Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

The Maze Runner 2: - Καμένη Γη

(Το Τεστ 2)


 









ΤίτλοςΚαμένη Γη (The Scorch Trials)
Συγγραφέας: James Dashner
Εκδοτικός Οίκος: Πλατύπους
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. Σελίδων: 480


Περίληψη του βιβλίου

Κατάφεραν να επιλύσουν το Λαβύρινθο. Αυτό έπρεπε να ήταν το τέλος. Όχι άλλα τεστ. Όχι άλλες μεταβλητές. Όχι άλλο τρέξιμο. Ο Τόμας ήταν σίγουρος ότι μετά την απόδραση οι Γκλέιντερ θα ξανάπαιρναν πίσω τις ζωές τους. Όμως κανείς δεν ήξερε πραγματικά σε τι είδους ζωή θα επέστρεφαν.

Αλλά στο Γκλέιντ, η ζωή ήταν εύκολη. Είχαν φαγητό, καταφύγιο και ασφάλεια... μέχρι που η Τερέζα ενεργοποίησε το τέλος. Όμως στον κόσμο έξω από το Λαβύρινθο, το τέλος είχε ενεργοποιηθεί από καιρό.


Καμένη από ηλιακές εκλάμψεις και από ένα νέο, βάναυσο κλίμα, η γη είναι κρανίου τόπος. Η κυβέρνηση έχει καταρρεύσει –και μαζί της, η τάξη– και τώρα Κρανκ, άνθρωποι καλυμμένοι με φριχτές πληγές, που η μολυσματική ασθένεια γνωστή ως Έκλαμψη τους έχει οδηγήσει σε δολοφονική μανία, λυμαίνονται τις κατεστραμμένες πόλεις αναζητώντας το επόμενο τους θύμα... και γεύμα.

Ίσως οι Γκλέιντερ να έπρεπε να είχαν τελειώσει με το τρέξιμο. Όμως, αντί για ελευθερία, βρίσκουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη μια δοκιμασία. Πρέπει να διασχίσουν την Καμένη Γη, την πιο ξεραμένη περιοχή του κόσμου, και να φτάσουν σε ένα ασφαλές καταφύγιο εντός δύο εβδομάδων. Και το ΚΑΚΙΑ έχει φροντίσει να ρυθμίσει τις μεταβλητές και να διαμορφώσει τις πιθανότητες εναντίον τους.

Άραγε ο Τόμας θα είναι πάντα στο έλεος του ΚΑΚΙΑ; Ή μήπως κατέχει το μυστικό της ελευθερίας κάπου στο μυαλό του;





Ποτέ δεν πίστευα ότι μια σειρά βιβλίων φουτουριστικού θρίλερ και επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσαν ποτέ να με καθηλώσουν με αυτό τον τρόπο. Όμως τελικά ο συγγραφέας James Dashner, όπως και τόσοι άλλοι τα τελευταία χρόνια, δεν μιλάνε για κάτι εξωπραγματικό ή κάτι που βρίσκεται απόλυτα στη σφαίρα της δικής του φαντασίας. Η γραφή όμως του συγγραφέα είναι τόσο γλαφυρή και ρέουσα μέσα στην απλότητά της που σε παγιδεύει στην πλοκή της, ψάχνοντας τη λύση του προβλήματος που σου θέτει μαζί με τους ήρωες του βιβλίου.
Το πρώτο βιβλίο της σειράς (Το Τεστ) μας αφήνει με πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Στο δεύτερο βιβλίο όμως όχι μόνο βρίσκουμε πολλές από τις απαντήσεις  που θέλαμε αλλά θα απολαύσετε και μια από τις πιο αγωνιώδης περιπέτειες που διαβάσατε ποτέ.
Έκλεισα το οπισθόφυλλό του βιβλίο και έψαξα ξανά τις τελευταίες σελίδες του μήπως και είχα ξεχάσει κάποιο τμήμα του κειμένου, μια τελευταία περίληψη, ίσως,  που θα μπορούσε να μου δώσει τις απαντήσεις μου. Όμως ο συγγραφέας σε βάζει ακόμα πιο βαθιά στο «τρυπάκι» δίνοντας και το τελευταίο «σπρώξιμο». Με ένα μικρό κείμενο το οποίο απευθύνεται σε οργανωτικά μέλη της επιχείρησης ΚΑΚΙΑ, που οργανώνει αυτά τα πειράματα, ανακοινώνει την αρχή του επόμενου τεστ. Άλλη μια σειρά δοκιμασιών τις οποίες τα αγόρια του Γκλέιντ πρέπει να επιζήσουν.
Η ανάγνωση του βιβλίο Καμένη Γη έγινε σε λιγότερο από δυο 24ωρα μέσα στα οποία κάθε λέξη του συγγραφέα απορροφήθηκε μετά βουλιμίας. Απίστευτη πλοκή, υπέροχη εφηβική πρόζα, ανατροπές που σου κόβουν την ανάσα και σκηνές που θα σας φέρουν στα όρια της φρίκης είναι μερικά από τα μπόνους της νέας ιστορίας. 
Το κεντρικό θέμα που αποκαλύπτεται μέσα από τις σελίδες της «Καμένης Γης» είναι η επιβίωση του ανθρώπου μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες. Ο συγγραφέας δημιούργησε μια δυστοπία που θα μπορούσαμε κάλλιστα να βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Στην Καμένη Γη ανακαλύπτουμε περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση του κόσμου έξω από το Γκλέιντ. 
Ο πλανήτης υποφέρει από ηλιακές εκλάμψεις οι οποίες έχουν καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του και ό,τι δεν έχει καταστραφεί ακόμα υποφέρει από τεράστιες κλιματικές αλλαγές. Μέσα σε όλα αυτά ένας θανατηφόρος ιός με το όνομα Έκλαμψη έχει ξεφύγει από κάποιο επιστημονικό εργαστήριο και έχει αφανήσει τα 2/3 της ανθρωπότητας. Ο ιός αυτός εξαπλώνεται στον εγκέφαλο όπου και τον καταστρέφει σιγά σιγά κάνοντας τους ανθρώπους να γίνουν βίαιοι και μανιακοί φέρνοντάς τους σε μια ζωώδη κατάσταση.
Οι εναπομείναντες κυβερνήσεις δημιούργησαν μια οργάνωση (ΚΑΚΙΑ), η οποία έχει αναλάβει να φτιάξει το αντίδοτο για τον ιό. Τα πειραματόζωα που χρησιμοποιούνται γι αυτό το σκοπό είναι τα αγόρια του Γκλέιντ.
Έτσι, ενώ οι Γκλέιντερ νομίζουν ότι έχουν ξεφύγει από τον κίνδυνο, πρέπει να τρέξουν για άλλη μια φορά. Μερικές ώρες μετά τη σωτηρία τους από το Λαβύρινθο ξυπνάνε για να βρούνε όλους τους σωτήρες τους νεκρούς και την Τερέσα να έχει εξαφανιστεί. Ο Τόμας προσπαθεί να βρει τη λύση μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν θα είναι και τόσο εύκολο. Τους ανακοινώνεται ότι έχουν κολλήσει τη θανατηφόρα ασθένεια και πως πρέπει να τρέξουν 100 χλμ από την πιο καμένη και επικίνδυνη ζώνη στον πλανήτη για να μπορέσουν να βρουν τη θεραπεία. 
Όσοι επιζήσουν από αυτή τη δοκιμασία τους υποσχέθηκαν πως θα σωθούν και θα αφεθούν ελεύθεροι. Είναι όμως έτσι και με ποιο τίμημα θα πρέπει οι Γκλέιντερς να βρουν τη θεραπεία και τη μνήμη τους που τόσο θέλουν;
Η μόνη λύση λοιπόν που έχουν οι Γκλέιντερ είναι να υπακούσουν και το κάνουν. Κανείς όμως δεν τους είπε για καταστροφικές καταιγίδες, τρελαμένα «ζόμπι» και εξωφρενικές καταστάσεις, όπου θα έπρεπε να επιλέξουν τη δική τους σωτηρία ή των φίλων τους. 
Η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο και οι σκηνές που περιγράφει ο συγγραφέας δείχνουν σε τι όρια μπορεί να φτάσει ένα ανθρώπινο πλάσμα για την επιβίωση τη δική του και των αγαπημένων του προσώπων. Το αρχέγονο ένστικτο της επιβίωσης του πιο ικανού είναι ο πυρήνας του βιβλίου και ο συγγραφέας καταφέρνει να αποδώσει όλη τη σημασία του πιο αρχαίου νόμου της φύσης. 
Αυτά τα βιβλία είναι μια ιστορία που θα σας αφήσει για μέρες να αναπολείτε τις περιγραφές του συγγραφέα και τα έντονα συναισθήματα που φούντωσαν κατά την ανάγνωσή τους. Αξίζει να τα διαβάσετε και να τα κρατήσετε στη βιβλιοθήκη σας, ακόμα και αν το είδος δεν είναι από αυτά της πρώτης επιλογής σας.

2 σχόλια:

  1. Δεν τα έχω διαβάσει... ακόμα!
    Είναι μέσα στα άμεσα σχέδιά μου όμως και ίσως το επισπεύσω μετά την παρουσίασή σου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώτα επιγόντως... βιβλία με φουτουριστικές δυστοπίες δεν είναι από τα βιβλία που προτείνω, το συγκεκριμένο όμως είναι καταπληκτικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή