Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Κασσάδρα Κλερ Η συγγραφέας των «Θανάσιμων Εργαλείων»

Η Κασσάνδρα Κλερ παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια ως μια συγγραφέας επιτυχιών, έχοντας κάθε νέα της δημιουργία να εκτοξεύεται στις πρώτες θέσεις στις λίστες των πιο ευπώλητων βιβλίων εφηβικής και φανταστικής λογοτεχνίας. Το πρώτο της βιβλίο ‘Η πόλη των Οστών’ (City of Bones) εκδόθηκε στις ΗΠΑ στις 27 Μαρτίου του 2007, ενώ στην Ελλάδα μας έφεραν το βιβλίο οι εκδόσεις ΠΛΑΤΥΠΟΥΣ τον Απρίλιο του 2010. Η λογοτεχνική σειρά βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ανάπτυξης και παραγωγής σε φιλμ και έτσι σύντομα θα τη δούμε και στη μεγάλη οθόνη.


Με έξι βιβλία στο ενεργητικό της, πολλοί πιστεύουν ότι η Κασσάνδρα Κλερ θα είναι το νέο αστέρι ανάμεσα στη Στέφανι Μάιερ με τη σειρά Λυκόφως και τη J.K. Rowling με τη σειρά Χάρι Πόττερ. Τα βιβλία έχουν ήδη μεταφραστεί σε ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά και πολλές άλλες γλώσσες, απολαμβάνοντας το φως της επιτυχίας παγκοσμίως.


Οι έξι τίτλοι που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα (και ετοιμάζονται και άλλοι) είναι βασισμένοι με μια μυστική ομάδα κυνηγών δαιμόνων, των οποίων η μαγεία πηγάζει από σχέδια ρούνων που φέρουν στο σώμα τους σαν τατουάζ. Η συγγραφέας ήθελε να δημιουργήσει μια ιστορία παραδοσιακής φαντασίας, δοσμένη μέσα από μια μοντέρνα αστική ματιά.


Η μοναδική της ικανότητα να περιγράφει σουρεαλιστικές καταστάσεις σε υπέροχους φανταστικούς κόσμους και να δημιουργεί σκληροπυρηνικούς, πνευματώδεις χαρακτήρες έχει κάνει εκατομμύρια φαν -από ηλικίες των 13 έως και των 50- να παραμιλούν ανά την υφήλιο. Δείτε όλα τα blog και τις ιστοσελίδες με μοναδικό θέμα τις ιστορίες των βιβλίων της συγγραφέα.


Για όσους αναγνώστες γνωρίζουν, ήδη, τα βιβλία, τότε δεν χρειάζεται να κάνουμε συστάσεις. Γι’ αυτούς όμως που δεν ξέρουν τη σειρά, πρέπει να πούμε, πως πρόκειται για μια σειρά βιβλίων με σκηνικό τους δρόμους της Νέας Υόρκης. Μια πόλη που άνετα μπορεί να αποδώσει στο έπακρο την ατμόσφαιρα του υπερφυσικού στοιχείου, που βρίσκουμε σε μεγάλες ποσότητες σε αυτή τη σειρά φανταστικής λογοτεχνίας.


Η πρωταγωνίστρια της σειράς είναι ένα κορίτσι όπως τα και άλλα, και ακούει στο όνομα Κλέρυ. Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, η Κλέρυ ανακαλύπτει ένα τελείως διαφορετικό κόσμο, όταν γυρνάει στο σπίτι της για να βρει ότι όχι μόνο ένας δαίμονας επιτέθηκε στη μητέρα της, αλλά ότι ο δαίμονας είναι ακόμα εκεί και την περιμένει.

Η πλοκή που ακολουθεί είναι πραγματικά επική. Η ιστορία της Κλέρυ μας κόβει την ανάσα και η μάχη μεταξύ του καλού και του κακού θα φέρει δραματικές καταστάσεις.  Φοβεροί χαρακτήρες και σκοτεινές υποθέσεις, που θα λατρέψετε και θα μισήσετε, θα απολαύσετε αυτή την ιστορία που είναι γεμάτη με χιούμορ, καρδιοχτύπια, λύπη και σασπένς.


Με κίνητρο, λοιπόν, το νέο βιβλίο της Κασσάνδρα Κλερ ‘Η πόλη των Έκπτωτων Αγγέλων’, που εκδόθηκε εδώ και λίγο καιρό και στην ελληνική γλώσσα από τον εκδοτικό οίκο Πλατύπους, είδαμε ότι ήταν ώρα να απαντήσουμε σε ορισμένες ερωτήσεις που ίσως έχουν οι αναγνώστες των βιβλίων.


Ψάξαμε και βρήκαμε τις ερωτήσεις που έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση στους αναγνώστες, βρήκαμε και τις απαντήσεις της συγγραφέα των βιβλίων και σας τις δίνουμε παρακάτω:



Ερ.: Πως σας ήρθε η ιδέα να γράψετε για την πόλη των Οστών;


Απ.: Η ιδέα μου ήρθε όταν έκανα μια βόλτα με μια φίλη μου στο Ιστ Βίλατζ του Μανχάταν και μου έδειξε το μαγαζί με τα τατουάζ στο οποίο εργαζόταν παλιά. Εκεί, είχαν μια παράδοση στην οποία βάζανε το προσωπικό τους να πατάει μέσα σε μπογιά, και μετά να περπατάνε στο ταβάνι τους καταστήματος. Κοιτάζοντας, λοιπόν, τα σημάδια από τη μπογιά στο ταβάνι, μου φάνηκε σαν το σκηνικό μιας υπερφυσικής μάχης, όπου οι άνθρωποι τρέχανε στους τοίχους και το ταβάνι. Από ‘κει και μετά άρχισα να δουλεύω πάνω σε ένα βιβλίο το οποίο θα ήταν βασισμένο στη μαγεία του τατουάζ.



Ερ.: Πόσα βιβλία υπάρχουν στη σειρά ‘Θανάσιμα Εργαλεία’;


Απ.: Θα υπάρχουν έξι βιβλία στη σειρά ‘Θανάσιμα Εργαλεία’. ‘Η πόλη των Οστών, ‘Η πόλη της Στάχτης’ και η ‘ Γυάλινη Πόλη’ είναι τα πρώτα τρία. Το τρίτο βιβλίο είναι ‘Η πόλη των Έκπτωτων Αγγέλων’. Μετά, έρχεται ‘Η πόλη των Χαμένων Ψυχών’, μέσα στο 2012. Όλη η σειρά θα κλείσει με ‘Τhe City of Heavenly Fire’ (Η πόλη της Ιερής Φωτιάς’), για το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ημερομηνία έκδοσης.


Οι δυο σειρές ‘Θανάσιμα Εργαλεία’ και ‘Δαιμονικές Μηχανές’ (το οποίο είναι πρήκουελ της πρώτης σειράς) θα εναλλάσσονται σε ημερομηνίες έκδοσης. Επειδή οι ιστορίες των δυο σειρών περιπλέκονται μεταξύ τους, θα είναι διασκεδαστικό να τις διαβάσετε σύμφωνα με τη σειρά που εκδίδονται. Αλλά ακόμα και αν δεν διαλέξετε να το κάνετε αυτό, δεν θα επηρεάσει τον τρόπο κατανόησης ή αφήγησης των ιστοριών. Οι δυο σειρές συμπληρώνουν η μία την άλλη, αλλά μπορούν να σταθούν και μόνες τους σαν δυο ξεχωριστές ιστορίες.



Ερ.: Πόσα βιβλία είναι στη σειρά ‘Δαιμονικές Μηχανές΄;


Απ.: Υπάρχουν τρία βιβλία. Ο τίτλος της τριλογίας είναι ‘Δαιμονικές Μηχανές’, ενώ ο τίτλος των βιβλίων θα είναι: ‘Ο Κουρδιστός Άγγελος, ‘Ο Κουρδιστός Πρίγκιπας’ και ‘Η Κουρδιστή Πριγκίπισσα’.

 (Το πρώτο βιβλίο της σειράς ‘Ο Κουρδιστός Άγγελος’ έχει ήδη εκδοθεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πλατύπους τον Ιούλιο του 2011).


Ερ.: Μπορεί κάποιος να διαβάσει τη σειρά 
‘Δαιμονικές Μηχανές’, χωρίς να έχει διαβάσει 
τα ‘Θανάσιμα Εργαλεία’ και το αντίστροφο;


Απ.: Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα στα βιβλία της σειράς ‘Δαιμονικές Μηχανές’ που θα σας χαλάσουν τα ‘Θανάσιμα Εργαλεία’ ή που θα έπρεπε να ξέρετε πριν αρχίσετε να διαβάζετε κάποια από τις σειρές. Οι τριλογίες είναι απολύτως αυτοδύναμες, συμπληρώνουν αλλά δεν χαλάνε η μία την άλλη.



Ερ.: Η πρώτη σας τριλογία ‘Θανάσιμα Εργαλεία’ 
θα έπρεπε να έχει τελειώσει με το βιβλίο ‘Γυάλινη Πόλη. 
Πώς και αποφασίσατε να γράψετε πρώτα ένα ακόμα 
και μετά άλλα τρία βιβλία στη σειρά αυτή;


Απ.: Πραγματικά είχα σχεδιάσει να μην γράψω άλλα βιβλία στη σειρά ‘Θανάσιμα Εργαλεία’ μετά το βιβλίο ‘Γυάλινη Πόλη’. Όμως, δυο πράγματα συνέβησαν που με έκαναν να αλλάξω γνώμη. 1) Είχα γράψει την πλοκή ενός κόμικ για τα γεγονότα που θα συνέβαιναν στον Σάιμον (ένας από τους πρωταγωνιστές της σειράς) μετά το τέλος της ‘Γυάλινης Πόλης’. Αυτός είναι και ο λόγος που άφησα κάποια άλυτα θέματα στο τέλος του βιβλίου. Όταν όμως το κόμικ δεν έβγαινε όπως το ήθελα, έμεινα με μια ιστορία και τίποτα άλλο. Δεν ήταν αρκετή για ένα βιβλίο μόνο του. Όμως, όταν άρχισα να γράφω το πρώτο βιβλίο της σειράς ‘Δαιμονικές Μηχανές’ το οποίο ασχολείται με τους προγόνους των πρωταγωνιστών των ‘Θανάσιμων Εργαλείων’ τα γεγονότα εξελίχθηκαν με τέτοιο τρόπο που μου έδωσε την ιδέα για ένα νέο ‘κακό’ και νέες συγκρούσεις που θα ταλανίζανε το καστ των ‘Θανάσιμων Εργαλείων’ και να συνδέεται και με την πλοκή της ιστορίας που είχα για το κόμικ. Πάντα, μου άρεσαν οι ιστορίες, όπου το μακρινό παρελθόν έρχεται να επηρεάσει το μέλλον. Έτσι, χωρίς να θέλω να γίνω μαρτυριάρα,  όταν κατάλαβα ότι μπορούσα να συνδέσω τα γεγονότα των ‘Δαιμονικών Μηχανών’ με τα λίγα άλυτα θέματα που άφησα στη ‘Γυάλινη Πόλη’, ένιωσα ότι δεν θα ήθελα να αφήσω αυτή την ιστορία χωρίς να την πω, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη πόσο πολύ χάος θα φέρει στις ζωές των πρωταγωνιστών των ‘Θανάσιμων Εργαλείων’.


2) Ύστερα, τον Οκτώβριο της προηγούμενης χρονιάς, άρχισα να γράφω την ιστορία της ‘Πόλης των Έκπτωτων Αγγέλων’. Είχα μέρος της πλοκής (βασισμένο στο κόμικ) γραμμένο με λεπτομέρειες, αλλά όταν θέλησα να επεκτείνω την ιστορία, δεν συνεργαζόταν μαζί μου.


Όταν, λοιπόν, κάθισα με μια ομάδα άλλων συγγραφέων στο Μεξικό να συζητήσουμε τα θέματα που μου είχαν προκύψει, κατάλαβα ότι η ιστορία που νόμιζα ότι ήθελα να πω, τελικά είναι πολύ μεγαλύτερη. Δηλαδή, η μικρή μου ιστορία, βασισμένη πάνω στο Σάιμον, είχε μεταμορφωθεί σε κάτι μεγαλύτερο, πολύ πιο επικό, επηρεάζονταν βαθύτατα όλο το καστ των χαρακτήρων της σειράς ‘Θανάσιμα Εργαλεία’. Έτσι, κατάλαβα ότι αυτό που είχα στα χέρια μου δεν ήταν ένα μόνο βιβλίο που θα έκλεινε όλα τα άλυτα ζητήματα της σειράς ‘Θανάσιμα Εργαλεία’, αλλά την αρχή μιας νέας τριλογίας γι’ αυτούς τους χαρακτήρες. (Το αστείο κομμάτι της υπόθεσης είναι ότι όταν τηλεφώνησα στον ατζέντη μου και τον εκδότη λέγοντας: «Ξέρετε εκείνο το ένα βιβλίο που έλεγα να γράψω; Λοιπόν, στην πραγματικότητα, είναι τρία βιβλία!». Θέλω να πιστεύω ότι άκουσα κεφάλια να χτυπάνε πάνω στα γραφεία της εκδοτικής. Αλλά, όταν τους έδωσα τη βασική πλοκή των τριών επόμενων βιβλίων, όλοι ενθουσιάστηκαν με την ιδέα μιας νέας τριλογίας -και πιστεύω ότι με τον ίδιο τρόπο θα ενθουσιαστούν και οι αναγνώστες της σειράς.

(Αυτό είναι το μόνο σίγουρο).

 Ερ.: Μάθαμε ότι το πρώτο βιβλίο της σειράς 
‘Θανάσιμα Εργαλεία: Η Πόλη των Οστών’ θα γίνει ταινία. 
Ποια είναι τα νέα για την ταινία;


Απ.: Νέες εξελίξεις για την ταινία θα βρίσκετε, συνήθως, στο blog μου που είναι: http://cassandraclare.livejournal.com/ 


Αυτή τη στιγμή, όλη η διαδικασία βρίσκεται σε αναμονή, δηλαδή δεν έχουν πάρει ακόμα το ‘πράσινο φως’ για να μαγνητοσκοπήσουν. Αυτό που γίνεται τώρα είναι η ανάπτυξη των βιβλίων ως ταινίες. 


Τα δικαιώματα της ταινίας έχει πάρει η Unique Features που έχει συσταθεί από τους πρώην ιδρυτές και προέδρους της New Line -οι Bob Shaye και Michael Lynne- οι οποίοι είχαν επιβλέψει και την παραγωγή της ταινίας ‘Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών’ το 2009. Η εταιρία Screen Gems (μέρος της εταιρίας Sony Pictures), συνεργάστηκε με την Constantine Films για την παραγωγή και τη μαγνητοσκόπηση της ταινίας.


Το μόνο σίγουρο, μέχρι τώρα, είναι ότι ο διευθυντής που θα είναι ο Scott Charles Stewart, η σεναριογράφος Jessica Postigo και τα δυο πρώτα ονόματα των πρωταγωνιστών, που είναι η Lili Collins (ως Clary) και ο Jamie Campell Bower (ως Jace). H εταιρία Screen Gems ήταν πολύ καλή, συμπεριλαμβάνοντας και εμένα στην όλη διαδικασία, και έτσι είμαι πολύ αισιόδοξη.

5 σχόλια:

  1. πότε θα βγεί η πόλη τον χαμένων ψηχόν???????
    ανιπομονούμαι να βγεί!!!!!!τι θα γείνι μαι την κλαιρι και τον τζεις?????θα καταφερουν να ειναι μαζί μετά από τόσα εμπόδια??????ελπίζουμαι να καταφέρουν να ειναι μαζί!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα.

    Η πόλη των Χαμένων Ψυχών εκδίδεται από αύριο στην αγγλική γλώσσα. Στην Ελλάδα έρχεται αρχές του καλοκαιριού, αν δεν απατόμαι. Όσο για τι σχέση της Κλαίρη και του Τζέις... το μαρτύριό τους δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ακόμα έχουν να περάσουν πάρα πολλά. Στο πέμπτο βιβλίο της σειράς ο Τζέις έχει εξαφανιστεί αφήνοντας πίσω του μόνο αίμα και συντρίμια. Όλοι κρατοάνε της ανάσα τους πιστεύοντας οτι ο Σεμπάστιαν τον σκότωσε. Η Κλαίρη όμως γνωρίζει μέσα στην καρδιά της ότι ο Τζέις είναι ζωντανός και μαζί με τους Λάιτγουντ πιέζουν το Κονκλάβιο να τον ψάξουν.
    Μια απρόσμενη επίθεση δαιμόνων σταματά τις έρευνες και το Συμβούλιο των Νέφελιμ αποφασίζει να δώσει προτεραιότητα στη μάχη που αναμένεται. Η Κλαίρη, ο Άλεκ και η αδερφή του όμως δεν μπορούν να μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα. Έτσι ξεκινάνε μόνοι τους για την ανέρευση του Τζέις.
    Πολλά υποσχόμενο. Έτσι;
    Πάντως για όποιον δεν μπορεί να περιμένει σίγουρα θα ευχαριστιθεί τον Κουρδιστό Πρίγκιπα, που μόλις βγήκε στα βιβλιοπωλεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως γνωρίζεται πότε θα βγει η Πόλη των Χαμένων ψυχών έχω πάθει κόλλημα με την Ιστορία και κανείς δεν διευκρινίζει ακριβώς εγώ που είμαι από Κύπρο δεν ξέρω πότε θα πρέπει να πάω να το αγοράσω... :/ αν μάθετε μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα στο facebook μου http://www.facebook.com/demetra.solomou.3?ref=tn_tnmn Σας παρακαλώ εγώ και ο πατέρας μου ανυπομονούμε για την συνέχεια όλη μέρα για αυτό λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή αναγνώστρια συμμερίζομαι και κατανοώ την αγωνία σου. Πρώτα απ' όλα να σου πω ότι το βιβλίο είναι καλύτερο απ' ότι θα μπορούσα να περιγράψω με λόγια. (Ανεβάζω λίγο την αγωνία μήπως;...) Η Πλατύπους έχει ανακοινώσει επίσημα ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές του Φθινοπώρου όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμη. Επίσης να επισημάνω ότι τα κεντρικά γραφεία της Πλατύπους βρίσκονται στην Κύπρο, οπότε αυτό δεν νομίζω ότι θα αποτελέσει καθυστέρηση για το αν θα μπορέσεις να βρεις σύντομα το βιβλίο ή όχι από την ημερομηνία έκδοσής του. Αν έχω κάτι νεώτερο θα το μεταφέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή