Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Η Προφητεία των Αδελφών

 









ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: MICHELLE ZINK
ISBN:  978-960-6665-43-1
ΑΡ. ΣΕΛΙΔΩΝ:  416
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ:  ΠΛΑΤΥΠΟΥΣ

Η Προφητεία των Αδελφών της συγγραφέα Μισέλ Ζίνκ πρόκειται για ένα γοτθικό μυστήριο γεμάτο ξόρκια, αριστοτεχνικά αυτόνομο που όμως αφήνει το χώρο για να γίνει άλλη μια τριλογία. Πρόκειται για ένα βιβλίο που με βρήκε προ εκπλήξεως αφού σε καμία περίπτωση δεν περίμενα να «αγκιστρωθώ» από τις πρώτες δυο σελίδες σε μια ατμοσφαιρική ιστορία βουτηγμένη σε διαβολικές δυνάμεις, θρήνους και δυνατά συναισθήματα που σύντομα ανακάλυψα ότι πρόκειται για την πιο κλασική διαμάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό............





Μόνο που αυτή τη φορά η αρχαία διαμάχη χωρίζει δυο αδερφές. Η Λία και η Άλις είναι δίδυμες με τη Λία μερικά λεπτά μεγαλύτερη. Όμως η Άλις είναι αυτή που εκπέμπει την φιλοδοξία και αυτοπεποίθηση, ενώ η Λία είναι λίγο περίεργη αλλά με καλή καρδιά και ευγενική ψυχή.
Η ιστορία μας μεταφέρει στην Νέα Υόρκη την εποχή των κορσέδων και των μεσοφοριών, ενώ η γλώσσα της συγγραφέα απλή και συγκρατημένη παρουσιάζει το απόλυτο σκηνικό με ανατριχιαστικές σκηνές και σκοτεινό αέρα μυστηρίου. Η Λία, η Άλις και ο αδερφός τους Χένρι έχουν μόλις μείνει ορφανά αφού ο πατέρας πεθαίνει ενώ η μητέρα τους είναι ήδη νεκρή από αρκετά χρόνια. Ένα περίεργο σημάδι εμφανίζεται στον καρπό της Λία λίγες ώρες μετά το θάνατο του πατέρα της για το οποίο δεν γνωρίζει τίποτα και της δημιουργεί φόβο και πολλά ερωτηματικά και έτσι ξεκινά το ταξίδι της ανακάλυψης. Το θέμα όμως είναι ότι αυτό που θα βρει μπορεί να μην της αρέσει καθόλου, αφού αυτή και η αδερφή της είναι μοιραίο να καλύψουν κρίσιμους αλλά αντίθετους ρόλους σε μια διαμάχη που μαίνεται από την αρχή του κόσμου. Δυστυχώς όμως καμία από τις δυο αδελφές δεν είναι ταιριάζει στο ρόλο που τους ανατίθεται. Η μία αδελφή θα πρέπει η εμφανιστεί ως «φύλακας» της ειρήνης ενώ η άλλη αδελφή θα πρέπει να γίνει η «πύλη» για την Αποκάλυψη και την καταστροφή του κόσμου. Που θα οδηγηθεί η Λία μέσα από αυτή την ιστορία; Ποιος είναι ο ρόλος που πρέπει να καλύψει; Θα καταφέρει να σταματήσει την αδελφή της; Θα ξεδιαλύνει το μυστήριο του θανάτου των γονιών της αλλά και να σώσει το φίλο της -Τζέιμς- που από την παιδική της ηλικία κρατά την καρδιά της; Όταν το σκοτάδι αρχίσει να καταπατά το φως, μια καινούρια πρόκληση ξεκινά. Θα μπορέσει η δύναμη της αγάπης τους να τους κρατήσει μαζί;
Η συγγραφέας Μισέλ Ζινκ, με βάση τη μεγάλη προφητεία, «έχτισε» γύρω της με λανθασμένες και αποσπασματικές εξηγήσεις, παρανοήσεις, και μεθοδικά αλλά εμπνευσμένα απαγωγικά συμπεράσματα να περιπλέκουν και να εμπλουτίζουν την ιστορία με τέτοιο τρόπο που ο αναγνώστης σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί ότι διαβάζει κάτι ψεύτικο και ανούσιο.
 «Η προφητεία των Αδελφών» είναι το καταπληκτικό ντεμπούτο της ταλαντούχας συγγραφέας Μισέλ Ζινκ, μια ακαταμάχητη περιπέτεια γεμάτη ένταση και σασπένς.
Μέρους αυτού που έκανε τόσο καλό αυτό το βιβλίο είναι ότι κράτησε την απλότητα της ιστορία μέσα από την πολυπλοκότητα που θέλουν να δημιουργούν τα σκοτεινά μυστήρια του είδους. Μέσα από τις πολλές ανατροπές και τις στροφές της πλοκής περίμενα ότι θα μπερδευτώ σε κάποιο σημείο αλλά ο τρόπος σκέψης της συγγραφέας παρέμεινε ρευστός και πολύ εύκολος στο να τον ακολουθήσει κάποιος.  Η Μισέλ Ζινκ δούλεψε πολύ για αυτό το βιβλίο. Η έρευνά που έκανε η συγγραφέας φαίνεται σε κάθε στιγμή που καλείται μέσα από την ιστορία, ενώ οι ανατροπές και τα αναπάντεχα γεγονότα έκαναν την πλοκή πολύ απρόσμενη αλλά την ίδια στιγμή παρέμεινε άνετη και ευκολοδιάβαστη.
Σίγουρα υπάρχει κάτι πολύ σκοτεινό σε αυτή την ιστορία που δεν είναι γι αυτούς που φοβούνται εύκολα. Ανάμεσα στις φωνές που ακούγονται μέσα στο σκοτάδι και στις μεσονύχτιες τελετές, κάτι ανατριχιαστικό υπάρχει. Ο καλύτερος τρόπος που μπορεί να περιγραφεί αυτό το βιβλίο είναι σκοτεινό και απολαυστικά εθιστικό. Μια απόλαυση που σχεδόν πρόκειται για αμαρτία.


Η συγγραφέας

H Michelle Zink ζει στη Νέα Υόρκη, και ανέκαθεν τη γοήτευαν οι αρχαίοι μύθοι και θρύλοι. Καθώς δεν ικανοποιείται ποτέ με την απλή ανάγνωσή τους, συνήθως καταλήγει να θέτει το ερώτημα: «Κι αν;» Κάποιες φορές το να ρωτάς απλά οδηγεί σε περισσότερες ερωτήσεις, αλλά μία στο τόσο, όταν όλα ταιριάξουν αρμονικά, μια ιστορία γεννιέται. Η Προφητεία των Αδελφών είναι μία από αυτές τις ιστορίες.

5 σχόλια:

  1. Θέλω εδώ και καιρό να το διαβάσω αλλά υπήρξαν κάποιοι που με απέτρεψαν και δεν το αποφάσιζα. Μετά την κριτική σου πάντως θα το κάνω άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα σου πω για την δική μου αντίδραση, θα σου πω για της αδερφής μου. Όταν με ρώτησε τι να διαβάσει της έδωσα το συγκεκριμένο βιβλίο. Δυο ημέρες μετά με πήρε τηλέφωνο και γκρίνιαζε. Της ήταν απίστευτο ότι τελείωσε. Είναι το μόνο βιβλίο που περιμένει τη συνέχειά του.
    Ο αέρας που αποπνέει είναι βαρύς, σχεδόν σαν να παρακολουθείς ιστορία τρόμου... ίσως αυτό να απέτρεψε κάποιους από την ανάγνωσή του. Αυτοί είναι όμως που έχασαν ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ααα... και αυτό έχει συνέχεια;;;
    (άσχετο και πάλι αλλά, να διαβάσεις οπωσδήποτε το Ρίγος - δες στο blog μου για να πάρεις μια ιδέα - είναι μοναδικό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι σχεδόν ανεξάρτητο αλλά σου αφήνει αρκετά ερωτηματικά. Μοιάζει με αυτοτελή επισόδειο σειράς.
    Πολύ ενδιαφέρον τίτλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία! Μπαίνει (και αυτό) στην λίστα!!! :)
    Είναι καταπληκτικό, από τον τίτλο και το εξώφυλλο μέχρι και το φινάλε που σε βρίσκει με δάκρυα στα μάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή