Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Όμορφο Σκοτάδι











Τίτλος: Beautiful Darkness
Σειρά: Τα Χρονικά των Κάστερ
Συγγραφέας: Kami Garcia & Margaret Stohl
Μετάφραση: Πηνελόπη Τριάδα
Εκδοτικός Οίκος: Πλατύπους
Έτος Έκδοσης: Δεκέμβριος 2010
Αρ. Σελίδων: 544


Μια ακόμα εξαιρετική προσθήκη στη σειρά τα Χρονικά των Κάστερ μας δίνουν οι δυο ταλαντούχες συγγραφείς Κάμι Γκαρσία και Μάργκαρετ Στολ. 544 λαχταριστές σελίδες υπόσχονται να μεταφέρουν τον αναγνώστη στο πιο όμορφο σκοτάδι, γεμάτο μαγεία και αγωνία. Και πραγματοποιούν την υπόσχεσή τους με τη μεγαλύτερη επιτυχία.


Στο πρώτο βιβλίο της σειράς με το όνομα Όμορφα Πλάσματα βρεθήκαμε στο Γκάτλιν, μια μικρή επαρχία της Νότιας Καρολίνα, όπου οι άνθρωποι περνούσαν τις μέρες τους ήσυχα φροντίζοντας τους κήπους τους και πουλώντας τα μαναβικά τους. Το μεγαλύτερο συμβάν στην μικρή αυτή πόλη ήταν ο διαγωνισμός πίτας που κάθε χρόνο κέρδιζε η Άμμα, η οικονόμος στο σπίτι των Γουέιτ. Ο Ήθαν Γουέιτ δεν έβλεπε την ώρα που θα τελείωνε το λύκειο και θα έφευγε από αυτή τη μικρή επαρχιούπολη, που τίποτα δεν είχε να του προσφέρει. Μέχρι που γνώρισε την Λένα Ντουχάνες. Ένα κορίτσι τόσο όμορφο στα μάτια του Ήθαν όσο και μυστήριο. Μέσα από τη Λένα ο Ήθαν γνώρισε ένα πολύ διαφορετικό Γκάτλιν, πολύ πιο σκοτεινό. Μέσα από τις απλές ασχολίες των ανθρώπων της πόλης αυτής, τα κακοφτιαγμένα πεζοδρόμια και τα αρχαία του κτίσματα ο Ήθαν γνώρισε την πραγματικότητα των Κάστερ -Φωτεινών και Σκοτεινών. Μια αρχαία τραγωδία και μια κατάρα βάραινε την οικογένεια της Λένα και του δικού της κόσμου που ήταν γεμάτος με μαγικά όντα.

Στο δέκατο έκτο φεγγάρι η Λένα έπρεπε να διεκδικήσει τον εαυτό της και μέσα από αυτόν, αν θα διάλεγε να γίνει Φωτεινή ή Σκοτεινή Κάστερ. Όποιο και από τα δυο αν διάλεγε η μισή της οικογένεια θα πέθαινε, οι Σκοτεινοί ή Φωτεινοί Κάστερ αντίστοιχα. Αν όμως γινόταν Σκοτεινή δεν θα μπορούσε να ήταν ποτέ πια με τον Ήθαν που μέσα από τα μάτια της Λένα ήρθε κοντά στον κόσμο των Κάστερ, και όσο πιο κοντά ερχόταν ο Ήθαν τόσο πιο κοντά στο Γκάτλιν ερχόταν ο κόσμος των Κάστερ.

Το δέκατο έκτο φεγγάρι «γέμισε», με τη Λένα, να ελπίζει κανείς, ότι θα είναι ευτυχισμένη αφού κατάφερε να διεκδικήσει τον εαυτό της χωρίς να χρειαστεί να γίνει ούτε Σκοτεινή ούτε Φωτεινή. Όμως ένα βαρύ πένθος πέφτει στην καρδιά της και πάνω στο σπίτι της Λένα. Ο θείος της και σχεδόν πατέρας της, Μέικον Μελκιζεντέκ Ρέιβενγουντ πέθανε στη μάχη και η Λένα έχασε τον μοναδικό άνθρωπο που ήταν δίπλα της σε όλη της τη ζωή.

Οι Κάμι Γκαρσία και Μάργκαρετ Στολ ανοίγουν το δεύτερο βιβλίο της σειράς με τα στοιχήματα πιο ψηλά από ποτέ. Απίστευτες ανατροπές, μυστήρια που ξεδιπλώνονται σε κάθε νέα σελίδα, απροσδόκητες απαντήσεις σε ερωτήσεις που είχαμε από το πρώτο βιβλίο και ακόμα περισσότερες ερωτήσεις πιο επικίνδυνες και πιο σκοτεινές ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη.

Από την αρχή του βιβλίου η Λένα κλείνει τον Ήθαν έξω από τη ζωή της. Τα μπερδεμένα μηνύματα που λαμβάνει ο Ήθαν από τη Λένα πολύ εύκολα μπορούν να μεταφραστούν σε απόρριψη. Απογοητευμένος και πληγωμένος ο Ήθαν προσπαθεί να την αφήσει να φύγει, αλλά καταλαβαίνει ότι είναι κάτι πάνω από τις δυνάμεις του. Για άλλη μια φορά ο Ήθαν ακούει ένα περίεργο τραγούδι που μιλάει για το δέκατο έβδομο φεγγάρι αλλά οι στίχοι του δεν τον βοηθάνε. Από αυτό καταλαβαίνει όμως ότι η Λένα για άλλη μια φορά πρέπει  να διαλέξει -και αυτή τη φορά για πάντα- αν θα γίνει Φωτεινή ή Σκοτεινή Κάστερ, και όποια και αν είναι η επιλογή της θα πεθάνουν άνθρωποι. Το άγχος της ερχόμενης επιλογής και η ανείπωτη θλίψη για το χαμό του θείου της οδηγούν τη Λένα σε επικίνδυνα και σκοτεινά μονοπάτια, και μόνο ο Ήθαν μπορεί να τη βοηθήσει.

Αλλά πως μπορείς να βοηθήσεις κάποιον όταν δεν θέλει ούτε καν να σε δει; Όταν σε διώχνει μακριά με τη βία και σε πληγώνει στην κάθε ευκαιρία;

Ο Ήθαν, ο Λίνκ και ο νέος του φίλος ο Λιβ, ξεκινούν ένα ταξίδι στα σκοτεινά υπόγεια μονοπάτια του κόσμου των Κάστερ, ώστε να βρουν τη Λένα και να τη σώσουν -ελπίζοντας χωρίς να πεθάνουν οι ίδιοι.

Μια εξαιρετική μυθοπλασία από δυο εξέχουσες συγγραφείς μας ταξιδεύουν για άλλη μια φορά στον κόσμο της Νότιας Αμερικής. Αγωνία και αναπάντητα ερωτήματα ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνία των σελίδων φτάνοντας σε ένα σημείο που πλέον ο αναγνώστης «πετάει» προς τη γραμμή τερματισμού για να βρει τη μεγαλύτερη έκπληξη της ζωής του. Μια νέα μάχη μαίνεται και οι κίνδυνοι μεγαλύτεροι από κάθε άλλη φορά. Νέα πρόσωπα έρχονται να δώσουν το δικό τους παρόν στην ιστορία αυτή και πρόσωπα που δεν περιμέναμε ποτέ να ξαναδούμε έρχονται να σώσουν την κατάσταση την τελευταία στιγμή.

Το Όμορφο Σκοτάδι είναι πολύ καλύτερο απ’ ότι μπορούσα ποτέ να περιμένω, καλύτερο ακόμα και από το πρώτο βιβλίο της σειράς. Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο θα κολλήσει στην παλάμη του χεριού σας και δεν θα αφήσετε κάτω αν δεν φτάσετε το οπισθόφυλλό του διανύοντας πρώτα όλη την καταπληκτική του έκταση.

Μια από τις πιο υπέροχες προσθήκες αυτού του βιβλίου είναι οι κυρίες της Νότιας Καρολίνα. Οι διάλογοί τους ήταν απίστευτοι. Ήταν τόσο διασκεδαστικοί, απρόσμενοι και ενδιαφέροντες που δώσανε μια πολύ απολαυστική πινελιά ζωντάνιας στο βιβλίο αυτό. Λάτρεψα όλα αυτά τα μαθήματα «ετικέτας» και τις μικρές λεπτομερείς πληροφορίες, γιατί ήταν αυτές που έδωσαν ένα απίστευτα μεθυστικό άρωμα νότου στη γεμάτη αγωνία ιστορία του Ήθαν και της Λένα. Και πραγματικά ο αναγνώστης δεν θα νιώσει καθόλου μακριά από το σπίτι του, αφού θα μείνει έκπληκτος από τις τόσες ομοιότητες που θα μπορούσε να έχει ένας Έλληνας της επαρχίας με έναν επαρχιώτη από τη Νότια Αμερική.

Βέβαια, απολαυστικό ήταν και το πανηγύρι με το διαγωνισμό πίτας που γίνεται κάθε χρόνο στο Γκάτλιν και επιτέλους παίρνουμε και ‘μεις μία γεύση από αυτό. Τα γεγονότα όμως που λαμβάνουν χώρα σε αυτό καθόλου διασκεδαστικά δεν είναι και η Άμμα για άλλη μια φορά μας δείχνει πόσο ατρόμητη μπορεί είναι, είτε πρόκειται για την πίτα της είτε πρόκειται για τη σωτηρία του αγαπημένου της Ήθαν από τα τέρατα του κόσμου των Κάστερ.

Σαν τελικό συμπέρασμα το βιβλίο Όμορφο Σκοτάδι είναι ένα καταπληκτικό διήγημα. Θα αγαπήσετε τη γραφή του, την αίσθησή του και όλα όσα έχει να σας δώσει. Και αν στο τέλος χρειάζεστε ένα φως αναμμένο για να κοιμηθείτε, μην ανησυχήσετε, αξίζει τον κόπο. 

2 σχόλια:

  1. Περιττό να σου πω ότι με έχεις αναστατώσει άσχημα...
    Αχ... θα την δείρω την Σωτηρία που δεν μου το έχει φέρει ακόμα! :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώτα μπορώ να πω ότι είναι ανάμεσα στα πιο γκόθικ και αγωνιώδη αναγνώσματα της της χρονιάς που μας πέρασε.... (και ποτέ μα ποτέ δεν θέλω να σε αναστατώνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή