Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Αγγελική σιωπή


 

Ένας έκπτωτος άγγελος. 
Μια απαγορευμένη αγάπη.

 





Τίτλος: Αγγελική Σιωπή (Hush Hush)
Συγγραφέας: Becca Fitzpatrick
Εκδ. Οίκος: Φανταστικός Κόσμος
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. Σελίδων: 368

Είχατε ποτέ νευρικότητα για το βιβλίο που θα διαβάζατε; Εγώ την είχα. Όταν έχω μπροστά μου ένα βιβλίο που υπόσχεται τόσα πολλά όσο η Αγγελική Σιωπή αγχώνομαι ότι ίσως τελικά… θα έπρεπε να «κρατώ μικρό καλάθι»; Το απίστευτο εξώφυλλό του  σου διεγείρει τις αισθήσεις και σε τραβάει σαν μαγνήτης να το αγγίξεις. Αφού το βιβλίο μιλάει για έκπτωτους αγγέλους, τι πιο φυσικό από έναν άγγελο με κατεστραμμένα φτερά που πέφτει από τον ουρανό με το σώμα του σε στάση πόνου; Κι όμως ο σκοτεινός ουρανός και οι κόκκινες πινελιές των φτερών που αναδεύονται στα σύννεφα είναι σίγουρα ο προάγγελος του ατμοσφαιρικού σκηνικού που στήνεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου και σε παγιδεύει μέχρι και τις τελευταίες του λέξεις.
Για να πω την αλήθεια, λοιπόν, κράτησα το συγκεκριμένο βιβλίο στο κομοδίνο μου για τρεις ολόκληρες ημέρες προσπαθώντας να πάρω την απόφαση να το ανοίξω επιτέλους. Όταν τελικά το έκανα πρέπει να πω πως δεν το μετάνιωσα καθόλου.

Περίληψη του βιβλίου:
Για τη Νόρα Γκρέι, ένα ειδύλλιο δεν ήταν στα σχέδιά της. Ποτέ δεν της άρεσαν ιδιαίτερα τα αγόρια στο σχολείο της, ανεξάρτητα από το πόσο η κολλητή της, η Βι, τους ωθεί σ’ εκείνη. Ποτέ, μέχρι που εμφανίστηκε ο Πατς. Με το αβίαστο χαμόγελό του και με μάτια που μοιάζουν να κοιτάζουν μέσα της, η Νόρα νιώθει έλξη για εκείνον πέρα από κάθε λογική. Δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα πρέπει να πέσει στην αγκαλιά του ή να το βάλει στα πόδια και να κρυφτεί. Κι όταν προσπαθεί να αναζητήσει ορισμένες απαντήσεις, ανακαλύπτει ότι βρίσκεται κοντά σε μία αλήθεια πολύ πιο ανησυχαστική απ’ οτιδήποτε την κάνει να αισθάνεται ο Πατς. Γιατί η Νόρα βρίσκεται καταμεσής μίας μάχης που μετρά αιώνες ανάμεσα στους αθάνατους και στους έκπτωτους – και αργά ή γρήγορα, πρέπει να επιλέξει πλευρά…

Αν λοιπόν γυρεύετε άλλο ένα ρομαντικό ειδύλλιο ανάμεσα σε δυο έφηβους με φιλάκια και αγκαλίτσες, τότε κάνατε λάθος. Τίποτα δεν είναι απλώς ρομαντικό και γλυκό ανάμεσα στον Πατς και τη Νόρα.
Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας είναι δυναμική. Το καλό κορίτσι που έχει διαλέξει την πορεία του. Θέλει να είναι καλή μαθήτρια, καλή κόρη και καλή φίλη, όχι γιατί το απαιτούν οι καταστάσεις, αλλά γιατί η ίδια το θέλει και το κάνει. Στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου βλέπουμε να στήνεται το περιβάλλον και οι καταστάσεις που έσπρωξαν τη Νόρα να είναι το κορίτσι για το οποίο διαβάζουμε αυτή την ιστορία. Η Νόρα είναι μια καλή μαθήτρια που σέβεται τις προσπάθειες της μητέρας της για καλύτερη ζωή και προσπαθεί και η ίδια να μη δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και καλή φίλη με τη Βι που παρά τους μπελάδες που δημιουργεί στην κολλητή της, πάντα η Νόρα καταφέρνει να βρίσκει την ισορροπία στη σχέση τους.
Τότε όμως ο καθηγητής της βιολογίας αποφασίζει ότι θέλει να «αναταράξει τα νερά» της τάξης του και έτσι όλοι οι μαθητές πρέπει να αλλάξουν θέσεις στέλνοντας τη Νόρα να καθίσει δίπλα στο νεόφερτο μαθητή.
Ο Πατς είναι μυστήριος, κακός, σκοτεινός και κυρίως μας «σπάει τα νεύρα». Τα σχόλια του πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια του «καθώς πρέπει» και μας στέλνει να τρέχουμε για τις κερκίδες, το ίδιο και τη Νόρα. Και το καλύτερο είναι ότι δεν τον νοιάζει καθόλου. Πώς όμως θα αντιδρούσαμε σε οποιοδήποτε σχόλιο μας έκανε ο πιο σέξυ «bad boy» τύπος σε όλο το σχολείο; Ακριβώς αυτό! Θα λιώναμε. Το ίδιο έκανε και η Νόρα. Από την μία θέλει να τρέξει και να κρυφτεί και από την άλλη της χαμογελάει και αυτή λιώνει. Η δράση - αντίδραση που παρακολουθούμε να ξετυλίγεται ανάμεσα στο ζευγάρι και οι πνευματώδη διάλογοι τους κάνουν τις σελίδες να παίρνουν φωτιά χωρίς καν ένα άγγιγμα… έστω ένα φιλί… τίποτα απολύτως. Η χημεία μεταξύ τους μοιάζει με χημική αντίδραση που καταλήγει σε έκρηξη.
Για λόγους, λοιπόν, που ούτε και η ίδια η πρωταγωνίστρια μπορεί να καταλάβει ο Πατς έχει κολλήσει στο μυαλό της (και δεν την κατηγορώ καθόλου γι’ αυτό), όπου και αν πηγαίνει τον βρίσκει μπροστά της και πίσω από κάθετι που συμβαίνει είναι πάντα παρών. Τι συμβαίνει με τον Πατς; Και ποιος είναι στ’ αλήθεια;
Η συγγραφέας Μπέκα Φίτζπατρικ έχει ένα καταπληκτικό τρόπο να διηγείται την ιστορία της χωρίς να αποκαλύπτει τίποτα και να κρατάει τον αναγνώστη στην άκρη της καρέκλας του. Ένα καταπληκτικό κουβάρι αγγελικής ιστορίας ξετυλίγεται για να μας παρουσιάσει μια καταπληκτική περιπέτεια με πλούσιο παρασκήνιο και «κακούς» που πετάγονται από παντού.
Έτσι λοιπόν καθώς η Νόρα προσπαθεί να προσδιορίσει τι συμβαίνει με τον Πατς, παρακολουθούμε άλλη μια ιστορία να ξεδιπλώνεται στα περίχωρα. Ένα σκοτεινό μυστήριο παρουσιάζεται όπου ένας μαθητής ανακαλύπτεται νεκρός και η Νόρα ανακαλύπτει ξαφνικά ότι γνωρίζεται με τον ύποπτο της δολοφονίας. Και ίσως φαίνεται να είναι η τυχερή της ημέρα γιατί όχι μόνο γνωρίζεται με τον ίδιο αλλά και τον ανησυχητικά ήσυχο φίλο τους, αλλά φαίνεται ότι ενδιαφέρεται κιόλας και περισσότερα πράγματα απ’ ότι η φιλία. Και καθώς προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει με αυτή την ιστορία, πρέπει να δούμε και τις συμβαίνει με αυτόν που προσπαθεί να σκοτώσει τη Νόρα. Γιατί στο κάτω κάτω η Νόρα δεν είναι παρά ένα απλό καθημερινό κορίτσι. Σωστά;
Η Μπέκα Φίτζπάτρικ κατάφερε να δημιουργήσει με μαεστρία μια αρκετά σκοτεινή ιστορία χωρίς όμως να το παρακάνει. Η ροή της ιστορίας μοιάζει με υγρή μαύρη σοκολάτα που μπερδεύεται με το πιο ελαφρύ και γλυκό παγωτό βανίλια που θα μπορούσε να βρει κανείς. Τα συναισθήματα που προκαλεί το βιβλίο είναι αρκετά έντονα, δημιουργώντας πολλές φορές το δέρμα μου να ανατριχιάσει σε αλλόκοτες σκηνές και άλλες να χαμογελάω χωρίς να το έχω καταλάβει σε τρυφερές.
Από την πλοκή που έχει η ιστορία φαίνεται ότι η συγγραφέας ξεπέρασε τον εαυτό της δημιουργώντας απίστευτες «στροφές» καταφέρνοντας να κρατά τον αναγνώστη στο σκοτάδι μέχρι και την τελευταία σελίδα του βιβλίου. Η Αγγελική Σιωπή ή αλλιώς Hush Hush είναι το πρώτο μέρος μιας σειράς βιβλίων που δεν πρέπει να χάσετε.

Η συγγραφέας 

 


 

Το πρώτο βιβλίο της Μπέκα Φίτζπάτρικ μπήκες αμέσως μετά την έκδοσή του στη λίστα με τα πιο ευπώλητα βιβλία των New York Times. Πήρε πτυχίο στην υγεία αλλά τα παράτησε αφού την κέρδισε το συγγραφικό της ταλέντο. Όταν δεν γράφει, συνήθως κάνει τζόκινγκ ή ψάχνει τα ράφια των καταστημάτων για παπούτσια. Έχει βάλει στόχο να δοκιμάσει κάθε πιθανή και απίθανη γεύση παγωτού που υπάρχει. Ζει στο Κολοράντο σαν το μοναδικό κορίτσι σε ένα σπίτι γεμάτο από αγόρια.

18 σχόλια:

  1. Καλά... το λάτρεψα... δεν σου λέω τίποτα!!!
    Ερωτεύτηκα τον Πάτς, καρδιοχτύπησα με την ιστορία και περιμένω πως και πως το επόμενο...
    Μπορείς να δεις και αναλυτικότερα την άποψή μου! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία και η κριτική σου... ίσως περισσότερο σαφής ως προς το βιβλίο, αφού εμένα περισσότερο με συνεπείρε ο τρόπος με τον οποίο γράφτηκε το ειδύλλιο.... Περιμένω όμως με αγωνία και το Κρεσέντο... ακόμα έχω πολλές ερωτήσεις για τους αγγέλους της Becca Fitzpatrick και την ιστοριά πίσω από αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ριτάκι και η δικιά σου σαφέσταστη είναι... :)
    Εγώ να δεις απορίες που έχω! Και πως να περιμένεις 6 μήνες (γιατί κάπου τόσο θα κάνει λογικά).
    Μα πως να μην 'πέσεις' στα δίχτυα του, όχι πες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι εκδόσεις Φαντασστικός κόσμος δεν έχουν ανακοινώσει κάτι. Αν το κάνουν όμως θα το δημοσιεύσουμε αμέσως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπολογίστε ότι οι εκδόσεις του Φανταστικού Κόσμου κάνουν τις εκδόσεις βιβλίων με συνέχειες ανά 6 μήνες περίπου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο τίτλος του δεύτερου βιβλίου είναι: Κρεσέντο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. παιδιά η συνέχεια της αγγελικής σιωπής είναι το Κρεσέντο? πότε περίπου θα βγει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι, η συνέχεια είναι το Cresendo και το 3ο λέγεται Silence. Απ' ότι μου είπαν υπολογίζουν Ιούνιο και κατά πάσα πιθανότητα το 3ο θα βγει Δεκέμβριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. apisteyto telio sinarpastiko!!!erwteutika to pats kai to diavasa se 2 nixtes[kai den diavazw toso grigora]!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χαιρόμαστε πολύ για το σχόλιό σου. Αν θέλεις πες μας τι σου έκανε περισσότερο εντύπωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γειά σου Ρίτα!

    πρέπει να σου πω οτι σε ανακάλυψα μέσα από τα σχόλια σου στο blog της αγαπημένης μου Γιώτας! Αυτό το βιβλίο κάποια στιγμή είπα να το πάρω αλλά μετά μου έδωσε την εντύπωση πως είναι παραπλήσιο του Αγγελοι..λάθος κάνω? από ότι βλέπω σας άρεσε πολύ, και στην Γιώτα επίσης από ότι βλέπω που τα γούστα μας είναι κοινά..! Άρα μάλλον λανθασμένο συμπέρασμα έβγαλα..τέλειο εξώφυλλο πάντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου Αλεξία και καλωσόρισες.
    Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχει σχέση με το βιβλίο Άγγελοι. Είναι δυο τελείως διαφορετικές ιστορίες. Πραγματικά είναι πολύ ωραίο βιβλίο και μάλιστα θα έλεγα αρκετά καλύτερο από το βιβλίο οι Άγγελοι αν και δεν θα έπρεπε να συγκριθούν αφού μιλάμε για διαφορετικά πράγματα.
    Το εξώφυλλο είναι από τα καλύτερα που έχω δει μέχρι σήμερα εκτός ίσως από τα εξώφυλλα των Θανάσιμων Εργαλείων. Αλλά εκεί πάλι μιλάμε για την τελειότητα του είδους και σε ιστορία και σε πρόζα και σε σχεδιασμό.

    Χάρηκα πολύ που πέρασες και από δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το εξώφυλλο είναι απλά ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!!
    Αλλά και η υπόθεση δεν πάει πίσω. Και δεν έχει καμία σχέση με τους "Άγγελους" του Ψυχογιού. Αυτό βασίζεται στον original θρύλο των έκπτωτων, σχετικά με το βιβλίο του Ενώχ κλπ. αλλά δεν θέλω να αποκαλύψω περισσότερα μιας και το Αλεξάκι μας δεν το έχει διαβάσει ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συμφωνώ απολύτως με τον από πάνω...χεχε!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. το δεύτερο στα ελληνικά θα λέγεται καταιγίδα και θα βγει 01/06/2012.....δν ειμαι σίγουρη αλλα έτσι είδα σε μια ιστοσελίδα...τώρα αμα ισχύει δεν ξερω :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν ισχύει! Είναι φίλος μου ο υπεύθυνος του εκδοτικού και μου είπε ότι θα βγει μέσα στον Ιούνιο αλλά ακόμα δεν έχουν ακριβή ημερομηνία και το 3ο αν όλα πάνε καλά, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή