γύρισμα της σελίδας, και καταπληκτική αφήγηση συνθέτουν άλλη μια καταπληκτική προσθήκη σε αυτή τη σειρά. Η Μάχη του Λαβύρινθου είναι ένα βιβλίο που θα σας εκπλήξει και θα σας συναρπάσει καθώς μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για τον επίλογο της σειράς. 

Και σας υπόσχομαι ότι καμία από τις ώρες που θα ξενυχτίσετε έχοντας στην αγκαλιά σας ένα από αυτά τα βιβλία δεν θα πάει χαμένη.

Ο Ρικ Ρίορνταν έχει πλέον τη συνταγή για να μας κάνει να μείνουμε προσκολλημένοι κοντά του για πολύ καιρό ακόμη. Και αν και η σειρά του Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι έρχεται στο τέλος της, οι περιπέτειες των ηρώων μας δεν θα τελειώσουν εκεί. Ο συγγραφέας θα συνεχίσει με νέες περιπέτειες και καινούριες προσθήκες ηρώων που θα σας συναρπάσουν.

Για όσους δεν έχουν γνωρίσει τη μαγεία αυτών των βιβλίων ακόμη σας προκαλώ να τα ψάξετε αμέσως. Δεν θα μείνετε απογοητευμένοι σε καμία περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου