Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Το Φθινόπωρο της Μάγισσας


 










Τίτλος: Το φθινόπωρο της μάγισσας
Συγγραφέας: Καίτη Οικονόμου
Εκδοτικός Οίκος: Ψυχογιός
Έτος Έκδοσης: Μάιος 2011
5η Ανατύπωση: Φεβρουάριος 2012
Αρ. Σελίδων: 608

Η Μυρσίνη, καρπός του παράφορου έρωτα ενός Μακεδόνα και μιας Τσιγγάνας, μεγαλώνει ανάμεσα στους διαφορετικούς κόσμους του πατέρα και της μητέρας της, νιώθοντας πως δεν ανήκει απόλυτα σε κανέναν. Στα εννιά της χρόνια, όταν την εγκαταλείπει η μητέρα της, η μικρή Μυρσίνη πρέπει ν’ αντιμετωπίσει ολομόναχη το παράξενο χάρισμά της, την έκτη αίσθηση που έχει κληρονομήσει από την τσιγγάνα προγιαγιά της.
Αδυνατώντας να διαχειριστεί ένα χάρισμα που το βλέπει σαν κατάρα, το καταπιέζει και εντάσσεται στον κόσμο του πατέρα της. Πολλά χρόνια αργότερα, γυναίκα πια, επισκέπτεται για πρώτη φορά με το μνηστήρα της τον τόπο καταγωγής της για να τακτοποιήσει τις κληρονομικές της υποθέσεις. Κι εκεί γνωρίζει τον Στέφανο Βρεττό, έναν άντρα που ανατρέπει όλες τις βεβαιότητες της ζωής της.
Στη φθινοπωρινή Μακεδονία, ο διαισθητικός της εαυτός αφυπνίζεται έπειτα  από ένα λήθαργο που κράτησε είκοσι χρόνια. Κι ενώ η Μυρσίνη παλεύει με τα χαώδη συναισθήματά της, ένας άγνωστος εχθρός επιβουλεύεται τη ζωή της…


 Άποψη

Στις δεντροφυτεμένες εκτάσεις με τα πλούσια χώματα και τα κρυστάλλινα, γάργαρα νερά της ελληνικής υπαίθρου γεννιέται ένας δυνατός παράνομος έρωτας, ήδη καταδικασμένος από τα πρώτα του βήματα.


Καταδικασμένος από την ίδια την κοινωνία ως ταμπού μιας και η σχέση μιας μικρής τσιγγάνας και ενός Έλληνα δεν θα μπορούσε ποτέ να συγχωρεθεί από την ίδια του την οικογένεια όσο και από τους συγχωριανούς του.
Απτόητος στην κριτική της οικογένειάς του και της μικρής κοινωνίας, ο νεαρός, κόβει κάθε είδους σχέση και ακολουθεί το δρόμο της καρδιάς του, παίρνοντας μαζί του τη μικρή τσιγγάνα μακριά από τα αιχμηρά λόγια και τις επίπονες κριτικές ματιές. Ζούνε μακριά από τον τόπο που μεγάλωσε και παλεύει κάτω από το ζυγό των κοινωνικών αξιώσεων και της βιοπάλης χωρίς την ασφάλεια που του προσέφερε μέχρι τότε η οικογένειά του, και καταφέρνει να φτιάξει μια οικογένεια με τη τσιγγάνα και το μικρό κοριτσάκι που είναι καρπός του παράφορου έρωτά τους.

Σύντομα όμως η τσιγγάνικη καρδιά παρασύρεται από την ελευθερία που δεν γνωρίζει όρια και παρατάει τον άνδρα που την αγάπησε τόσο πολύ και τη μικρή της κόρη μόλις σε ηλικία εννέα χρονών.

Η μικρή Μυρσίνη πονεμένη και προδομένη από τη μητέρα της ζητάει την πατρική αγκαλιά και καταπιέζει όλες εκείνες τις παραδόσεις και τα χαρίσματα που το τσιγγάννικο αίμα της και η μητέρα της τής διδάξανε. Ένα από αυτά και το παράξενο χάρισμα της 6ης αίσθησης (και κάτι παραπάνω) που έρχεται σαν κληρονομιά.

Αποφασίζει να ζήσει σαν κανονικός απλός άνθρωπος δίπλα στον πατέρα της και την κοινωνία που δεν συγχωρεί τα σφάλματα της καρδιάς. Μέχρι που ο πατέρας της πεθαίνει.

Η Μυρσίνη γνωρίζει για άλλη μια φορά τον πόνο του να χάνει κανείς την ασφάλεια που παρέχει ο γονέας και καταλήγει στην αγκαλιά του δικηγόρου της οικογένειας. Εκείνος με τη σειρά του την προτρέπει να γυρίσει πίσω στη γενέτειρα του πατέρα της και στην τεράστια περιουσία που έχει της έχει αφήσει σαν κληρονομιά, με σκοπό να την ρευστοποιήσει.

Η οικογένεια Βρεττού όμως δεν θα αποδειχτεί τόσο εύκολα συνεργάσιμη. Ο Στέφανος Βρεττός θα καταφέρει τη Μυρσίνη να μείνει για λίγο κοντά τους, στις πανέμορφες εκτάσεις της Μακεδονικής γης, ώστε να γνωρίσει πόσο σημαντική είναι η κληρονομιά που της άφησε ο πατέρας της.

Κοντά στον Στέφανο η Μυρσίνη θα γνωρίσει τον πραγματικό έρωτα και θα αφυπνιστούν μέσα της συναισθήματα και χαρίσματα που μέχρι τώρα είχε θαμμένα βαθιά μέσα στη καρδιά και την ψυχή της.

Μια σειρά από ατυχή συμβάντα όμως θα κάνουν τη Μυρσίνη όχι μόνο να ανοίξει τα μάτια της στον αληθινό σκληρό κόσμο για πρώτη φορά, αλλά και να καταλάβει ότι κάτι κακό υπάρχει σε αυτό το μέρος, κάτι που επιβουλεύεται την ίδια της τη ζωή. Σύντομα θα καταλάβει ότι γύρω της υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο δεν την αγαπάνε, αλλά προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν και να την τσακίσουν.

Με αστείρευτες ποσότητες ρομαντισμού και μυστικιστικής διάθεσης η συγγραφέας Καίτη Οικονόμου μας ταξιδεύει στις μαγικές εκτάσεις της Μακεδονίας όπου ένας δυνατός έρωτας θα γεννηθεί και θα ανθήσει, δημιουργώντας θανάσιμες καταστάσεις.

Θα μπορέσουν ο Στέφανος και η Μυρσίνη να βρουν το δρόμο της καρδιάς; Θα μπορέσει η Μυρσίνη να ανταπεξέλθει στις παγίδες που βρίσκονται μπροστά της και να κρατήσει ασφαλείς αυτούς που αγαπάει αλλά και την ίδια της τη ζωή;

Η Καίρη Οικονόμου ξεπλέκει με μαεστρία την πλοκή μιας μαγικής ιστορίας παίζοντας με τις λέξεις σαν καλλιτέχνης. Μας μαγεύει με το τραγούδι της και μας αφυπνίζει κάνοντας την καρδιά μας να ανυψωθεί και να γεμίσει με εικόνες, χρώματα και μυρωδιές.

Οι περιγραφές της κάθε άλλο παρά απαρατήρητες περνάνε. Θα δούμε την εποχή του Φθινοπώρου, τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τον αγώνα της αγροτικής βιοπάλης με τελείως διαφορετικά μάτια. Με τα μάτια μιας ποιήτριας.

Ψάξτε αυτό το βιβλίο με το χέρι στην καρδιά και θα επιβραβευτείτε. Γιατί ο έρωτας είναι μαγικός και τα η ψυχή μόνο να ερωτευτεί μπορεί μέσα από τις σελίδες αυτής της αξιαγάπητης ιστορίας.

Η συγγραφέας


 




Η ΚΑΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα ως μεταφράστρια δεκάδων βιβλίων για ενηλίκους και παιδιά, μεταξύ των οποίων και της παγκοσμίως αγαπημένης σειράς με τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ. Έχει γράψει έξι μυθιστορήματα. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός θα βρείτε ακόμη τη ‘Λευκή Ορχιδέα’ και το ‘Έρωτας Πόλεμος’.

4 σχόλια:

  1. Ξέρεις ότι έχω ένα θέμα με αυτά τα βιβλία! :P
    Βασικά τα διαβάζω, μόνο όταν έχω ξεμείνει από ξένα. (σκέψου ότι έχω 2 της Οικονόμου πάνω από 4 χρόνια στο ράφι) :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν συνηθίζω τις ρομαντικές ιστορίες. Είναι πολύ κλισέ. Η ελληνική αγορά είναι γεμάτη από αυτές. Όμως αυτή εδώ είχε κάτι διαφορετικό, κάτι ανατρεπτικό. Ίσως να ανοίγεται ο δρόμος για καινούριες περιπέτειες προς τον κόσμο της Φανταστικής Λογοτεχνίας και αυτή τη φορά να είναι Έλληνες οι συγγραφείς.... εεεε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό σαν ιδέα διαφορετικό απο την νέα ιστορια στην ελληνικη λογοτεχνεία! Πολυρομάτζο και σε πολλά σημεία θυμίζει άρλεκιν! Σημείωσε καλες πωλήσεις όμως! Αρα είναι αυτό που ήθελε ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. I'm back....

    Συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω. Το ρομάντζο είναι αυτό που συνηθίζεται πολύ στην ελληνική αγορά. Το συγκεκριμένο ανάγνωσμα όμως -θα σθμφωνήσουν όλοι- πως φέρνει μια πνοή φρέσκου αέρα στα κλισέ που λέγαμε παραπάνω χωρίς να αρνείται τους παλιούς καλούς αναγνώστες των ρομαντικών ιστοριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή