Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Μερσέντες Χιλ


 









ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΧΡΥΣΑ ΔΗΜΟΥΛΙΔΟΥ
ISBN:  978-960-453-801-0
ΑΡ. ΣΕΛΙΔΩΝ:  504
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ:  ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Η Χρύσα Δημουλίδου δεν χρειάζεται συστάσεις. Όλοι λίγο πολύ τη γνωρίζουν για τα βιβλία προς μετρούν τον αριθμό είκοσι εκ των οποίων τέσσερα παραμύθια για παιδιά και μια ποιητική συλλογή. Τα δυο τελευταία βιβλία της κυρίας Δημουλίδου έχει εκδόσει ο οργανισμός ΨΥΧΟΓΙΟΣ με το όνομα Χρυσηίδα Δημουλίδου και πρόκειται για την ποιητική συλλογή «Πόσο κοστίζει η βροχή» και το λογοτεχνικό της έργο «Μερσέντες Χιλ»......



Με πρώτη έκδοση 40.000 αντίτυπα το βιβλίο Μερσέντες Χιλ είναι αφιερωμένο στον πατέρα της ο οποίος της μετέφερε -όπως μας λέει στην αφιέρωση της- την αγάπη της για τη μάθηση, τον κινηματογράφο και τις τέχνες.
Πραγματικά το βιβλίο μιλάει για μια σταρ του βωβού κινηματογράφου στις ΗΠΑ του 1930. Η Ερνέστα, μια άσημη και φτωχή κοπέλα κατορθώνει, με εφόδιο την εκπληκτική ομορφιά της, να γίνει η διασημότερη ηθοποιός της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, που κάνει τότε τα πρώτα της βήματα. Με το νέο της όνομα -Μερσέντες Χιλ- τα έχει όλα (εκτός από τον άντρα που αγαπάει) και για κάποια χρόνια είναι η βασίλισσα του Χόλιγουντ. Όταν όμως η ομορφιά της θα αρχίσει να θαμπώνει, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει ψυχολογικά τη φθορά του χρόνου, θα οργανώσει την «εξαφάνισή» της και θα βρει καταφύγιο σε ένα αρχοντικό της Ύδρας, ώστε κανείς να μην τη δει να γερνάει. Δεκαετίες αργότερα, γερασμένη και ξεχασμένη, θα δεχτεί την επίσκεψη μιας παράξενης γυναίκας που της υπόσχεται μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Η Μερσέντες θα ακολουθήσει τις υποδείξεις της αλλά θα ανακαλύψει ότι η ζωή δεν είναι κινηματογραφική ταινία, στην οποία μπορείς να κάνεις rewind...
Δεν είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέα που διαβάζω, αφού κάμποσα από αυτά έχουν πέσει στα χέρια μου καθώς και παραμύθια για παιδιά. Προσπάθησα κατά την ανάγνωση του βιβλίου να διώξω οτιδήποτε έχω διαβάσει γι’ αυτή και να εστιάσω στο νέο μυθιστόρημα που μιλάει για τη χλιδή του κινηματογράφου, την εξωτερική ομορφιά και τον έρωτα, που όπως γράφει και η ίδια είναι το πρώτο της επιχείρημα, το οποίο όμως μπλέκεται με αληθινά γεγονότα της αμερικανικής ιστορίας με αναφορές σε ημερομηνίες και πραγματικά ονόματα ηθοποιών.
Χωρίς ενδοιασμούς λοιπόν πρέπει να πω ότι διάβασα ένα «χορταστικό» μυθιστόρημα για τον έρωτα με λεπτομερειακές απεικονίσεις των συναισθημάτων της ηρωίδας –από την πικρία της για το χρόνο που περνάει και χάνει την εξωτερική της ομορφιά μέχρι και το βαθύ έρωτα που έχασε. Σου έδινε την εντύπωση κινηματογραφικής ασπρόμαυρης ταινίας, όπου περιμένεις να πεταχτούν μέσα από τις σελίδες ο Τσάρλι Τσάπλιν και η Γκρέτα Γκάρμπο. Η χρονική αντιστροφή είναι λειτουργική και μέσα σε δυο τρεις παραγράφους η συγγραφέας κατάφερε να περιγράψει τις έννοιες του χρόνου και της συμπαντικής νομοτέλειας. Χρησιμοποιείται χωρίς υπερβολή, ως «παράθυρο» σε μια διαφορετική, διευρυμένη θεώρηση της ζωής.
Η ροή του για μένα ήταν κάπως μπερδεμένη αφού σε όλη το μήκος των 498 σελίδων του μεταπηδούσε από το παρόν στο παρελθόν χωρίς προειδοποιήσεις. Κατά την προσωπική μου άποψη ο τρόπος γραφής και κυρίως στη χρήση των πολλών και βαρύγδουπων επιθέτων, με κλισέ εκφράσεις και εξαντλητικές περιγραφές ανθρώπων και καταστάσεων μπλοκάρουν την εξέλιξη της αφήγησης και φτάνουν στο σημείο της υπερβολής αν όχι της επανάληψης.
Επίσης η δράση των χαρακτήρων πνίγεται σε ένα ωκεανό συναισθημάτων παρά το γεγονός ότι η συγγραφέας καταφέρει να αποδίδει το συγκεκριμένο τομέα με δύναμη και χωρίς μελό καταστάσεις.
Βέβαια όλα αυτά είναι δική μου άποψη και αν όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, τότε οι πωλήσεις των βιβλίων της και οι φανατικοί αναγνώστες της δικαιώνουν την επιλογή της. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, πάντως, αυτή η επιλογή την εγκλωβίζει στην επανάληψη και την εμποδίζει να εξελιχθεί συγγραφικά ως προς τον τρόπο γραφής της. Όπως και να έχει, πέρασα καλά διαβάζοντας το βιβλίο της και δεν μετανιώνω που το επέλεξα...

Η συγγραφέας
Η ΧΡΥΣΗΙΔΑ-ΧΡΥΣΑ ΔΗΜΟΥΛΙΔΟΥ γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες και ζει στην Αθήνα. Εμφανίστηκε στην ελληνική λογοτεχνία το Δεκέμβριο του 1997 και από τότε μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί δεκατέσσερα βιβλία της για ενηλίκους και τέσσερα παραμύθια για παιδιά. Όλα της τα βιβλία έχουν γίνει μπεστ σέλερ. Για το βιβλίο της ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΗ ΝΥΦΗ τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο Αναγνωστικού Κοινού στην Κύπρο, και παράλληλα ήταν υποψήφια για το ίδιο βραβείο και στην Ελλάδα, ενώ το βιβλίο της ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ κυκλοφορεί και στη Βραζιλία. Για το βιβλίο της ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ ήταν υποψήφια για τα βραβεία "Γυναίκα της χρονιάς 2007" του περιοδικού Life & Style. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σεναρίου, γράφει σενάριο, στίχους, ποιήματα και δημιουργεί πίνακες κολάζ. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί σεμινάρια με θέμα τη φιλοσοφία. Είναι φανατική φιλόζωος, οικολόγος και ακτιβίστρια, και θεωρεί ότι τα παιδιά είναι η μοναδική ελπίδα για ένα ειρηνικό αύριο, αρκεί να γαλουχηθούν σωστά.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη συγγραφέα στο κινητό τηλέφωνο 6934 765 161, στην ηλεκτρονική διεύθυνση dimoulidouch@ath.forthnet.gr και στην προσωπική της ιστοσελίδα www.chryssadimoulidou.tk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου