Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Η σύντομη δεύτερη ζωή της Μπρι Τάνερ


 




ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: STEPHENIE MEYER
ISBN:  9606665518
ΑΡ. ΣΕΛΙΔΩΝ:  205
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ:  ΠΛΑΤΥΠΟΥΣ
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ: The Short Second Life of Bree Tanner: An Eclipse Novella (Αγγλικά)




Stephenie Meyer είπε:
"Είμαι εξίσου έκπληκτη με όλους για αυτή τη νουβέλα. Όταν ξεκίνησα να δουλεύω σε αυτή το 2005 ήταν απλά μια άσκηση που με βοηθούσε να εξετάσω την άλλη πλευρά της Έκλειψης, την οποία εκείνη την εποχή επιμελούμουν. Πίστευα ότι θα κατέληγε να είναι ένα διήγημα το οποίο θα μπορούσα να συμπεριλάβω στην ιστοσελίδα μου. Μετά όταν ξεκίνησα να δουλεύω τον Επίσημο Οδηγό του "Έπους του Λυκόφωτος", σκέφτηκα ότι ο οδηγός θα ήταν το κατάλληλο μέρος για την ιστορία μου για την Μπρι. Όμως η ιστορία μεγάλωσε περισσότερο από όσο περίμενα, μέχρι που ήταν υπερβολικά μεγάλη για να χωρέσει στον οδηγό".

Η "Σύντομη Δεύτερη Ζωή της Μπρι Τάνερ" είναι η συναρπαστική ιστορία της Μπρι Τάνερ, της νεογέννητης βρικόλακα που γνωρίσαμε στην Έκλειψη, και της σκοτεινής πλευράς του κόσμου στον οποίο ζει. Το βιβλίο εξιστορεί την πορεία του στρατού νεογέννητων βρικολάκων καθώς ετοιμάζονται να επιτεθούν στους Κάλεν και την Μπέλλα Σουάν, και παρακολουθεί τη συνάντησή τους μέχρι τον αξέχαστο επίλογο..........




Μόλις 25 ημέρες πριν την επίσημη πρεμιέρα της τρίτης ταινίας του Λυκόφωτος η συγγραφέας Στέφανι Μάιερς μας έδωσε μερικές ακόμα λεπτομέρειες της επικής ιστορίας του τρίτου βιβλίου. Λεπτομέρειες που δεν θα μπορούσαμε να τις μάθουμε ποτέ αν δεν εκδίδονταν και το τέταρτο βιβλίο με το όνομα: Η σύντομη δεύτερη ζωή της Μπρι Τάνερ.
Μόλις δυο χρόνια πριν οι εκδόσεις ΠΛΑΤΥΠΟΥΣ φέρανε το πρώτο βιβλίο της Στέφανι Μάιερ στην Ελλάδα, πράξη αναμφίβολα εξαιρετική. Ακόμα και σήμερα τα τέσσερα βιβλία της συγγραφέα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις μπεστ σέλλερ -και όχι μόνο στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό τα βιβλία της ακόμα συζητιούνται, ενώ έχει να μετρήσει πάνω από 100.000.000 πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι και μικρό ποσό!
Η φανταστική συγγραφέας Στέφανι Μάιερ στις 5 Ιουνίου ξαναχτύπησε δίνοντας μας άλλη μια δόση από Λυκόφως. Το βιβλίο πρέπει να συμπεριληφθεί στα άκρως επικίνδυνα, επειδή όσοι πιστέψανε ότι είχαν ξεπεράσει τα σημάδια της εξάρτησης του Λυκόφωτος, και αναπνέανε επιτέλους ελεύθερα, έρχεται το συγκεκριμένο βιβλίο και σε ρίχνει πάλι πίσω. Στο παρελθόν κάναμε εκτενές αφιέρωμα στη σειρά βιβλίων «Λυκόφως». Το συγκεκριμένο που παρουσιάζουμε σήμερα είναι κομμάτι του τρίτου βιβλίου της σειράς που έχει το όνομα «Έκλειψη».
Στην «Έκλειψη» γνωρίσαμε την Μπρι Τάνερ αστραπιαία, μόλις λίγο πριν το τέλος του βιβλίου και μόλις σε έκταση τριών -των πολύ- σελίδων, και σίγουρα κανένας από εμάς δεν την είχε συμπαθήσει, αφού το βασικό συναίσθημα ήταν ότι ήθελε να σκοτώσει την Μπέλλα. Η Μπρι πρόκειται για μια νεογέννητη βρικόλακα η οποία γνώρισε τους Κάλλεν -αφού ήταν η μοναδική που δεν σκοτώσανε- και τους Βολτούρι οι οποίοι τη σκοτώσανε αμέσως.
Το βιβλίο «Η δεύτερη σύντομη ζωή της Μπρι Τάνερ» ήρθε να περιγράψει τα γεγονότα που προϋπήρξαν ώστε να φτάσουμε στη μέρα της επίθεσης του στρατού των νεογέννητων βρικολάκων εναντίον των Κάλλεν. Όπως αναφέρει η συγγραφέας, άρχισε τη συγγραφή αυτής της ιστορίας για να βοηθήσει τους συντελεστές της ταινίας «Έκλειψη» στη δημιουργία της. Όλο το έπος του «Λυκόφως» καταγράφεται μόνο από την πλευρά της Μπέλλα, και έτσι δεν μπορούσαμε να ξέρουμε τι συμβαίνει παντού αφού πολύ απλά η Μπέλλα δεν μπορούσε να είναι παρούσα παντού. Στην ταινία όμως θα πρέπει να παρακολουθήσουμε και στιγμές που δεν αναφέρονται στο βιβλίο ώστε να μπορέσει ο θεατής να έχει μια πιο σφαιρική αντίληψη της κατάστασης. Η συγγραφέας όμως ήθελε η ανάγνωση της ιστορίας να γίνει πριν από την πρεμιέρα της ταινίας και έτσι εκδόθηκε σαν αυτόνομη μικρότερη νουβέλα εικοσιπέντε ημέρες μόλις πριν την επίσημη πρεμιέρα της στη Ελλάδα που είναι στις 30 Ιουνίου.
Όταν ξεκίνησα την ανάγνωση του βιβλίου είχα το συναίσθημα ότι πήγαινα να παρακολουθήσω για πρώτη φορά την ταινία του Τιτανικού -ξέρεις ότι το πλοίο βυθίζεται αλλά πάλι πας να δεις την ταινία γιατί είσαι απλά περίεργος. Ήξερα τι θα γίνει στο τέλος του βιβλίου. Ήξερα ότι από την ώρα που θα συναντούσε τους Κάλλεν και τους Βολτούρι τα λεπτά της σύντομης ζωής της ήταν μετρημένα. Το βιβλίο όμως αποδείχτηκε κάθε άλλο παρά αναμενόμενο. Όπως ήταν σίγουρο βέβαια -Στέφανι Μάιερ είναι αυτή. Η μεγαλουργία της συγγραφέα κατάφερε να δώσει άλλη μια υπέροχη νουβέλα, του οποίο η ανάγνωση έγινε αστραπιαία (χωρίς καν ανάσα) -όπως ακριβώς και η ζωή της πρωταγωνίστριας. Η μαεστρία της κυρίας Στέφανι Μάιερ φάνηκε για άλλη μια φορά σε όλο της το μεγαλείο ενώ τα συναισθήματα του βιβλίου ουδέ μία σχέση είχανε με το έπος του Λυκόφωτος.
Η άκρως σκοτεινή οπτική της ιστορίας μας προσδίδει μια πιο συγκεκριμένη εικόνα θρίλερ και ιστορία φρίκης, παρά ερωτικό τρίγωνο όπως είναι η «Έκλειψη». Τώρα πλέον καταλαβαίνουμε πραγματικά τι θα πει βρικόλακας στην ιστορία της Στέφανι Μάιερ.
Αν και στην ιστορία της η συγγραφέας είχε να κάνει με βρικόλακες και λυκάνθρωπους τα συναισθήματα που μας διαχέουν κατά την ανάγνωση των βιβλίων είναι πιο ελαφριά, αφού έχουμε να κάνουμε με τον έρωτα της έφηβης Μπέλλας με τον βρικόλακα και πανέμορφο Έντουαρτ. Μπορεί μέσα στα βιβλία να υπάρχουν έντονες στιγμές αγωνίας και ένα συνεχές άγχος που σε φέρνει συχνά στα όριά σου, δεν φτάνει όμως με τίποτα στις ακραίες καταστάσεις φρίκης και τη σκοτεινή οπτική που βρίσκουμε στη «Δεύτερη σύντομη ζωή της Μπρι Τάνερ». Είναι η πρώτη φορά που μπαίνουμε στο μυαλό ενός νεογέννητου βρικόλακα και αντιμετωπίζουμε την πείνα που δεν σβήνει ποτέ, τις θανατηφόρες εξορμήσεις για κυνήγι, τις φρικτές συνθήκες διαβίωσης και την αμφιβολία που φωλιάζει μέσα σου με κάθε νέα κατάσταση. Και πρέπει να το μαρτυρήσω… Μπορεί και να φρικάρεις λίγο…
Στην πραγματικότητα φτάνει κανείς να συμπαθήσει -ίσως και να αγαπήσει- τη μικρή Μπρι γιατί σε αντίθεση με τη Μπέλλα ποτέ δεν παρακάλεσε ούτε προετοιμάστηκε γι’ αυτή τη ζωή αλλά τη ζει -έστω και σύντομα- σε όλο της το μεγαλείο. Και αν και στο τέλος ξέρουμε ότι θα πεθάνει η Μπρι -όπως και οι καινούριοι της φίλοι, θα βρούμε τον εαυτό μας να εύχεται να μην έρθει το τέλος αυτό που ξέρουμε, αν και είναι κάτι που αν συνέβαινε θα μπέρδευε τη ιστορία που τόσο αγαπάμε.

2 σχόλια:

  1. Αν και δεν το περίμενα, ήταν ένα βιβλίο που με συγκίνησε και μου έδωσε περισσότερα απ' όσα πίστευα ότι θα μπορούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν το πήρα στα χέρια με πολύ ζεστή καρδιά μιας και ήταν μια ιστορία για τους αιμοβόρους βρικόλακες που τόσο μισήσαμε στη σειρά Λυκόφως.
    Όταν το τελείωσα όμως τρεις ώρες μετά.... το γύρισα από την αρχή και το ξαναδιάβασα. Ήταν απίστευτο! Η Μάιερ είναι καταπληκτική στην αφήγηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή