Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΕΓΩ+ΕΣΥ=ΜΑΖΙ Η τέχνη του να είσαι γιαγιά











Συγγραφέας: Χαρά Μαραντίδου
Εκδοτικός Οίκος: Ψυχογιός
Έτος Έκδοσης: 2010
Κατηγορία: Λεύκωμα
Αρ. Σελίδων: 140
ISBN:  978-960-486-036-4


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Μόνο η γιαγιά ξέρει πώς να κάνει μια βαρετή ντοματόσουπα ενδιαφέρουσα, πώς να διώχνει τους εφιάλτες, πώς να μιλάει στα λουλούδια, να νανουρίζει από το τηλέφωνο και να φτιάχνει σημαίες ενός δικού μας κόσμου. Σε κάθε γιορτή, χειμώνα, άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο, τα σαββατοκύριακα και τις καθημερινές, η γιαγιά μου έχει και κάτι καινούριο να κάνουμε. Γινόμαστε μάγειρες, ζαχαροπλάστες, και έχουμε κάθε μέρα γενέθλια. Μαζί της δεν βαριέμαι ποτέ.
***
Αν βάλετε πολλές ωραίες εικόνες μαζί, μπόλικες φανταστικές ιδέες, μια γιαγιά που μας αποκαλύπτει τα μυστικά της τέχνης της κι ένα παιδάκι που γράφει στο ημερολόγιό του ό,τι κάνει με τη γιαγιά του, τότε έχετε το πιο όμορφο λεύκωμα του κόσμου. Το λεύκωμα της τέχνης τού να είσαι γιαγιά, ένα βιβλίο για τις μαμάδες που έγιναν γιαγιάδες, για τα παιδιά που θέλουν να περνούν χρόνο με τις γιαγιάδες τους και για κείνα που απέκτησαν δικά τους παιδιά και θυμούνται τις γιαγιάδες τους.



Αυτή τη φορά αποφάσισα να παρουσιάσω ένα τελείως διαφορετικό βιβλίο από τα υπόλοιπα, και αυτό διότι οι εντυπώσεις που μου άφησε ήταν οι πιο γλυκές και πιο τρυφερές που είχα να νιώσω εδώ και αρκετό καιρό.
Η τέχνη τού να είσαι γιαγιά είναι μια παμπάλαιη όσο και εντελώς καινούρια. Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλες τις νέες, δραστήριες και δυναμικές γιαγιάδες που έχουν αποφασίσει να γίνουν η αγαπημένη παρέα των παιδιών. Περιέχει παλιές και ευφάνταστες συμβουλές για το πώς μπορεί μια γιαγιά να περάσει δημιουργικά το χρόνο της μαζί με τα εγγόνια της, παίζοντας και μαθαίνοντας. Το βιβλίο όμως αυτό είναι κι ένα σημειωματάριο αναμνήσεων που υπάρχουν ή που περιμένουν να φτιαχτούν. Δεν διαβάζεται μόνο με έναν τρόπο αλλά με πολλούς. Κάθε ιστορία είναι μια αφετηρία για τις δικές σας ιστορίες και τις δικές σας ιδέες, για να φτιάξετε όμορφες αναμνήσεις με τα εγγόνια σας. Ένα βιβλίο απολαυστικό και απαραίτητο για όλες τις νέες (και φοβερές) γιαγιάδες!
Η Χαρά Μαραντίδου έγραψε και εικονογράφησε αυτό το βιβλίο με πολύ αγάπη, θέλοντας να δείξει λίγη από τη βαθιά σχέση που υπάρχει μεταξύ γιαγιάς και εγγονιών. Σε αυτό το βιβλίο δεν θα βρείτε μια επιφανειακή περιγραφή γεγονότων, αλλά θα σας αποκαλύψει το πιο βαθύ νόημα της τέχνης του να είναι κανείς γιαγιά. Αυτό το ανάγνωσμα φυσικά δεν απευθύνεται μόνο στις γιαγιάδες αλλά και στις απανταχού μαμάδες, αποκαλύπτοντας μυστικά, κόλπα και συμβουλές, συνταγές και τρόπους που θα μπορούσαν οι παππούδες -ή ακόμα και οι γονείς- να περάσουν λίγο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους (γιατί του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου).

Συγγραφέας

Η Χαρά Μαραντίδου από τότε που έγινε μαμά κατάλαβε πόσο πολύτιμες είναι οι γιαγιάδες, επίσης κατάλαβε ότι ο κόσμος των μεγάλων γίνεται πολύ πιο ωραίος όταν ανακατεύεται και με τον κόσμο των παιδιών κι ενώ έχει σπουδάσει στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αθήνας και μετά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών αποφάσισε να κάνει αυτό που της άρεσε από μικρή: να λέει ιστορίες, να τις ζωγραφίζει και να τις κάνει βιβλία. Το βιβλίο «Εγώ και εσύ μαζί, τη τέχνη του να είσαι γιαγιά» είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέα.
Ευχόμαστε καλή συνέχεια και θα περιμένουμε να δούμε περισσότερα βιβλία από την ίδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου