Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010

ΓΟΥΛΦ ΧΟΛ (Τόμος Α' και Β’)


 

Συγγραφέας: Χίλαρι Μαντέλ (Hilary Mantel)
Μετάφραση: Αθανάσιος Ζάβαλος
ISBN:  978-960-486-029-6Αρ.
σελίδων:  400
Εκδοτικός Οίκος: Πάπυρος
Βραβείο ΜΑΝ BOOKER 2009Δυο εξαιρετικά βιβλία μας φέρνει στην Ελλάδα ο εκδοτικός οργανισμός ΠΑΠΥΡΟΣ. Σε μετάφραση του Αθανασίου Ζάβαλου, μια ιδιαίτερη προσεγμένη δουλειά που θα λατρέψουν όσοι αγαπάνε τα ιστορικά μυθιστορήματα.
Η προσπάθεια του Βασιλιά Χένρυ του VIII να κάνει βασίλισσά του την Άννα Μπολέην έχει εμπνεύσει πολλές φορές τα μυαλά της φανταστικής μυθιστοριογραφίας με τη δημιουργία ποικίλων έργων, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι αρκετά τετριμμένο. Αλλά ακόμα και μέσα από αυτό το χλιαρό υλικό η Χίλαρι Μαντέλ κατάφερε να δημιουργήσει ένα μυθιστόρημα έξαφνα φρέσκο και πολύ καλά δουλεμένο. Έφτιαξε ένα πορτραίτο μιας κοινωνίας στη μέση μιας τελείως αποπροσανατολισμένης Αγγλίας του 1520 και το έδεσε πανέμορφα με τη μελέτη ενός πολύ διεισδυτικού χαρακτήρα, του Τόμας Κρόμγουελ -βοηθού και προσωπικού συμβούλου του βασιλιά. Δεν είναι να αναρωτιέται κανείς που η κυρία Μαντέλ κέρδισε πολύ εύκολα το πρώτο βραβείο καλύτερου λογοτεχνικού έργου στην Αγγλία.........
Το Γουλφ Χολ είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα επικής κλίμακας αλλά με λυρική υφή. O κεντρικός ήρωας της ιστορίας παραμένει μια αμφισβητούμενη και μυστηριώδη φιγούρα, ενώ η συγγραφέας κατάφερε να αποδώσει τον ηρωισμό στις καθημερινές αποφάσεις στην υπηρεσία μιας καλά οργανωμένης κοινωνίας -ούτε μια ουτοπία αγγελικά φτιαγμένη ούτε σε ένα μεσαιωνικό φέουδο βασισμένο στον πόλεμο. Οι τετρακόσιες σελίδες του βιβλίου γυρίζανε με ταχύτητα αγωνιστικού ράλι ενώ η δύναμη της γραφής της κυρίας Μαντέλ ήταν μαγευτική. Όπως είπε και ο Κρόμγουελ «Όταν γράφεις νόμους, πρέπει να δοκιμάσεις τις λέξεις ώστε να βρεις τη μεγαλύτερη τους δύναμη. Σαν τα ξόρκια, πρέπει να κάνουν πράγματα να συμβούν στον πραγματικό κόσμο, και όπως και τα μάγια, πιάνουν μόνο όταν ο κόσμος πιστεύει σε αυτά». Το Γουλφ Χολ της Χίλαρι Μαντέλ είναι σίγουρα συναρπαστικό και απόλυτα πιστευτό.

Η Αγγλία των Τιδόρ τη δεκαετία του 1520 βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους. Ο Ερρίκος Η΄ θέλει πάση θυσία να αποκτήσει γιο, ώστε να διασφαλίσει τη διαδοχή στο θρόνο και να αποφευχθεί η πιθανότητα του εμφύλιου πολέμου. Η Αικατερίνη της Αραγώνας, σύζυγός του επί δύο δεκαετίες, δεν του γέννησε διάδοχο• θέλει να ακυρώσει το γάμο του και να παντρευτεί την ερωμένη του Άννα Μπολέιν. Οι επιθυμίες του προσκρούουν στην αρνητική στάση του πάπα της Ρώμης, στάση για την οποία το τίμημα θα το πληρώσει αρχικά ο Λόρδος Καγκελάριος του Ερρίκου, ο περίφημος αρχιεπίσκοπος Γούλσι.
Τον γόρδιο δεσμό καλείται να λύσει ο Τόμας Κρόμγουελ, δεξί χέρι του Γούλσι, που μετά την πτώση του προστάτη του θα κατορθώσει με τη σιδερένια του θέληση και τον πραγματισμό του όχι μόνο να επιβιώσει στη λυκοφωλιά της αυλής των Τιδόρ αλλά να γίνει ο άνθρωπος κλειδί της διακυβέρνησης του Ερρίκου.
To Wolf Hall είναι λοιπόν κυρίως η ιστορία της ανόδου του Κρόμγουελ. Γιος ενός ταπεινού σιδερά, θα δραπετεύσει από τη σκοτεινή ζωή της αγγλικής επαρχίας, θα πολεμήσει ως μισθοφόρος στη Γαλλία, θα ταξιδέψει στην Ιταλία, θα μάθει γλώσσες και θα διαπρέψει στο εμπόριο, και θα επιστρέψει στο Λονδίνο με την ιδιότητα του νομικού, έχοντας αποκτήσει τη φήμη του ανθρώπου που κανείς δεν θα τον ήθελε εχθρό του. Με όπλο τη θέληση και την ευφυΐα του κατορθώνει να σπάσει τα τεχνητά δεσμά τα οποία ορθώνει η ταπεινή του καταγωγή, και γίνεται ο ιθύνων νους της πολιτικής του βασιλιά του, συνδέει το όνομά του με την εισαγωγή της Μεταρρύθμισης στην Αγγλία και θέτει τις θεσμικές βάσεις για να μετεξελιχθεί η Αγγλία σε ένα σύγχρονο κράτος που ορίζει το ίδιο τη μοίρα του.
Απόλυτος έλεγχος των πηγών, προσήλωση στην ιστορική αλήθεια, γλαφυρή ανασύσταση μιας πολυτάραχης ιστορικής περιόδου, πολυπρόσωπη αφήγηση που καθηλώνει, αριστοτεχνικό χτίσιμο των χαρακτήρων, ψυχολογική εμβάθυνση είναι ορισμένες από τις αρετές του έργου, που θεωρείται ήδη σταθμός στην εξέλιξη του ιστορικού μυθιστορήματος. Ο αναγνώστης δεν έχει μπροστά του απλώς ψυχρές περιγραφές γεγονότων, πραγμάτων και προσώπων, ούτε κάποια επίδειξη λόγιας πολυμάθειας εκ μέρους της συγγραφέως, αλλά ξετυλίγεται στα μάτια του ένας κόσμος που πάλλεται από ζωή, ένα σύμπαν που ξαναζωντανεύει σε κάθε πτυχή του.
Η υποδοχή που επιφύλαξε η κριτική υπήρξε αποθεωτική για το μυθιστόρημα, το οποίο το 2009 απέσπασε μεταξύ άλλων το Βραβείο Man Booker, την κορυφαία διάκριση στο χώρο της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, ενώ το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Walter Scott για το Καλύτερο Ιστορικό Μυθιστόρημα.

Από τις Εκδόσεις Πάπυρος κυκλοφορεί και το προηγούμενο μυθιστόρημα της Χίλαρι Μαντέλ, Πέρα από το μαύρο (Beyond Black), σε μετάφραση Αθηνάς Δημητριάδου (2007).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου