Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Περηφάνια και Προκατάληψη και… Ζόμπι


 







ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: JANE AUSTEN & SETH GRAHAME-SMITH
ISBN:  978-960-6665-49-3
ΑΡ. ΣΕΛΙΔΩΝ:  376
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ:  ΠΛΑΤΥΠΟΥΣ

“Είναι πανθομολογούμενη αλήθεια ότι ένα ζόμπι που έχει βρει μυαλά οπωσδήποτε θα χρειάζεται περισσότερα.” Έτσι ξεκινάει το Περηφάνια και Προκατάληψη και Ζόμπι, η διευρυμένη έκδοση του πολυαγαπημένου μυθιστορήματος της Jane Austen, που παρουσιάζει για πρώτη φορά ολοκαίνουριες σκηνές με ζόμπι.
Καθώς η ιστορία μας ξεδιπλώνεται, μια μυστηριώδης πανούκλα έχει πέσει στο ήσυχο Αγγλικό χωριό Μέρυτον, και οι νεκροί επιστρέφουν στη ζωή! Η δυναμική ηρωίδα Ελίζαμπεθ Μπένετ, είναι αποφασισμένη να εξαλείψει την απειλή, αλλά σύντομα η προσοχή της αποσπάται από την άφιξη του αγέρωχου και υπεροπτικού κου Ντάρσυ.
Αυτό που ακολουθεί είναι μια απολαυστική κωμωδία ηθών με μπόλικες πολιτισμένες λεκτικές αψιμαχίες ανάμεσα στους δύο νεαρούς ερωτευμένους, και ακόμα περισσότερες βίαιες μάχες στο βουτηγμένο στο αίμα πεδίο μάχης.
Θα μπορέσει η Ελίζαμπεθ να αφανίσει τους γόνους του Σατανά; Θα μπορέσει να ξεπεράσει τις κοινωνικές προκαταλήψεις της τάξης των ευγενών;

Όσοι θα διαβάσουν αυτό το βιβλίο γνωρίζοντας ήδη το λογοτεχνικό αριστούργημα της διάσημης πλέον αγγλίδας συγγραφέα Τζέην Όστιν ή θα το λατρέψουν ή θα ανάψουν φωτιά για τον συγγραφέα Σεθ Γκράχαμ – Σμιθ για να «τον ψήσουν». Αυτή η σάτιρα όμως κάθε άλλο παρά έχει σκοπό τη βεβήλωση του κλασικού αριστουργήματος του 19ου αιώνα...........


Η σπιρτόζικη συγγραφή αυτής της σάτιρας στόχευσε ψηλά και πέτυχε το σκοπό της κάνοντας ευρέως γνωστό ένα βιβλίο που μέχρι στιγμής –εμείς οι απλοί άνθρωποι- απλώς είχαμε ακούσει το όνομά του και σπανιότερα δείξαμε ενδιαφέρον για την ανάγνωσή του. Με απόλυτο σεβασμό, το όνομά της Τζέην Όστιν μπαίνει πρώτο και δίπλα στο όνομα του Σεθ Γκράχαμ –Σμιθ στο εξώφυλλο του βιβλίου σαν «συνεργάτες – συγγραφείς» και ας τους χωρίζουν μόλις δυο αιώνες.
Όταν είδα τον τίτλο του βιβλίου δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα μπορούσαν κάποιοι να θέσουν ένα κλασσικό αριστούργημα του 19ου αιώνα σε μια τέτοιου είδους πολτοποίηση. Όταν όμως το πήρα στα χέρια μου με έκπληξη ανακάλυψα ότι πραγματικά ήταν ένα υπέροχο ανάγνωσμα. Ο κύριος Γκράχαμ – Σμιθ πήρε το χαρούμενο κόσμο από τις αρχές του 1800 και πρόσθεσε μια μάστιγα νεκροζώντανων και δημιούργησε ένα… φαινόμενο της σύγχρονης κουλτούρας. Ποιος θα το περίμενε ότι η προσθήκη Ζόμπι σε ένα κλασσικό ρομαντικό μυθιστόρημα θα δημιουργούσε μια τέτοια αγωνία για το μέλλον των χαρακτήρων;
Το ποιο σπουδαίο όμως που κατόρθωσε αυτή η συγγραφική εργασία είναι η έντονη επιθυμία να παραθέσεις τα δυο βιβλία το ένα δίπλα στο άλλο και να δεις τις διαφορές του νέου με το πρωτότυπο. Τόσο καλά διατήρησε την αναλλοίωτη γραφή της κυρίας Όστιν, ο συγγραφέας, κάνοντας ταυτοχρόνως καταπληκτική δουλειά στην ενορχήστρωση των δικών του προσθηκών στην ιστορία, που πρόκειται για να μια απόλαυση στην ανάγνωσή του. Πραγματικά θα χάσετε αν δεν του δώσετε μια ευκαιρία…
Η ιστορία παραμένει στον πυρήνα της όπως ακριβώς την έγραψε η κυρία Τζέην Όστιν στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο συγγραφέας -Σεθ Γκράχαμ-Σμιθ- απλώς προσθέτει με απίστευτα ωραίο τρόπο τον εαυτό του στις κωμικοτραγικές καταστάσεις που περιγράφει η κυρία Όστιν στο θέμα της. Σκανδαλίζει την ιστορία της και μετά προσθέτει πρωτότυπες σκηνές καλαίσθητου κομφούζιου, καθώς η Ελίζαμπεθ Μπένετ και ο κύριος Ντάρσυ, η Κυρία Μπίγκλεϋ, η γραφική μητέρα Μπένετ και ο υπομονετικός μπαμπάς Μπένετ κάνουν τα δικά τους. (Αγαπητέ αναγνώστη υπάρχουν ακόμα και νίντζα στην ιστορία, και όχι μόνο…)
Η πλοκή ξετυλίγεται ακριβώς στην ίδια χρονολογική θέση στα ίδια ακριβώς μέρη με την πρωτότυπη ιστορία αλλά σε τελείως διαφορετικό σύμπαν, όπου η Αγγλία υποφέρει από τη μάστιγα των ζόμπι «για πενήντα πέντε χρόνια». Γιατί συνέβη αυτό; Δεν έχει σημασία. Αυτό, όμως, που χρειάζεται να ξέρετε είναι ότι τα ζόμπι είναι φοβερά και οι αδερφές Μπένετ είναι οι καλύτεροι σφαγείς των Ζόμπι στο Χέρτφορτσάιρ, χάρη στην εκπαίδευση του σάολιν δασκάλου τους. Εδώ προσθέτουμε τον κύριο Ντάρσυ, ο οποίος τράβηξε την προσοχή όλου του δωματίου «με την αρχοντική θωριά του, τα όμορφα χαρακτηριστικά του και το ευγενές φέρσιμό του» - αλλά και την είδηση ότι «είχε κατασφάξει περισσότερους από χίλιους ακατανόμαστους από την πτώση του Καίμπριτζ» και έχουμε μια απολαυστικότατη ιστορία.
Αν λοιπόν σας αρέσουν οι ιστορίες με τα ζόμπι θα διασκεδάσετε πολύ με την ανάγνωση αυτού του βιβλίου. Η Ελίζαμπεθ παρουσιάζετε στη σύγχρονη έκδοση της ιστορία πολύ πιο ενδιαφέρουσα, και ακόμα περισσότερο όταν δέρνει τον κύριο Ντάρσυ για την προσβολή του προς αυτή.
Πολλές από τις αρχικές σκηνές της ιστορίες της κυρίας Όστιν, που με τα σύγχρονα πρότυπα θα περιγράφονταν ως μελοδραματικές, βελτιώνονται κατά πολύ με σκηνές βίας και κανιβαλισμού, με θανάσιμες μάχες εναντίον των ακατανόμαστων, επιδείξεις πολεμικών τεχνών και κάπου κάπου ένα «χέρι ξύλο» σε πρωταγωνιστές που θα θέλαμε από μόνοι μας να τους δείξουμε κάποια βία.

Οι συγγραφείς


 



H JANE AUSTEN είναι η συγγραφέας των Λογική και Ευαισθησία, Πειθώ, Μάνσφιλντ Παρκ και άλλων αριστουργημάτων της Αγγλικής λογοτεχνίας. 
 






Ο SETH GRAHAME-SMITH μια φορά παρακολούθησε ένα μάθημα Αγγλικής Λογοτεχνίας. Ζει στο Λος Άντζελες.

4 σχόλια:

  1. Θέλω να το διαβάσω κάποια στιγμή αλλά ακόμα δεν το έχω πάρει απόφαση.
    Θα το κάνω όμως σίγουρα στο κοντινό μέλλον ύστερα και από την δική σου παρουσίαση. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σου το συνιστώ... να το διαβάσεις όπωσδήποτε. Εγώ περιμένω επίσης και τον Αβράαμ Λίνκον το Βαμπιροκυνηγό που είναι γραμμένο με την ίδια ιδέα.
    Όπως γράφω παραπάνω ήρθα στο σημείο να συγκρίνω τα δυο κείμενα. Είναι ακριβώς τα ίδια μόνο που στο νεότερο προσθέτονται σκηνές μάχης με τα ζόμπι που σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν εκτός τόπου και χρόνου. Απλώς είναι τρομερά αστείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι, το ξέρω ότι δεν αλλάζει ουσιαστικά το πρωτότυπο κείμενο αλλά δέχεται πρόσθετα στοιχεία. :)
    Και τα 2 αυτά θα βγουν σε ταινίες... είναι ήδη στα σκαριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Γιώτα μου, ναι πραγματικά και τα δυο βιβλία θα γυριστούν σε ταινίες, και πάω στοίχημα ότι θα έχουν πολύ γέλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή