Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Η Συντεχνία των Μάγων


Βιβλίο 1: Ο Μαύρος Μάγος

 






Συγγραφέας: Trudi Canavan
Μετάφραση: Έφη Παφίλη
Αρ. Σελίδων: 424
ISBN: 978-960-98075-5-5
Εκδοτικός Οίκος: ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ

 
Ήρθε η ώρα να γνωρίσετε την πόλη Ίμαρντιν, την πρωτεύουσα της Κυράλια. Τίποτα δεν είναι φυσιολογικό στο Ίμαρντιν, εκτός από τον κλασικό διαχωρισμό της κοινωνίας σε αριστοκράτες, εργάτες και τους φτωχούς ζητιάνους. Η πόλη αυτή διοικείται από το βασιλιά που έχει όμως ένα παντοδύναμο εργαλείο που εκτελεί τις εντολές του, τη Συντεχνία των Μάγων. Κάθε νόμος εφαρμόζεται από τους μάγους, κάθε παραβάτης τιμωρείται από τους μάγους. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο της πλοκής του βιβλίου που βρέθηκε στα χέρια μου αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για τη Συντεχνία των Μάγων που είναι το πρώτο βιβλίο μιας τελείως ξεχωριστής και διαφορετικής τριλογίας από αυτές που έχουμε παρουσιάσει μέχρι σήμερα.
Μια φορά κάθε χρόνο στο Ίμαρντιν -με διαταγές του βασιλιά- οι μάγοι συγκεντρώνονται για να καθαρίσουν τους δρόμους της πόλης από τους ζητιάνους και τα κακοποιά στοιχεία. Ο όχλος βέβαια προσπαθεί να αντισταθεί και πάντα υπάρχουν οι νεαροί που προσπαθούν επαναστατήσουν ενάντια σε ένα καθεστώς που τους αδικεί, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με τους παντοδύναμους μάγους. Από την άλλη οι μάγοι είναι τόσο σίγουροι για την παντοδυναμία τους που στηρίζονται απόλυτα στην ασπίδα που τους προστατεύει από την αντίδραση του όχλου. Μέχρι παρουσιάζεται η μικρή αλήτισσα Σόνια.
Παρασυρόμενη από τους νεαρούς φίλους της η Σόνια βρίσκεται στην πλατεία, απέναντι από τους μάγους. Αγανακτισμένη από την αδικία που συμβαίνει στην ίδια και στην οικογένειά της πετάει μια πέτρα εναντίον των μάγων, χωρίς όμως να περιμένει κανένα αποτέλεσμα αφού είναι σίγουρη ότι θα εξοστρακίσει πάνω στην μαγική ασπίδα όπως και οι πέτρες των φίλων της. Δεν συμβαίνει όμως έτσι. Η πέτρα διαπερνάει την ασπίδα και χτυπάει έναν από τους μάγους στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να τον αφήσει αναίσθητο. Πανικόβλητη η ίδια και οι φίλοι της τρέχουν να σωθούν από τα αντίποινα των μάγων.
Από εκείνη τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα ανελέητο κυνηγητό. Η Σόνια με τη βοήθεια των φίλων της και μιας συμφωνίας που έκανε με τους Ληστές -το οργανωμένο έγκλημα του Ιμαρντίν- προσπαθεί να κρυφτεί από τους μάγους που πιστεύει ότι θέλουν να τη σκοτώσουν. Η Συντεχνία των Μάγων από την άλλη συνειδητοποιεί ότι μετά από πεντακόσια χρόνια ξαφνικά παρουσιάζεται ο χειρότερός της φόβος. Μια ανεκπαίδευτη μάγισσα είναι ελεύθερη και κάνει ότι θέλει. Πρέπει να βρεθεί και μάλιστα γρήγορα, προτού οι ανεξέλεγκτες δυνάμεις της αποδεσμεύσουν τόση ενέργεια, ώστε να καταστρέψουν την ίδια και την πόλη της.
Δεν πρόκειται για συνηθισμένο βιβλίο φανταστικής λογοτεχνίας, αφού το εξώφυλλό του δεν είναι τόσο φανφαρώδες και ο όγκος του είναι τουλάχιστον στο μισό από τα άλλα του είδους. Αυτό συμβαίνει διότι η συγγραφέας του βιβλίου -Τρούντι Κάναβαν- γνωρίζει πολύ καλά το είδος της λογοτεχνίας που γράφει. Δεν περιγράφει με την κάθε παραμικρή λεπτομέρεια τα σκηνικά που εκτυλίσσεται η δράση του βιβλίου, αλλά περιγράφει την ίδια την δράση με όλη τη σημασία της λέξης. Δημιουργεί καταστάσεις γύρω από όλους τους χαρακτήρες του βιβλίου και συνήθως τις καταστάσεις τις εξελίσσει μέσα στις επόμενες σελίδες. Τα πάντα στον κόσμο της Τρούντι Κάναβαν είναι φανταστικά. Τα ονόματα των χαρακτήρων είναι περίεργα και πρωτάκουστα, ακόμα και τα ζώα του Ίμαρντιν είναι αποκυήματα της φαντασίας της συγγραφέα.
Το βιβλίο χωρίζεται σε δυο μέρη. Στο πρώτο η Σόνια προσπαθεί να ξεφύγει από τη Συντεχνία των Μάγων, στο δεύτερο προσπαθεί να αποφύγει να την πετάξουν έξω από τη Συντεχνία. Και το καλύτερο είναι ότι η αλλαγή έρχεται ακριβώς εκεί που τη θες.
Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσαν να βρουν κάποιοι αναγνώστες είναι το πώς αρχικά η πλοκή μοιάζει να αργεί δείχνοντας ξεκάθαρα ότι υπάρχει και συνέχεια στην ιστορία του βιβλίου, αλλά και το γεγονός ότι η συγγραφέας στο πρώτο βιβλίο τουλάχιστον δεν δίνει το τρομερό βάθος στην περιγραφή του φανταστικού κόσμου της όπως βρίσκουμε σε άλλα βιβλία φανταστικής λογοτεχνίας. Με αυτό τον τρόπο η Τρούντι Κάναβαν δίνει βάρος στην πλοκή και στη δράση της ιστορίας της. Έτσι κάθε σελίδα, ακόμα και κάθε μια λέξη του βιβλίου είναι σημαντικό κομμάτι της ιστορίας, και όχι κάποια ασήμαντη λεπτομέρεια. Δεν χαραμίζει τις λέξεις της, αλλά ξέρει πολύ καλά ότι διηγείται μια ιστορία –μια ιστορία που σίγουρα σας ενδιαφέρει να ακούσετε.

Η συγγραφέας

Η Τρούντι Κάναβαν γεννήθηκε στο προάστιο Kew της Μελβούρνης στις 23 Οκτωβρίου 1969. Σπούδασε σε ένα κολλέγιο της Μελβούρνης και πήρε πτυχίο στη διακόσμηση, κερδίζοντας πρώτο βραβείο στη πτυχιακή της βαθμολογία.
Από τότε που θυμάται τον εαυτό της «φτιάχνει» ιστορίες για φανταστικά γεγονότα και πρόσωπα. Η πρώτη της ιστορία που δημοσιεύτηκε το 1999, κέρδισε το βραβείο Αουρέαλις, για το καλύτερο βιβλίο φαντασίας. Το 2001 κυκλοφόρησε το  "The Magician's Guild" πρώτο βιβλίο της τριλογίας "The Black Magician trilogy" που συνοδεύτηκε από υψηλές κριτικές και το δεύτερο "The Novice" (2002) ήταν υποψήφιο για το βραβείο Aurealis, για το καλύτερο βιβλίο Φαντασίας της χρονιάς. Το τρίτο βιβλίο της σειράς "The High Lord" κυκλοφόρησε το 2003 και ήταν υποψήφιο για την καλύτερη νοβέλα της χρονιάς στην κατηγορία Ditmar.
Tώρα η τριλογία χαρακτηρίζεται από την Nielsen BookScan, σαν την πιο επιτυχημένη σειρά φαντασίας των τελευταίων 10 ετών.
Εργάζεται ως εικονογράφος και σχεδιάστρια και παράλληλα είναι καλλιτεχνική διευθύντρια στο Αουρέαλις, ένα περιοδικό επιστημονικής και φαντασίας.
Η Τρούντι Κάναβαν ζει σήμερα σε ένα μικρό σπίτι στη πλαγιά ενός λόφου, κοντά σε ένα δάσος ενός προαστίου της Μελβούρνης, το Ferntree Gully.
Η Εκδοτική Εταιρία Μονόκερός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει και το δεύτερο βιβλίο της σειράς με τίτλο Η Μαθητευόμενη.

2 σχόλια:

  1. Καλή σου μέρα! Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη σου! Δεν είχα που αλλού να σου αφήσω μνμ και το αφήνω εδώ! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή σου μέρα! Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη σου στο blog μου! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή